Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić o pregovorima sindikata zdravstva: Razgovarat ćemo na konstruktivan način

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.
20. kolovoza 2019. u 09:53 19 komentara 492 prikaza
Zdravko Marić, Milan Kujundžić
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak prije početka pregovora sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto, te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora, ali ne očekuje ključne zaključke.

ŠTRAJK-ILUSTRACIJA VEĆ NA JESEN Zdravstveni sindikati: Štrajk je vrlo izgledan!

Uz napomenu kako je bilo puno internih konzultacija o ovoj temi, ministar Marić ocijenio je da ne očekuje da će se na ovome sastanku donijeti ključni zaključci ali, dodao je, razgovori će se nastaviti .

"Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje", rekao je Marić.

Milan Kujundžić | Autor : Miranda Čikotić/PIXSELL Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnoga sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako će sindikate zamoliti za strpljenje, da sačekaju 15-20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Izrazio je uvjerenje da će Vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Milan Kujundžić U Ministarstvu Vlada i zdravstveni sindikati danas pregovaraju o povećanju plaća

Na sastanku je uz mjerodavnoga ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • Marko_Maras:

    Budžet je ograničen. Da bi se liječnicima dalo, mora se negdje uzeti. Kad bi vlada srezala ili posve ukinula subvencije, koje su ionako najveća nepravda u Hrvatskoj, bilo bi i za više od 7% povećanja plaća.

  • fefellerunt:

    Najbolji ministar financija ikada, ali je upao u "loše durštvo" prvo ke pao pod birtijaški lobi ( i one uz taj lobi) pa smanjio poreze birtijašima, nije digao poreze za apartmane i onda sad uipao u zamku povišice plaća parazitima ... prikaži još!a na državnom koritu, šteta, a bio je na dobrom putu da državu izvuče iz smeća

  • Princeza:

    Marić ❤️