Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla

Marić je iznova apostrofirao da kod građana postoji bojazan da će kod zamjene valuta doći do zaokruživanja cijena na više, no i napomenuo da trenutni inflatorni pritisci nemaju ikakve veze s procesom uvođenja eura.
27. lipnja 2022. u 12:39 1 komentara 752 prikaza
Održana je konferencija Zagrebačke županije o uvođenju eura
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla.

Marić je to rekao na konferenciji Zagrebačke županije "Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“, ustvrdivši da je strateški dio oko uvođenja eura "de facto" odrađen i još 12. srpnja predstoji formalna odluka Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) o ulasku Hrvatske u eurozonu s 1. siječnjem iduće godine.

Međutim, nakon toga predstoji obaviti jako puno operativno-tehničkog posla, poručio je Marić, dodavši da je dobro da se na razini centralne države, ali isto tako i na lokalnoj, o toj temi govori te prolazi kroz sve detalje prilagodbe za uvođenje eura. "Želimo da taj cijeli proces i tranzicija prođe što je moguće bezbolnije i uspješnije", izjavio je Marić novinarima.

Po pitanju te prilagodbe, moguće je da će na razini središnje i lokalne države negdje doći i do dodatnih troškova, no nastojalo se sve unaprijed izračunati, odgovorio je Marić na novinarski upit, istaknuvši da su građani tu zaštićeni i da im samo uvođenje eura praktički neće donijeti nikakav trošak.

Video - Ovako izgledaju hrvatske kovanice eura

 

Iznova je apostrofirao da kod građana postoji bojazan da će kod zamjene valuta doći do zaokruživanja cijena na više, no i napomenuo da trenutni inflatorni pritisci nemaju ikakve veze s procesom uvođenja eura.

Zadaća je prevenirati sve dodatne potencijalne inflatorne pritiske koje bi taj proces mogao donijeti, pa je zato i Zakonom o euru predviđen cijeli niz mjera, poput dvojnog iskazivanja cijena, kao i angažmana udruga civilnog društva, a kako ne bi došlo do neopravdanog podizanja cijena, rekao je Marić.

Izjavio je da kod jedne tako velike promjene nitko ne može sa sigurnošću reći da neće biti nekih dodatnih i nepredviđenih poteškoća, a kao jedan od osigurača za lakšu prilagodbu građana i gospodarstva na uvođenje eura, Marić je izdvojio i mogućnost gotovinskog plaćanja kunama i dva tjedna nakon što euro u Hrvatskoj i službeno bude uveden kao valuta.

Također, napomenuo je da će po formalnoj odluci o ulasku u eurozonu krenuti i službena kampanja oko uvođenja eura, pri čemu je pohvalio takva događanja, jer cilj je doprijeti do svakog građanina. Ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

"To dodatno reputacijski stvara priliku za naše poduzetnike koji rade na području eurozone, ali i šire", ocijenio je Marić.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović izvijestio je da su osim predstavnika ustanova koje su u ingerenciji županije, na današnju konferenciju pozvani i predstavnici svih 25 općina i devet gradova s područja županije.

Izazov koji im predstoji je da se već idući proračun mora iskazati u eurima, a također, vrlo brzo će svi računi morati biti iskazivani u dvije valute. S obzirom da županija ima "kod sebe" i dom zdravlja, osnovne i srednje škole, mnoge javne ustanove i trgovačka društva, jasno je o koliko se tu posla radi, izjavio je Tomljenović.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da današnji velik broj okupljenih govori o ozbiljnosti i važnosti teme, a da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske. Rekao je da je lokalna i regionalna samouprava vrlo ozbiljno shvatila tu temu, a smatra da će svi zajedno uspješno odraditi "veliki zadatak".

O Zakonu o uvođenju eura, obvezama tijela javne vlasti, prilagodbi procesa subjekata opće države, kao i financijskom i računovodstvenom poslovanju u kontekstu uvođenja eura, okupljenima predavanja su održali predstavnici Ministarstva financija.

Ovaj tjedan će se sve znati po pitanju inicijative studenata

Na pitanje novinara o poreznoj reformi koju traži HUP, Marić je rekao da su uvijek otvoreni za komentare i prijedloge, a sukladno njima i mogućnostima, vidjet će kako koncipirati daljnje korake. Ocijenio je i da je sam prijedlog HUP-a "de facto" na tragu onog što je Vlada do sada radila, no i da je njihov predloženi reformski paket "dosta velik".

Marić je rekao da ne želi ništa prejudicirati po pitanju daljnjih reformi, pojasnivši da su porezne izmjene uglavnom nastupale s početkom godine, no ove godine je zbog poznatnih okolnosti učinjena iznimka i PDV na hranu je snižen s 1. travnjem.

Inače, tu mjeru snižavanja PDV-a na hranu Vlada je "čuvala" kao jednu vrstu balansirajućeg efekta u slučaju da dođe do povećanja cijena zbog zaokruživanja kod uvođenja eura, napomenuo je ministar financija.

Kada je riječ o inicijativi studentskih udruga da se studentima podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica, Marić je rekao da će se ovaj tjedan ponovo sastati s predstavnicima studenata, a tada bi trebale biti poznate i sve informacije po tom pitanju.

Vlada donijela nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva povijesni rejting Plenković: Moody's-ova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu. Marić: Ovo je šlag na torti! Bogata ponuda voća i povrća na zelenoj tržnici u Puli kupovna moć Hrvata Kod nas je jeftinije nego u Europskoj uniji, ali problem je u plaći. Zarađujemo čak 1000 eura manje Cargo ships are loaded at a container terminal in a harbour in Hamburg Poslovi sa svijetom Koliko se hrvatske tvrtke oslanjaju na euro i kako će se njegovo uvođenje odraziti na njihovo poslovanje
ne zna gdje će živjeti
Pjevačica šokirana cijenom najma u Zagrebu: 'Soba s natpisom 'luksuzan stan' za 900 eura? Jesam li ja luda?'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MB365:

    U samo godinu dana kruh je sa 7 kn otišao na 11 kn, mlijeko sa 5,5 kn na 9 kn, ulje sa 8 kn na 18 kn, benzin sa 9 kn na 14 kn, struja, plin, a sada kada tek ... prikaži još! uvedu euro.....večina Hrvata postati će teška sirotinja i imati ćemo onih 200 obitelji da nas uvjeravaju kako je u Hrvatkoj odlično i da se nigdje drugdje tako dobro ne živi!