Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maras: Neću se ipričati HDZ-u i prestati lijepiti naljepnice na laptop

Koristiti državne resurse u kampanjama Jandrokoviću, Plenkoviću i HDZ-u nije problem, ali je problem moja naljepnica na mom laptopu, kaže Maras.
26. travnja 2019. u 14:03 24 komentara 1024 prikaza
Gordan Maras i Sabina Glasovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nema šanse da se ispričam HDZ-u i Jandrokoviću, poručio je danas SDP-ov Gordan Maras nakon što ga je Etičko povjerenstvo u izborima članova u Europski parlament upozorilo da "kontinuirano krši pravila izborne promidžbe" te mu naložilo da prekine s neetičnim ponašanjem i javno se ispriča zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Gordan Maras Gordan Maras: 'Nisam prekršio zakon kako kaže DIP, HDZ me se boji i želi me ušutkati'

Njegov stranački kolega Saša Đujić je pak Etičkom povjerenstvu prijavio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog promicanja nositelja HDZ-ove liste na europskim izborima Karla Resslera.

- Upozorenje Etičkog povjerenstva je dano na prijedlog Gordana Jandrokovića i HDZ-a, koji vidimo kako se ponašaju u svim kampanjama. Koristiti državne resurse u kampanjama Jandrokoviću, Plenkoviću i HDZ-u nije problem, ali je problem moja naljepnica na mom laptopu. Građani Hrvatske vide da je ta naljepnica u ovom trenutku simbol protivljenja načinu na koji HDZ vodi kampanju. Ovo je moja naljepnica na mom laptopu i ona se svaki dan mijenja, svaki dan ima neku drugu poruku – kaže Maras.

Gordan Maras i Sabina Glasovac
1 / 6
Gordan Maras i Sabina Glasovac

Ne vidi što ih sada smeta, nastavlja, u porukama da "građani RH nisu građani drugog reda u EU", "nismo se rađali za Irsku" ili "zdravstvo i za žive".

- Zanima me što ih smeta u porukama sada kada više nema poruke "biraj Marasa". Znam da se Marasa plaše jer je HDZ odbio poslati Karla Resslera na sučeljavanje sa mnom, što govori koliko su u HDZ-u nesigurni u svoju listu. Ja ne kršim zakon, predstavljam ono što mislim da treba u europskim izborima, šaljem političke poruke i ne vidim u tome nikakav problem. Paradoks je da HDZ koji pljačka državu od 90-ih kroz privatizaciju, vladavinu Sanadera i sve zlo što su napravili Hrvatskoj njima nije problem, ali je problem laptop i moja naljepnica – tvrdi Maras te najavljuje da neće prestati stavljati naljepnice na laptop, svaki dan s novom političkom porukom.

Gordan Maras PROVJERIO U DIP-u Maras ljut zbog zabrane isticanja slogana u sabornici: HDZ se ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova

Nije mu, kaže, sporno što sabornicu koristi za kampanju.

- Na svakoj saborskoj sjednici postavljam pitanje na aktualcu, a ima zastupnika koji do sada, dok nisu postali kandidati na europskim izborima, nisu postavili nijedno pitanje. Zašto nisu dvije godine postavili nijedno pitanje, a sada kada su kandidati počeli su postavljati pitanja – objašnjava.

Na pitanje kakvu poruku šalje time što ne poštuje stav i upozorenje institucije, odgovara kako „poštuje i šalje političke poruke“.
Iako riskira novčanu kaznu do 100 tisuća kuna za stranku, Maras se pita zašto bi SDP bio kažnjen jer vjeruje da zbog ovoga ni on ni stranka ne mogu biti kažnjeni.

Video - Maras: Kolega iz Živog zida, odreknite se novca. Vuletić: Ja sam za referendum

Saša Đujić je pak pojasnio svoju prijavu protiv Jandrokovića.

- Jandroković je u toku aktualnog prijepodneva u tri navrata ponovio da je Karlo Ressler nositelj HDZ-ove liste, što smatram da je, na tragu njegovih tumačenja, također kršenje pravila izborne promidžbe i da je u javnoj poziciji predsjednika Hrvatskog sabora promicao nositelja HDZ-ove liste budući da za njega javnost donedavno uopće nije čula. Očito mu takva promocija treba i mislim da je to neprimjereno ponašanje predsjednika Sabora prijavio sam ga Etičkom povjerenstvu zato što je u najgledanijem terminu saborskog prijenosa reklamirao nositelja HDZ-ove liste – kaže Đujić.

spreman na sve SDP ušutkava ‘agenta 007’

Na komentar kako Jandroković ne bi ni spomenuo Resslera da ga Maras nije nekoliko puta nazvao krivim imenom, Đujić odgovara kako „dolazimo do apsurda hoće li Etičko povjerenstvo sada reći da bilo kojem zastupniku koji je kandidat na europskim izborima predsjedavajući, kada ga najavljuje, ne smije izgovoriti njegovo ime jer je to promidžba nekog od kandidata“.

- Jandroković, koji poziva druge na red, trebao bi paziti kako se ponaša. On je svjesno ili nesvjesno u najgledanijem terminu dok je vodio sjednicu tri puta ponovio tko je nositelj HDZ-ove liste, što smatram da je nekorektna, neprimjerena i nejednaka promidžba u odnosu na neke druge kandidate pogotovo stranaka koje ni nemaju zastupnike. A pet minuta prije toga je prozivao neke druge da se promoviraju kroz funkciju saborskog zastupnika – zaključio je Saša Đujić.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Ova trojka gore je alternativa trenutnoj vlasti ?? Koliko HDZ bio dobar ili loš od ovih ne može biti gori nikako !

 • starsandstripes:

  "znam da se marasa plase" kaze maras i osta ziv....

 • stric7:

  ...vrtni patuljak je nervozan ... vjerovatno zbog tek sedmog mjesta na listi....