Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maloljetnica pobjegla da 
joj Centar ne oduzme sinčića

Maloljetnica je rodila prije mjesec dana, a djetetov je otac njezin osam godina stariji dečko. Živjeli su u teškim uvjetima pa je Centar za socijalnu skrb dijete htio smjestiti u udomiteljsku obitelj.
17. listopada 2011. u 19:15 108 komentara 11 prikaza
koprivnica
Foto: Željko Rukavina/24 sata
Pogledajte galeriju 1/3

Policija je nakon trodnevne potrage ušla u trag 17-godišnjoj djevojci koja se od petka sa 25-godišnjim dečkom i njihovim jednomjesečnim djetetom skrivala od koprivničkog Centra za socijalnu skrb kako bi izbjegla da joj privremeno oduzmu sinčića.

Zabrinuti djed

Malodobnici i 25-godišnjaku Centar je, prema dostupnim informacijama, dijete želio privremeno oduzeti i smjestiti ga u udomiteljsku obitelj zbog loše materijalne situacije u kojoj je par živio u trošnoj kućici u Koprivničkome Ivancu. Dijete je trebalo biti oduzeto u petak, kada je Centar zatražio asistenciju policije, što je u takvim situacijama uobičajeno. Međutim, kada su se pojavili na adresi na kojoj je par živio, njih nije bilo. Uslijedila je potraga. – Oni su locirani izvan područja Koprivničko-križevačke županije i sada je daljnja procedura na Centru za socijalnu skrb – izjavio je sinoć Dražen Laljek, glasnogovornik PU koprivničko-križevačke.

Željko V., otac malodobne Mateje, koja će za sedam mjeseci proslaviti 18. rođendan, ogorčen je postupkom Centra za socijalnu skrb, ali je također zabrinut za svoju kćer. Do sinoć, kada smo s njime razgovarali u selu Glogovcu, u kojem živi Matejina obitelj, a i ona je donedavno, nitko ga nije obavijestio da je odbjegli par s njegovim unukom pronađen i da su dobro.

– U Centru su rekli da će dijete oduzeti jer žive u siromaštvu. Kakav je to zakon? I ja sam odrastao u siromaštvu, nas četvero spavalo je na slami pa smo preživjeli – kazao je on, pun hvale za Stanka Ž., momka svoje kćeri.

– Radio je pa je ostao bez posla. Sada se snalazi, povremeno radi kod privatnika. Pomagali smo se međusobno koliko smo mogli –  ispričao je Željko, i sam nadničar.

Dijete se smrzavalo

Kazao je i kako se zbog čitave situacije pogoršalo stanje njegovoj supruzi, koja je otprije imala psihičkih problema, pa je prekjučer hospitalizirana.

U Centru za socijalnu skrb tvrde da su mladome paru samo htjeli pomoći.

– Dijete je boravilo na hladnom i neadekvatnom mjestu i nakon odlaska patronažne sestre nisu ga znali presvući, okupati i nahraniti – izjavila je za lokalni tjednik Podravski list ravnateljica Sonja Petrović. – Morali bi znati da je kriza, da ljudi prosvjeduju jer su bez posla i gladni. Ako hoće pomoći, neka Stanku daju posao. Zar će ići po kućama i gledati ljudima u frižider – ne može prihvatiti obrazloženje Centra Matejin otac.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Miro:

    Jadnici ste vi i vaša socijalna politika! Umjesto da pomognete toj mladoj obitelji, vi im otimljte dijete kao kakvi razbojnici. Tako se ne riejšavaju socijalni problemi nego povećavaju i ugrožavaju te ljude, posebno to jadno dijte, još više. Zar ga ... prikaži još! želite utržiti za državni budžet.

  • prava istina:

    Nemogu vjerovati????!!!!!! Oduzeli bi joj dijete a nebi joj pomogli da živi dostojanstveno sa djetetom i da roditeljima omogući da sami odgajaju svoje dijete. Ma prokletnici, dao im tamo u centru najgore probleme u životu pa da vide šta je ... prikaži još! sirotinja a tamo se palasaju sa sigurnim plaćama. Dijete nije imalo uvjete i to bi bio razlog oduzeti djete majci koja ne znaći da nije dobra i ne brine o svom djetetu. Gade mi se. Di je i ta majka od djevojke koja nije na vrijeme pomogla djetetu i sigurno ju je kudila za to što je rodila. Ma ovo je društvo ogavno.

  • miso:

    Dajte dite materi. Kakva država može bolje brinuti o djetetu od oca i majke.