Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Proračunska situacija relativno zadovoljavajuća, no potreban oprez

Poručio je da Vlada i dalje čvrsto stoji pri baznom scenariju koji zagovara ulazak Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. godine
22. srpnja 2021. u 13:25 0 komentara 249 prikaza
Zagreb: Članovi Vlade dolaze na sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je nakon sjednice Vlade izrazio relativno zadovoljstvo trenutnim stanjem u proračunu, no i poručio da treba biti oprezan kako ne bi došlo do 'usložnjavanja' situacije.

FINA: Hrvatski poduzetnici u 2020. ostvarili neto dobit od gotovo 21 milijardu kuna

Odgovarajući na pitanja novinara, Marić je ustvrdio da je zadaća Vlade uvijek imati alternativni scenarij, dok je, kada je riječ o uspješnosti i dugoročnoj održivosti javnih financija, rekao da ona leži na rashodnoj strani proračuna.

"Što se tiče proračunske strane, mislim da u ovom trenutku možemo biti relativno zadovoljni, ali naravno s velikim oprezom, pri čemu trebamo činiti sve da ne dođe do nekakvog usložnjavanja situacije", kazao je Marić.

Izjavio je i da se Vlada od izbijanja pandemije dobro nosi sa svim izazovima, no kako treba misliti i na "dan poslije", odnosno vrijeme kada pandemija prođe, s obzirom da se u ovom razdoblju zbog pada prihoda i povećanih rashoda značajno povećao javni dug.

Vrijednost fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019. godine

Na pitanje novinara strahuje li od predviđanja da bi pandemija koronavirusa i ove godine mogla skratiti turističku sezonu, što bi onda imalo i reprekusije na proračun, Marić je rekao da treba učiniti sve da do toga ne dođe.

Trenutno nije još došlo do značajnijih poremećaja, što pokazuju podaci o ulascima u zemlju, cestarinama, kao i o fiskalizaciji, izjavio je. Tako je, prema treutnim podacima o fiskalizaciji, vrijednost fiskaliziranih računa od početka godine gotovo na razini 2019. godine. Pritom trgovina bilježi i porast za pet posto, dok turizam i dalje bilježi pad od više od 30 posto.

Rastu potrošnja i zaposlenost Povećanje kakvo nismo imali godinama: U godini dana prosječna plaća skočila 450 kuna

Marić je izjavio i da su u 22 dana ovog mjeseca rezultati solidni i da možemo biti zadovoljni dosadašnjim tijekom srpnja, pri čemu hoteli i restorani bilježe i blagi porast u odnosu na 2019. godinu, dok se kod barova bilježi pad za oko 20 posto.

"No trebamo biti i dalje jako oprezni i činiti sve što je u našoj moći da ne dođe do usložnjavanja situacije", poručio je Marić.

Apostrofirao je da se posljednjih dana pogoršavaju trendovi po pitanju novozaraženih koronavirusom, pa su tako i nove mjere donesene da bi špica sezone prošla na zadovoljavajući način te da ne dođe do nekih značajnijih poremećaja.

Šahovnica Marićev favorit za motiv na eurokovanici

Marić je najavio da će se sljedeći tjedan održati nova sjednica Vijeća za uvođenje eura, a kada je riječ o ispunjavanju mjera preuzetih ulaskom u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), sve aktivnosti se odvijaju u skladu s planom. Između ostalog, tu je i pitanje ispunjavanja mastriških kriterija, pri čemu je trenutno najveći naglasak na fiskalnim kriterijima, koji bi također trebali biti ispunjeni, čime bi Hrvatska ostala u "komfornoj zoni fiskalne sigurnosti", rekao je Marić.

Poručio je da Vlada i dalje čvrsto stoji pri baznom scenariju koji zagovara ulazak Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. godine.

Upitan o svome favoritu kod izbora motiva za nacionalni motiv na eurokovanici, Marić je rekao da je to od prvog trenutka bila šahovnica, jer smatra da je ona vizualno najprepoznatljiviji detalj Hrvatske.

Ministrica  poljoprivrede Marija Vučković ima težak zadatak – prijelaz na  gospodarstvo bez emisija stakleničkih plinova ZAJEDNIČKA POLJOPRIVREDNA POLITIKA ‘Zelena’ pravila EU farmerima donose samo nove glavobolje

Komunikacija s potencijalnim kupcima za Novogradnju 514 ide u dobrom smjeru

Upitan o očekivanjima oko Novogradnje 514, broda za prijevoz automobila i kamiona koji se gradi u 3. maju i koji će se po današnjem zaključku Vlade prodavati putem javnog poziva, a ne posredovanjem brokera, Marić je rekao da država iz cjelokupne priče oko brodogradnje nikako ne može izaći kao dobitnica, no cilj je taj brod prodati za adekvatnu cijenu.

"Intencija je da se brod završi, da se održe proizvodnja i radna mjesta u pulskom odnosno riječkom škveru, a u konačnici da se za adekvatna sredstva taj brod proda i da se barem na tom brodu umanje gubici koji su do sada ostvareni", izjavio je Marić, dodajući da komunikacija koje resorno ministarstvo ima s potencijalnim kupcima ide u dobrom smjeru.

Naime, Ministarstvo financija je na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi, budući da na prvoj nije bilo zainteresiranih ponuditelja, sukladno zaključku Vlade kupilo brod koji je postao vlasništvo Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Potom je potpisan ugovor o završetku gradnje tog broda, a država se zadužila kod HBOR-a u iznosu od 22 milijuna eura radi financiranja njegovog završetka.

TRENDOVI I DALJE POZITIVNI Staničić: Ne želimo da se Hrvatskoj dogodi isto što i nekim drugim turističkim zemljama

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja do sada je zaprimilo desetak neformalnih iskaza interesa zainteresiranih kupaca broda, a 3. maj je otvorio "data room" kako bi zainteresirani ponuditelji dobili sve potrebne informacije, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na današnjoj sjednici Vlade. 

Brod Nov. 514 bio je dio stečajne mase društva Uljanik d.d. u stečaju i nalazi se na otpremnoj obali brodogradilišta 3. maj u Rijeci.

 

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.