Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL FOKLORA

Mandić: 'Karlovac kuca srcem širokim i srcem otvorenim za svoje goste iz cijeloga svijeta'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/16
05.07.2018.
u 13:25

Plesači iz cijelog svijeta nastupili na Međunarodnom festivalu folklora

Međunarodni festival folklora počeo je u nedjelju u Karlovcu mimohodom gradskim ulicama i plesnim programom na tradicionalnim mjestu, igralištu Šanac, i to istodobno kad je hrvatska reprezentacija igrala osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva, ali su ljubitelji folklora gotovo sasvim popunili tribune, što je, prema riječima više govornika na otvorenju, još jedan dokaz da karlovačka publika kao i prethodnih 20 godina živi s ovim festivalom.

Proglašavajući 21. Međunarodni festival folklora otvorenim, gradonačelnik Damir Mandić prokomentirao je dobar odaziv publike riječima da 'Karlovac kuca srcem širokim i srcem otvorenim za svoje goste iz cijeloga svijeta'.

U ime Karlovačke županije pročelnica za školstvo Marija Medić čestitala je organizatorima što iz godine u godinu neupitnu kvalitetu MFF uspijevaju podignutu s novim sadržajima, egzotičnim i privlačnim.

Direktor Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer ustvrdio je da će 21. Festival biti 'najegzotičniji' od svih prethodnih, iako su do sada gostovale grupe iz 51 zemlje sa svih kontinenata, te je pozvao da s programom započnu folklorni ansambli Likha iz SAD-a, Motora iz Joensuu u Finskoj, Spandan iz indijskog Ahmedabada, C.I.D.A.N. iz Huancayo u Peruu, Kenijska grupa Africans tumbas iz Nairobija, te karlovački ansambl 'Matija Gubec'.

Svi su oni predstavili svoje tradicijske pjesme i plesove, s tim da je grupa iz SAD-a prikazala filipinsku baštinu, jer  iz SAD-a su došli Filipinci koji žive i djeluju u SAD-u.

Novost festivala je da će u četvrtak na karlovačkom Perivoju, kod Glazbenog paviljona,  imati animacijske plesove s podukom zainteresirane publike, a i sklopu festivala je i manifestacija 'Okusi svijeta', s gastronomskim specifičnostima njihovih nacionalnih kuhinja.

Karlovčani i turisti moći će (uz cijene od 20, 15 i 10 kuna) posebnosti zemalja gostujućih grupa osim kroz njihovo folklorno nasljeđe upoznati i kroz neka njihova tipična jela, i to 20 vrsta izvornih glavnih jela s prilogom, slastica i pića.

Posljednjeg dana, u subotu, prisustvovat će u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Konferenciji o klapskom pjevanju s UNESCO-ove liste zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a glavni predavači bit će dvojica muzikologa i etnologa Bojan Pogrmilović i Tvrtko Zebec, te predstavnici klapa, te će to biti dio Prvog festivala mediteranske kulture Južnoeuropskog sektora CIOFF-a.

Na prethodnih dvadeset festivala nastupale si 103 grupe iz 51 zemlje svijeta, ukupno 3.300 stranih izvođača, a svake ih je godine prosječno gledalo po dvadesetak tisuća gledatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije