Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILAGODBA NOVIM UVJETIMA

Mali turistički brodari traže odgodu plaćanja kredita na najmanje godinu dana

Nakon punog mjeseca ribari se vraćaju svakodnevnim aktivnostima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
21.04.2020.
u 11:52

I brodare koji nisu u kreditnim obvezama ova situacija će primorati na dizanje kredita kako bi pokrili tekuće obveze i zadržali radnu snagu.

Turistički sektor je među najpogođenijima mjerama zbog pandemije koronavirusa. Zastoj je potpun, šteta velika, zarade nema pa mali turistički brodari traže moratorij na otplatu kredita na rok od godine dana, a za turističke brodare ova će godina pak biti posebno zahtjevna.

- Dalmatinski brodari se bore zadržati dosadašnje rezervacije njihovom odgodom na neka buduća vremena te prijavom na mjere Vlade i dogovorima s bankama, vezano za iznimno velike kredite koji su uvjet gradnje, obnove i pripreme brodova za sezonu, pokušavaju prebroditi ovo teško i neizvjesno razdoblje - navodi predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš, u kojoj je sjedište nacionalnog Udruženja turističkih brodara HGK. Navodi kako su zaustavljeni radovi na novogradnjama i posljednjih mjesec dana sve u kompletnom zastoju.

Predsjednik Udruženja turističkih brodara HGK Ante Rakuljić naglašava da su ovi brodovi pravi hrvatski proizvod, od gradnje i opremanja do servisiranja u hrvatskim brodogradilištima, zapošljavanja gotovo isključivo hrvatskih pomoraca te ponude domaće hrane i hrvatskih proizvoda. Stoga se brodari nadaju da će im se izići u susret te da će banke imati razumijevanja i odobriti moratorij na kredite minimalno na godinu dana. I brodare koji nisu u kreditnim obvezama ova situacija će primorati na dizanje kredita kako bi pokrili tekuće obveze i zadržali radnu snagu.

- Izvjesna je teška poslovna godina te moguć i potpuni izostanak sezone za brodare. Ukoliko ne bude moguć u potpunosti povratak na staro, brodari drže da će se moći prilagoditi novim uvjetima poslovanja po pitanju održavanja distance i higijene, ali to će iziskivati dodatne preinake i ulaganja, što znači i nova zaduženja te smanjenje kapaciteta i broja putnika – poručuju iz Udruženja turističkih brodara HGK.a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije