Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLIČITO SE ŠIRE

Znate li razliku između munje i groma? DHMZ: Sam zvuk zove se grmljenje

Rijeka: Munje na nebu iznad grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
25.07.2023.
u 14:58

Oluje kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana povezuju se s toplinskim valovima koji haraju Sredozemljem, potvrdili su iz DHMZ-a

Posljednjih dana Hrvatsku ali i okolne zemlje pogodio je niz razornih oluja koje su uzrokovale velike štete i odnijele četiri života. O nevremenu pričaju svi, no koriste li pritom ispravnu terminologiju? Koliko zapravo razumijemo kada pogledamo u olujno nebo?

Grmljavina je, objašnjava DHMZ za 24sata, kombinacija svjetlosti i zvuka koje stvaraju električna izbijanja ili pražnjenja. Sam zvuk zove se grmljenje, a svjetlost sijevanje ili munja. Svjetlost i zvuk nastaju istovremeno, ali se šire različitim brzinama, pa tako za svakih 300 metara udaljenosti grmljenje za sijevanjem kasni otprilike jednu sekundu.

Ako se izbijanje dogodi blizu promatrača, zvuk će biti kratak, a ako je na većoj udaljenosti zvuk će dulje trajati jer do uha stižu i zvučni valovi odbijeni od oblaka i drugih prepreka.

- Munja je kratkotrajno električno izbijanje u atmosferi. Najčešće se događa unutar kumulonimbusa, a najbolje je proučeno ono između kumulonimbusa i tla, a udar groma je udar munje u zemlju, pri čemu mogu nastati razne štete i opasnosti za živa bića - objašnjavaju iz DHMZ-a.

POVEZANI ČLANCI:

Oluje kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana povezuju se s toplinskim valovima koji haraju Sredozemljem, potvrdili su iz DHMZ-a. Naime, osnovni preduvjeti za razvoj oluje su visoke temperature te velika vlažnost i nestabilnost u atmosferi. U odnosu na predindustrijsko razdoblje, atmosfera je danas 1,1°C toplija te može sadržavati više vlage, jer svaki stupanj porasta temperature znači 6 do 7 posto više vlage.

- Ta dodatna vlaga je u produljenim toplim razdobljima (kao što smo imali proteklih dana) izvor za razvoj nestabilnosti i veće količine oborine. U uvjetima dodatnog globalnog zagrijavanja možemo očekivati češće oluje - poručuju.

DHMZ je danas izdao crveno upozorenje za dvije regije. Lokalno grmljavinsko nevrijeme može se očekivati u Međimurju, Zagorju i Podravini. Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok.

VIDEO Pogledajte timelapse oluje koja je odnijela ljudske živote i nanijela strašnu štetu

Ključne riječi

Komentara 1

DE
Dex
15:40 25.07.2023.

jednostavnim riječnikom .... munja je električno pražnjenje između oblaka, grom je električno pražnjnje između oblaka i zemlje (ili vode) dok je grmljavina zvuk nastao kod tog električnog pražnjnja ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije