Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razni sadržaji

Mammoth fest u Mohovu poznatijem kao Dolina mamuta

Foto: Branimir Bradarić
1/6
06.10.2022.
u 21:16

Među tim aktivnostima bit će niz radionica za djecu koje će imati ekološki predznak pa će tako vidjeti i kako je se pravio ćerpič od kojega su nekada zidane kuće.

U Hrvatskoj postoji na desetine raznolikih festivala koji se održavaju tijekom cijele godine. Među njima je i Mammothfest koji se ove godine održava po drugi put, u petak i subotu (7. i 8. listopada). Iza organizacije stoji udruga Dolina mamuta iz Mohova gdje se i održava festival, a koja je u hrvatskoj javnosti postala prepoznatljiva po brojnim aktivnostima koje za cilj imaju popularizaciju Mohova, inače iločkog prigradskog naselja, gdje su tijekom proteklih godina pronađene brojne kosti i zubi niza prapovijesnih životinja među kojima i mamuta. Upravo zato je Mohovo i ponijelo naziv – Dolina mamuta.

01.08.2022., Mohovo - Goran Popovic iz Mohova pronasao je zub mamauta, to je vec cetvrti zub mamuta koji je pronasao. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

-Cilj nam je ne samo popularizirati mjesto nego i nešto napraviti kako bi mladi ostali živjeti ovdje. Mohovo broji oko 150 stanovnika i želja nam je ne samo ostati živjeti ovdje nego i da se vrate oni koji su odselili ili nasele drugi. Stoga i provodimo niz aktivnosti, a uz to radimo i na nizu drugih koje još nisu obznanjene. Jedna od njih je i Mammothfest kojega ove godine organiziramo po drugi put, a u sklopu kojega smo pripremili brojne sadržaje koje ćemo održati u petak i subotu – rekao je predsjednik Udruge Dolina mamuta Goran Popović.

Među tim aktivnostima bit će niz radionica za djecu koje će imati ekološki predznak pa će tako vidjeti i kako je se pravio ćerpič od kojega su nekada zidane kuće. U subotu organiziraju izložbu u sklopu koje će biti izloženi neki od pronađenih fosila među kojima će biti i zubi mamuta. Bit će postavljeni i panoi s tekstom koji će pojasniti te nalaze i na kojima će se moći pročitati više o životinjama koje su nekada obitavale na ovim prostorima. I jedan i drugi dan festivala završavaju s koncertima.

-Imamo najave dolaska ljudi iz cijele Hrvatske ali i iz Srbije i BiH. Očekujemo svakako dobru zabavu, a želja nam je svima Mohovo kao naselje ostane u lijepo sjećanju i da se ovdje uvijek rado vrate – ističe Popović koji je u proteklih desetak godina pronašao čak četiri mamutska zuba.

Foto: Mammothfest

U organizaciji imaju podršku Grada Iloka, Muzeja grada Iloka ali i Vukovarsko – srijemske županije i Ministarstva kulture. U planu im je i da se u Mohovu u budućnosti izgradi edukativno zabavni sadržaj kojega su nazvali "Mamutland" u okviru kojega bi bili izložene ne samo razni pronađeni fosili prapovijesnih životinja nego i gdje bi posjetitelji mogli naučiti više o tim životinjama, upoznati kako su živjele, njihove navike, ali i u isto vrijeme i zabaviti se.   

Pred 2. Mammothfest postavljen je i mamut izrađen u prirodnoj veličini od čvrstog materijala koji je postavljen u središtu sela. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije