Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni rejting

Plenković: Moody's-ova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu. Marić: Ovo je šlag na torti!

Vlada donijela nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.06.2022.
u 12:35

Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju

Agencija Moody's objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju. 

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak. 

Najava agencije Moody's a dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.

"Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!", napisao je Plenković na Twitteru.

"Objava Moody'sa je izvan njegove redovne najave, izuzetno je pozitivna, da u slučaju potvrde na Vijeću ministara financija praktički već taj tjedan dižu kreditni rejting, i prema Moody'su bio bi to najveći povijesni rejting. Dvije stepenice unutar investicijske zone. Dolazi kao šlag na tortu svega onoga kao što smo kao Vlada najavljivali, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. To je i prvi pokazatelj i efekt formalnog članstva u eurozoni", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

19.03.2022., Zagreb, Ministar financija Zdravko Maric dao je izjavu o kreditnom rejtingu Hrvatske Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Sad smo i dalje u krizi i potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte", dodao je. 

"Čuo sam se s premijerom, apsolutna je podrška čelnika i ministara financija. Ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu. Bili mali ili veliki takva jedna pozitivna vijest ima pozitivne reperkusije za puno veće zemlje u Europskoj uniji", dodao je. 

"Cijenim doprinos analitičara koji upozoravaju. Uvijek smo govorili da sigurno trebamo učiniti da se ublaže inflatorni pritisci. Jednako je važno i osigurati opskrbu. Treći element je gospodarska aktivnost, i ne daj Bože da ona uspori. Mi ne vidimo to. Mi nismo izdvojeni otok. Kada vidimo signale iz gospodarski jačih zemalja, pažljivo to pratimo i shvaćamo", kazao je Marić. 

Kada je riječ o turističkoj sezoni, vrijednost fiskaliziranih računa je trenutno oko 25 posto veća u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Iako nije lako raščlanjivo, nažalost značajniji efekt na takve rezultate ima i rast inflacije, s obzirom i da su prema podacima za svibanj cijene u kategoriji hotela i restorana na godišnjoj razini porasle za oko 12 posto, rekao je Marić.

Po pitanju rasta cijena hrane, smatra da tu svi trebaju dati svoj doprinos te "smanjiti špekulativne aktivnosti" na najmanju moguću mjeru, što uključuje i trgovce, ali i proizvođače, otkupljivače, te bazične proizvođače poljoprivrednih proizvoda.

Tim špekulacijama u kratkom roku netko može eventualno dobiti, no dugoročno svi gubimo, poručio je Marić.

Rekao je i da je Vlada dala poticaj putem smanjenja PDV-a na hranu, a kao pozitivnu okolnost je apostrofirao i visoko konkurentno tržište maloprodaje u Hrvatskoj, pri čemu se konkurencijom trgovačkih lanaca koliko-toliko ublažavaju inflatorni pritisci.

Uskoro izdavanje domaće obveznice

Za drugi tjedan srpnja planira se i izdavanje domaće obveznice, vrlo vjerojatno u dvije tranše, s kraćom i dužom ročnosti, odnosno četiri i deset godina, s obzirom da 22. srpnja na naplatu dospijeva obveznica od milijardu eura, pa ju je cilj u potpunosti refinancirati.

O tome je već odrađen krug razgovora s domaćom financijskom industrijom, prinosi će zasigurno biti viši no u odnosu na prijašnja izdanja, no možda bi i odluka Moody'sa mogla utjecati da se koliko-toliko "stisnu" ti prinosi te postignu što je moguće bolji uvjeti i veća ušteda, izjavio je ministar financija.

Dodao je i da formalne odluke kreditnih agencija ne moraju značiti da će se reflektirali "preko noći". Međutim, neki globalni investitori imaju statutarne odredbe o ograničenju ulaganja u vrijednosne papire koji su ispod investicijskih. Odlukom Moody'sa Hrvatska više takvih briga neće imati, izjavio je Marić.

Odgovorio je i na pitanje o nedavnom sastanku s predstavnicima studenata, koji traže da im se podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica. Marić je sastanak ocijenio vrlo konstruktivnim, najavio da bi se trebali naći i idući tjedan, nije želio još ništa "najavljivati i obećavati", no i najavio da bi se već idućeg tjedna mogla dogoditi i objava finalne odluke.

"Ideja u ovim okolnostima ima svojih utemeljenja, a mi sad tražimo način kako to provesti u djelo. Koliki će biti iznos, to ćemo vidjeti u nekoliko idućih dana", izjavio je Marić, dodajući da je želja, s obzirom i na potrebne zakonske izmjene, da se ide krajnje jednostavno u smislu provedbe, pa da time već bude i obuhvaćen rad studenata tijekom ovog ljeta.


 

Komentara 50

DU
Deleted user
13:32 25.06.2022.

Korona i rat u Ukrajini su velika prilika za mnoge zemlje, pa i Hrvatsku. Skraćivanje dobavnih lanaca i mnogi drugi razlozi otvaraju mogućnosti, a na nama je hoćemo li ih iskoristiti. A i inače, "kupujmo evropsko" trebalo bi promovirati u Uniji, gdjegod je to moguće. Dizanje rejtinga je naravno odlična stvar, već sama po sebi.

FI
firestone
13:47 25.06.2022.

bravo!

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
17:19 25.06.2022.

"Agencija Moody's objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu" - znači kriterij je preporuka EU o ulasku u euro zonu. Vidjeli smo kriterije za status kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji, te kriterije za pobjedu na Eurosongu. Kriteriji su da budeš jadnik ili poslušnik, bolesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije