Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mamić: Moraju ostati oporbeni. Skoko: Sad Možemo! mora vagati

A Premijer Andrej Plenković i novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravili su se šakama i potom sat vremena razgovarali iza zatvorenih vrata
11. lipnja 2021. u 08:46 16 komentara 6794 prikaza
Zagreb: Sastanak Plenkovića i Tomaševića u Banskim dvorima
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nova era za Grad Zagreb i državu. Tako je buduću suradnju nazvao gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon što je izašao sa sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim ministrima, Zdravkom Marićem, zaduženim za financije i Darkom Horvatom, koji stoji na čelu resora graditeljstva.

Gradovi traže otvorenu kreditnu liniju za troškove i u 2021.

Gradovi i općine dobili su 2020. od države otvorenu kreditnu liniju za pokrivanje troškova izazvanih bolešću COVID-19, a sličan zahtjev otišao je prema ministru financija Mariću i za 2021. Dogovor još nije postignut jer se čekao kraj izbora i primopredaja vlasti.

Radi se, kaže savjetnik udruge gradova Dario Runtić, o kreditnoj liniji za likvidnost koja bi se odobrila na godinu dana. Lokalne se jedinice, inače, ne smiju zaduživati za tekuće troškove poslovanja, nego samo za kapitalne troškove. Prema anketi, na reprezentativnom uzorku pokazalo se da je u prvom kvartalu 2021. čak 60% lokalnih jedinica imalo slabiju naplatu poreza i ostalih davanja nego lani te im trebaju financijske premosnice, pogotovo što je ove godine bila uvećana isplata povrata poreza na dohodak i k tome je bila i ranije nego inače.

Budžeti svih lokalnih jedinica lani su bili blizu 28 milijardi kuna, od čega su prihodi od poreza na dohodak i prirez bili malo ispod 14 milijardi, a komunalna naknada i doprinos oko tri milijarde kuna. Limit do kojega se mogu zadužiti lokalne jedinice postavila je država i zaduženje ne smije premašiti 3% vrijednosti prihoda lokalnih jedinica, s tim što pojedina jedinica ne može imati godišnji anuitet duga manji od 20% vlastitih prihoda.

Euro 2020 England v Croatia
Što kaže analitika
Stručnjak otkrio tko je bio naš najbolji igrač protiv Engleske: Strašno puno se trošio u presingu...
KOLUMNA
Piše Miljenko Jergović - Petar Gudelj: ja sam hrvatski jezik!
Zagreb: Rušenje prve kuće koja je stradala u potresu
Zvonimir Despot
Prva kuća s crvenom naljepnicom srušena je 445 dana od potresa. Sramota!
 • Avatar semr
  semr:

  neće ta možemova komunjarčad ništa korisno napraviti

 • Avatar Večernje žutilo
  Večernje žutilo:

  Dajte stavite cijeli Večernji na "premium". Tako ćemo mi korisnici koji ne želimo plaćati medije na internetu deinstalirati app-ove i obrisati linkove na vašu stranicu. Jel ove "premium" krune stvarno nerviraju...

 • Avatar southman
  southman:

  (NE)MOŽEMO ne zna kuda udara