Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival filmske glazbe i zvuka

Oskarovce Warbecka i Hindsa dovodimo na bermet i kremšnite

Foto: ISFMF
1/2
04.10.2022.
u 09:06

U Samoboru se od 7. do 9. listopada održava jubilarno, deseto izdanje International Sound & Film Music Festivala posvećenog filmskom zvuku, a što nas sve očekuje otkrili su nam izvršna direktorica Marijana Knezoci i umjetnički direktor Ozren Glaser

Već desetu godinu zaredom u Hrvatskoj se održava jedinstven festival posvećen filmskoj glazbi i zvuku – International Sound & Film Music Festival. Ovogodišnje, jubilarno izdanje, od 7. do 9. listopada vraća se u Samobor, mjesto gdje je sve počelo i gdje ga je prvi put zasanjala obitelj Glaser. Veliki zaljubljenici u film, otac i sin Željko i Ozren Glaser, koji je i naš poznati skladatelj filmske glazbe, ovim festivalom željeli su skrenuti pozornost na ljepotu i važnost filmske glazbe, ali i zvuka, te ih na inovativne načine približiti hrvatskoj publici.

U sklopu International Sound & Film Music Festivala u Hrvatsku su već doveli niz zvijezda iz svijeta filma i filmske glazbe, među kojima su bili i nagrađivani dizajneri zvuka Eddy Joseph, koji je radio na hit filmovima poput "Casino Royale" i "Charlie i tvornica čokolade", te Scott Millan, zaslužan za zvuk na "Gladijatoru" i "Schindlerovoj listi", kao i Rupert Gregson-Williams, skladatelj glazbe za seriju "The Crown" i filmove poput "Wonder Woman". A ove godine svojim će dolaskom festivalsku publiku počastiti Stephen Warbeck, skladatelj glazbe u slavnim filmovima "Zaljubljeni Shakespeare" i "Billy Eliot", kao i irski glumac Ciarán Hinds, koji je za ulogu u fantastičnom "Belfastu" Kennetha Branagha nedavno bio nominiran i za Oscara. Njih će dvojica u Samoboru promovirati Warbeckov redateljski debi, film "The Man in the Hat", u kojem Hinds tumači glavnu ulogu.

Pa iako nam možda, na prvu, imena dizajnera zvuka i filmskih skladatelja nisu poznata kao ona redatelja ili glumaca, ti su majstori svog zanata pravi neopjevani heroji iz sjene bez kojih filmska umjetnost ne bi bila ista.

– Ono što nas izdvaja od drugih festivala, a i čini jedinstvenima u svijetu, jest to da se bavimo filmskom glazbom, ali i filmskim zvukom, koji je u razgovorima o filmu u široj javnosti pomalo zapostavljen. Pogledamo li hrvatsku i regionalnu kinematografiju, zvuk i tu često dolazi posljednji, a njega praktično nemamo ni u budžetima. Međutim, on je nevjerojatno važan jer može ispričati priču u jednakoj mjeri koliko i glazba, gluma, režija ili bilo koji drugi aspekt filma. Filmski je zvuk nositelj filmske glazbe, neodvojiv od nje. Ako imate glazbu u filmu, čujete je zato što postoji filmski zvuk, jer ju je u film ukomponirao dizajner zvuka, odlučio u kojoj će se mjeri glazba čuti i u kojem dijelu filma... Dizajneri zvuka nisu tehničari, oni su umjetnici, i to je upravo ono na što želimo upozoriti – govori nam Ozren Glaser, umjetnički direktor festivala.

Počasni gost festivala je Ciarán Hinds, zvijezda filma "Belfast" i "Igre prijestolja"
Foto: Hutchins Photo/NEWSCOM

Upravo s tom mišlju 2012. godine započeli su festival, koji se na nekoliko godina preselio iz Samobora u Istru, održavao se i u Rovinju i Puli, a za veliku se godišnjicu vratio u rodno mjesto. Dio festivala koji će se u Samoboru održati od 7. do 9. listopada zapravo je drugi dio tog slavlja – ovog su ljeta u pulskoj Areni organizirali projekciju "Gladijatora" Ridleyja Scotta te festivalsku nagradu Crystal Pine uručili Scottu Millanu, koji je za dizajn zvuka na tom kultnom filmu prije dvadeset godina osvojio i Oscara.
Ove će godine, otkrila nam je izvršna direktorica International Sound & Film Music Festivala, Marijana Knezoci, nagrade Crystal Pine (čije je ime zgodna referenca na grad Samobor i poznati samoborski kristal), dodijeliti u čak devet kategorija. Konkurencija je bila žestoka jer na festival im je pristiglo čak 1095 filmova!

Među nominiranima za najbolji originalni soundtrack u igranom filmu tako je i film "Spencer" o životu princeze Diane, koju je utjelovila izvrsna Kristen Stewart, a za koji je glazbu napisao skladatelj Johnny Greenwood, ali i nagrađivani "Užitak" švedske redateljice Ninje Thyberg za glazbu koju je stvorio Karl Frid. Za najbolji soundtrack u dokumentarnom filmu natječe se čak sedam naslova, među kojima je i Netflixov true crime hit "Night Stalker – The Hunt for a Serial Killer", čijoj napetosti pridonosi atmosferična glazba Brooke i Willa Blaira. Čak devetnaest naslova u utrci je za najbolju glazbu u kratkometražnom filmu, a Crystal Pine dodijelit će se i najboljem soundtracku TV serije. Pred žirijem je teška odluka, s obzirom na to da su nominirani neki od najvećih hitova današnjice, poput "Sex Education" i soundtrack Olija Juliana, "The Squid Game" i Jung Jae-il, "Midnight Mass" braće Newton te "Succession", jedna od serija s najprepoznatljivijom glazbenom špicom, koju je skladao Nicholas Britell. Posebno priznanje za glazbu u TV seriji dodijelit će se pak Thomasu Golubiću, podrijetlom iz Hrvatske, koji je kroz uspješnih devet sezona bio glazbeni supervizor na seriji "Better Call Saul". U kategoriji dizajna i miksa zvuka za Crystal Pine borit će se svjetski blockbusteri poput "Dine", "Power of the Dog" i "Belfasta".

Festival će u petak početi svečanim otvorenjem izložbe "Sinestezija" u Galeriji Prica, gdje će splitska umjetnica Žana Bajić izložiti slike inspirirane filmskom glazbom, a događaj upotpuniti koncert Ozrena Glasera i Nere Stipičević. Subota je rezervirana za nastup Hollywood Film Music Quarteta, jednog od popratnih projekata festivala, glazbenoga kvarteta koji putujući po Hrvatskoj, promovira filmsku glazbu. A glavne zvijezde festivala, Ciarán Hinds i Stephen Warbeck, navečer će u Kinu Samobor, nakon dodjele nagrada Crystal Pine i hrvatske premijere filma "The Man in the Hat", održati panel uz voditeljicu Elis Lovrić te odgovarati na sva pitanja publike.

Dizajner zvuka kultnog "Gladijatora" u Puli je ovog ljeta nagrađen nagradom Crystal Pine za životno djelo
Foto: ISFMF

– Zanimljivost u vezi s ovogodišnjim programom jest i to da u nedjelju imamo koncert filmske glazbe na kojem će jedan od najpoznatijih svjetskih pijanista, Jean Michel Bernard, izvoditi među ostalim i djela našeg filmskog skladatelja Alfija Kabilja. Kabilju smo, naime, 2021. godine dodijelili nagradu za životno djelo, no zbog pandemije i ograničenja nismo mu je mogli dostojno i svečano dodijeliti, što ćemo ispraviti upravo uz koncert u nedjelju. A otišli smo još i malo dalje te smo pokrenuli projekt hrvatsko-francuske suradnje, u sklopu kojeg će Jean Michel Bernard nakon Samobora, u Parizu 19. listopada održati koncert posvećen Alfiju Kabilju te izvoditi skladbe iz njegovih filmova, mjuzikala i opera – otkrila nam je Marijana Knezoci.

Festival i ove godine organizira popularnu "Kavu s oskarovcima", program koji mladima omogućuje neformalno druženje i upoznavanje s titanima filmske industrije, a sada se prometnula u druženje s Warbeckom i Hindsom uz samoborske kremšnite i bermet.

– Mi nikako nismo klasični filmski festival. Spajanjem likovne umjetnosti, glazbe, filma i zanimljivim popratnim događanjima, trudimo se uvijek pronalaziti neke nove umjetničke koncepte i načine te svijetom proširiti svoju poruku o ljepoti i važnosti filmske glazbe i zvuka – zaključili su naši sugovornici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije