Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident u Okučanima

Mamić: Milanović je morao reagirati. Jakovina: Volio bih da je i Plenković reagirao

Milanović i Plenković
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
01.05.2020.
u 13:33

- Plenković treba brinuti o državi kojoj je reputacija oštećena tim dijelom naše povijesti kojeg se svi želimo i moramo odreći. U izgradnji njegovog državničkog imidža bilo bi korisno da se zbog toga od svega distancira i da to ne relativizira - kaže Mamić.

Odlazak predsjednika Zorana Milanovića s 25. obljetnice akcije Bljesak zbog provokacije nekolicine branitelja koji su stigli u Okučane s majicama s natpisom 'za dom spremni' komentirala je i politička analitičarka Ankica Mamić.

Kaže kako je potpuno jasno da najveću štetu Hrvatskoj čine oni koji vraćaju u prvi plan teme koje nam nisu ništa dobrog donijele pa i kad to rade branitelji.

- Bez obzira tko što mislio o pozdravu Za dom spremni privatno, on je javno percipiran kao ustaški i kao takav nanosi štetu. Svi koji su se za Hrvatsku borili na čemu smo im vječno zahvalni danas moraju brinuti o reputaciji svoje države. Kao što je u ratu normalno hodati u uniformi pa su se neki i borili pod inkriminiranim pozdravom danas u miru je potpuno neprikladno mahati tim pozdravom - smatra Mamić.

Milanović i Plenković
1/25

Treba, kaže, zato odati počast svima koju su poginuli pod bilo kojim pozdravom jer rat je bio takvo vrijeme, ali u miru itekako voditi računa i o nijansama.

- Zato mislim da tu ploču ne treba ni baciti niti izvlačiti kao provokaciju. Svi kojima je u interesu dobrobit Hrvatske i njenog naroda trebaju se u potpunosti distancirati od inkriminiranih pozdrava - kaže Mamić.

Nema nikakve sumnje, nastavlja, da je situaciji u Okučanima danas bila smišljena provokacija i Milanović je morao reagirati.

- Po meni nije trebao otići nego natjerati te branitelje da te majice skinu jer najštetnije za Hrvatsku je da se o tome danas govori i piše - kaže Mamić.

Milanović i Plenković
1/6

S druge strane premijer Andrej Plenković, kaže Mamić, u predizbornoj je kampanji i on komunicira sa svojim biračima. No sigurna je da mu Milanovićev odlazak i ponovno vraćanje ove teme ništa ne pomaže.

- Plenković treba brinuti o državi kojoj je reputacija oštećena tim dijelom naše povijesti kojeg se svi želimo i moramo odreći. U izgradnji njegovog državničkog imidža bilo bi korisno da se zbog toga od svega distancira i da to ne relativizira - kaže Mamić.  

Svjesna je, dodaje, da želi glasove i krajnje desnice, ali taj bazen nikada nije bio već od 10 posto i treba zato dobro procijeniti koliko se gubi s druge strane, na centru.     

Povjesničar Tvrtko Jakovina o incidentu u Okučanima i odlasku predsjednika Zorana Milanovića zbog majica s natpisom Za dom spremni kaže kako podržava provođenje zakona i Ustava Hrvatske u kojoj živi i kako je upravo to učinio i vrhovni zapovjednik. 

 

- O državnim kao ni povijesnim prijeporima ne upravljaju povjerenstva. Mišljenje povjerenstva mora prije postati zakon. Milanović se držao zakona - kaže Jakovina. Dodaje i kako bi volio i da je premijer Andrej Plenković reagirao makar u skladu s filozofijom vlastite stranke s obzirom na to tko ju je osnivao ako već ne slijedi zakone. 

- Na ovaj način vađenjem jedne braniteljske formacije dezavuira se pola milijuna hrvatskih branitelja. Zbog čega se vlast ne obraća ogromnom broju ljudi koji su se borili za ovu državu, njih pola milijuna - pita se Jakovina.

Komentara 101

IP
ISKRENI_PARTIZAN
13:48 01.05.2020.

Milanče je najgori predsjednik u našoj povijesti

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
13:43 01.05.2020.

Predsjednik države i vrhovni zapovjednik vojske ne priznaje ratnu oznaku službene postrojbe Hrvatske vojske?

DU
Deleted user
13:37 01.05.2020.

Za Jakovinu nam je jasno da bi više volio da su danas tamo postrojeni bili oni sa petokrakom a za ovu drugu gospođu Mamić ona bi trebala znati da su sa tim pozdravom i oznakama ovi bili i 95 godine pa prema tome Milanović nije trebao ni dolaziti nije bio ni 95 pa nije trebao ni danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije