Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLALI SU PORUKE

Mali trgovci pri HOK-u: Maknite ograničenja rada, omogućite potpore i sufinancirajte najam prostora

Ilustracija
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
24.05.2024.
u 12:46

Sa susreta je detektirana i potreba veće kontrole prodaje putem društvenih mreža prema neregistriranim subjektima kako bi se što više smanjila nelojalna konkurencija i zaštitila mala trgovina

Svaki trgovac sam bi trebao odlučiti odluči hoće li će raditi nedjeljama i praznicima, osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj. Sektoru treba omogućiti i javljanje na državne, županijske i gradske potpore te konkretnim mjerama poticati i sufinancirati mali trgovinu u ruralnim i otočnim područjima, s obzirom na to da su trgovci redovito isključeni iz mogućnosti prijava na natječaje ili potpore, a interes i potrebe za iste su velike, samo su neki od zaključaka jučerašnjeg 12. susreta trgovaca u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je okupio struku iz čitave Hrvatske. Sa susreta je detektirana i potreba veće kontrole prodaje putem društvenih mreža prema neregistriranim subjektima kako bi se što više smanjila nelojalna konkurencija i zaštitila mala trgovina, kao i potreba za sufinanciranjem najma prostora koji su u vlasništvu grada, županije ili države u situaciji gdje su pogodnosti i poticaji za trgovce mali ili ne postoje, a u svrhu njihovog lakšeg poslovanja i osiguranja opstanka.

U sklopu Susreta održana je i panel rasprava na temu budućnosti i izazova male trgovine, a u istoj su sudjelovali Mirko Budimir iz Hrvatske udruge poslodavaca, Josip Zaher u ime Hrvatske gospodarske komore, Ivan Ćibarić ispred Saveza udruga malih trgovaca RH te predstavnici HOK-a, predsjednik Organizacijskog odbora Susreta i član predsjedništva HOK-a Darko Knežević i članica Ceha trgovine HOK-a Lidija Huten. Svi su oni istaknuli i problematizirali ograničenje rada nedjeljom, ali i naglasili problem radne snage, nedostatak podrške države sektoru i sredstava za modernizaciju i ulaganja, ali i spremnost samih malih trgovaca na pravovremenu prilagodbu fluktuirajućim tržišnim trendovima kao preduvjet opstanka i uspjeha.

VEZANI ČLANCI

- Ono što je u proteklom razdoblju bilo aktualno za trgovinu su svakako neradne nedjelje i Zakon o trgovini koji je najviše pogodio male obiteljske trgovine koje nemaju isti položaj na tržištu kao veliki trgovački lanci. Treba istaknuti da je mala trgovina jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, kako zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, tako i zbog promjene navika kupaca koji sve više kupuju i provode vrijeme u velikim trgovačkim centrima. Ono što je naša zadaća je pokazati važnost malih trgovina pogotovo u područjima posebne državne skrbi, ruralnim područjima i otocima, te pokazati kako su mali trgovci jedan od faktora oživljavanja tih područja - izjavio je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Josip Smoljan.

- Od samog početka zastupamo isti stav po pitanju ograničenja rada nedjeljom – onaj da svaki obrtnik treba imati pravo sam odlučiti kada će i koliko raditi, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj, što je u obrtništvu čest slučaj. Razumijemo namjeru Zakona i ono što donosi za najveći dio hrvatskih građana, no dužni smo zastupati interese naših obrtnika i u narednom periodu uputit ćemo prijedloge unapređenja takvih odredbi, uz čitav drugih prijedloga važnih za unapređenje sektora i uvjeta poslovanja za male trgovine, koje su srca i duše naših gradova, sela i kvartova i dio našeg načina života - najavio je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije