Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo iz bruxellesa

Summit se prekida nakon 18 sati pregovora i nastavlja sutra u 11!

summit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
01.07.2019.
u 12:25

Unatoč nevjerojatno intenzivnom pregovaranju još uvijek nisu pronašli rješenje, javlja Večernjakov dopisnik Tomislav Krasnec.

Čitavu noć 28 šefova država i vlada provelo je bez sna, zatvoreno u zgradi Europa u Bruxellesu, na summitu na kojemu pokušavaju pronaći rješenje za zavrzlamu oko raspodjele čelnih dužnosti u EU nakon europskih izbora, no unatoč nevjerojatno intenzivnom pregovaranju još uvijek nisu pronašli rješenje.

Oko 12.20 sati Večernjakov dopisnik javlja da očito nema dogovora te da se summit prekida nakon 18-19 sati kontinuiranih pregovora. Summit se nastavlja sutra u 11 sati.

Nema nikakvog dogovora. U ovom trenutku nema konsenzusa o distribuciji ključnih dužnosti na čelu EU. Nije bilo glasovanja. Ja sam rekao kolegi Tusku (predsjedniku Europskog vijeća, op.a.), gledajte donosimo odluku koja je bitna za budućnost EU i ne bi bilo najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja donesemo neke prijedloge koji se u kuloarima iznjedre – rekao je premijer Andrej Plenković nakon maratonskih pregovora. Više pročitajte OVDJE.

Neslužbene informacije ranije su govorile da je hrvatski premijer Andrej Plenković jedan od najtvrđih protivnika prijedloga, koji je od europskih pučana podržala samo kancelarka Angela Merkel, prema kojem bi pučani prepustili mjesto predsjednika Europske komisije socijalistima i njihovom “spitzenkandidatu” Fransu Timmermansu.

 

Uz Plenkovića, iz redova europskih pučana najtvrđi protivnici tog rješenja su irski premijer Leo Varadkar i premijer Latvije Arturs Krišjānis Kariņš, a osim njih trojice Timmermansu se snažno protive i zemlje Višegradske skupine, ponajviše Mađarska i Poljska. Italija, s čijim smo premijerom Giuseppeom Conteom razgovarali jutros oko 7 sati kad se iznenada spustio među novinare u press-dvoranu, također ima rezerve prema Timmermansu.

Neki su se lideri pučana tijekom noći priklonili ideji da socijalisti, koji su na izborima za Europski parlament bili drugoplasirani iza pučana, daju šefa Komisije. Nevjerojatan manevar usred noći izveo je bugarski premijer Bojko Borisov, koji je sjeo u auto, odvezao se iz zgrade Europa u zgradu bugarskog stalnog predstavništva pri EU, i ondje primio Timmermansa na ponoćni razgovor koji je dao snimati i objaviti na Facebook Liveu.

Iz videosnimke proizlazi da Borisov pokušava uvjetovati podršku budućem šefu Komisije ubrzanjem ulaska Bugarske u Schengen i izlaska iz postpristupnog monitoringa. Na kraju te videosnimke čuje se kako Timmermans govori, okrećući se prema mobitelu koji snima: “Nisam siguran da bismo trebali snimati sve ovo…”

 

U scenariju u kojem bi Timmermans postao predsjednik Komisije, mjesto predsjednika Europskog vijeća pripalo bi ili europskim pučanima ili liberalima, udruženima s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Oko toga se također lideri iz redova pučana i iz redova liberala ne mogu dogovoriti. Još uvijek postoji šansa da, u slučaju da mjesto Europskog vijeća pripadne pučanima, kao potencijalni kandidat za tu dužnost ispliva hrvatski premijer Andrej Plenković. Premda, njegovo ime nije se toliko noćas spominjalo: Tusk je, primjerice, u bilateralnim razgovorima sa svakim premijerom i predsjednikom testirao tri imena iz redova pučana da vidi ima li za nekoga od njih dovoljne potpore da postane predsjednik Komisije, a ta tri imena bila su Michel Barnier, Leo Varadkar i Kristalina Georgieva, ne i ime Andreja Plenkovića.

Večernji list proveo je cijelu noć na mjestu događaja, u press-centru Europskog vijeća, a potpisani novinar uhvatio je između 4 i 5 sati nešto malo sna na radnom stolu, što je bio čest prizor i na stolovima drugih novinara.

Komentara 39

SI
Sirmen80
09:59 01.07.2019.

Nije mi jasno kak se moreš umoriti od pisanja bedastoća to znači da se i ovi kojekavi uhljebi isto mogu umoriti od nerada.

Avatar southman
southman
09:42 01.07.2019.

Macron je u ovoj priči najveće "kukavičje jaje". On igra za lijeve ( uz merkeličinu podršku ) jer će preko njih najlakše kroz EU raz.eabti nacionalni integritet jedinih koji još do njega drže a to su Višegradska skupina i dio srednje Europe. Ovaj Borisov manevar je u cijeloj priči jadan ali razumljiv od jednog bugarina. Svi znamo izreku o "bugarskoj skupštini" !

AH
amir_haisa
09:33 01.07.2019.

Birokrati koji se bore za strukture o kojima 90% stanovnika niti ne razumije šta rade. Ne može se reci ni da ih je narod birao jer oni sami sebe biraju i to po narodu nikad vidljivim kriterijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije