Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužitelj se usprotivio izručenju

Mamić: Hrvatskog državljanstva odrekao bih se da se to može

Foto: PIXSELL
1/3
12.08.2021.
u 23:17

Sud Bosne i Hercegovine još bez odluke o novome zahtjevu Hrvatske za izručenje bivšeg čelnika Dinama

Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketarili, a ne da traže moje izručenje. Nemam hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želim imati. Molim vas, omogućite mi da ostanem normalan i da kako-tako nastavim život dalje. Ovo je politička montaža. Molim vas za pravdu. Nisam demagog, ja zaista volim BiH. Da ima ta mogućnost, odrekao bih se hrvatskog državljanstva. Stvorio sam viceprvake svijeta, a oni traže moje izručenje – izjavio je Zdravko Mamić na Sudu Bosne i Hercegovine pred sucem Mirsadom Strikom.

– Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu – rekao je Mamić te dodao kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva, no u tome nije uspio.

Za mito različite kazne

Na sarajevskom je sudu jučer održano ročište u povodu zamolnice Ministarstva pravosuđa RH za izručenje Zdravka Mamića. Odluka još nije donesena. Čak treći put zaredom bosanskohercegovačko pravosuđe odlučuje hoće li izručiti odbjeglog Mamića u ruke naših pravosudnih tijela. Dva je puta već to odbilo, u ranijim sudskim procesima protiv braće Mamić. Nova zamolnica poslana je nakon što je Zdravku i Zoranu Mamiću određen istražni zatvor u sklopu istrage koja se protiv njih vodi zbog sumnje da su podmićivali osječke suce kako bi si ishodili oslobađajuće presude u postupcima za izvlačenje novca iz Dinama. Na ishod najnovijeg pokušaja još ćemo pričekati.

No, BiH tužitelj Oleg Čavka kazao je na ročištu kako je zamolnica našeg ministarstva “formalno ispravna”, ali zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke. Objasnio je da se radi o kaznenom djelu davanja dara, za koje sankcije nisu jednake u ove dvije zemlje. Prema zakonima u BiH, za osobe koje priznaju takvo djelo predviđena je minimalna kazna od tri mjeseca zatvora. U sporazumu o izručenju između ove dvije zemlje stoji da minimalna kazna u slučajevima u kojima je izručenje moguće iznosi godinu dana zatvora. – Sve nas to dovodi do zaključka da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje – zaključio je tužitelj Čavka.

Složila se s njim i Mamićeva obrana, koja smatra kako baš na toj propisanoj minimalnoj kazni “sva priča o izručenju jednostavno pada u vodu”. – Nije uopće pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen Hrvatskoj, već je pitanje zašto je uopće došlo do ove molbe za izručenje jer je svima valjda jasno, i pravnicima i početnicima, kako za to nisu ispunjeni uvjeti – komentirao je Mamićev odvjetnik Davor Martinović. Objasnio je i daljnju pravnu proceduru na Sudu BiH. – Tek sad će sudac dostaviti spis sudskom vijeću sa svojim mišljenjem, a onda će to vijeće donijeti rješenje, na koje opet konačnu odluku donosi vijeće prizivnog odjela Suda BiH. Vrlo je teško prognozirati kada će to biti, je li riječ o 15, 20 ili mjesec dana – objasnio je branitelj Martinović.

Bjegunac od lipnja 2018.

Na ulasku u zgradu Suda Zdravko Mamić je novinarima poručio kako ne očekuje izručenje. – Ma nikad u životu! Kome je do izručenja? Nisam ja paket da se izručujem! – nonšalantno je kazao Z. Mamić. U BiH, čiji je također državljanin, pobjegao je, podsjetimo, u lipnju 2018., neposredno prije izricanja presude na Županijskom sudu u Osijeku za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Pridružio mu se proljetos i brat mu Zoran. Obojica su zatražila da pravomoćnu kaznu, kojom je Zdravko osuđen na šest i pol godina, a Zoran na četiri godine i osam mjeseci zatvora, izdržavaju u susjednoj nam zemlji. Hrvatska ne odustaje od njihova izručenja. BiH je već dvaput odbila te zahtjeve naše zemlje. Obrazložila je kako kaznena djela za koja ih se tereti u aferi Dinamo 2, a riječ je o zloporabi u gospodarskom povjerenju, ne postoje u njezinu kaznenom zakonu. Usto, objasnili su kako se u konkretnom slučaju ne mogu primijeniti odredbe sporazuma između Hrvatske i BiH o međusobnom izručenju vlastitih građana, jer ih se tereti za nedjela počinjena prije 2014., dakle prije potpisivanje tog dokumenta. Novu priliku USKOK je vidio u najnovijoj istrazi protiv braće Mamić, otvorenoj zbog sumnje da su podmićivali trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku. Mamića se sada tereti za davanje mita, što je kazneno djelo i prema BiH zakonima, i počinjeno, kao se sumnja, u protekle tri godine. Ročište vezano za izručenje Zorana Mamića bit će zakazano naknadno.

Pogledajte kako je Zdravko Mamić govorio o sucima


 

Komentara 101

Avatar Member berries
Member berries
15:35 12.08.2021.

Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu", kazao je Mamić dodajući kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva no u tome nije uspio.- Ma tko te sprječio mamu li mu! Ako hoćeš osnovat ćemo skupljanje potpisa za Peticiju da ti se omogući oduzimanje hrvatskog državljanstva!!! P. S. Koju dušu? Materijalističko g.vno, posrbice!

DU
Deleted user
15:09 12.08.2021.

Imaš sreće Zdravko što si u korumpiranijoj zemlji od Hrvatske i gdje si opet išao kupovati odluke sudaca! Naime u nekoj uređenoj zemlji ti bi već 20 godina sjedio u zatvoru!

UM
umnjak
15:45 12.08.2021.

Ne moj bre Zdravko tako! Tvoje Delije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije