Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islamisti zaprijetil

Mali gori: 'Svojoj ćete djeci kopati grobove'

'Onlookers walk past a fire at Ngolonina market in the Malian capital of Bamako, January 12, 2013. The fire was started after an accident at a gasoline depot. REUTERS/Joe Penny (MALI - Tags: DISASTER
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
13.01.2013.
u 23:40


Francuzi daju podršku vladinim snagama, koje pokušavaju zaustaviti prodor islamista prema glavnom gradu

Francuske zračne snage pritekle su upomoć vladinim snagama i žestoko su napale uporišta islamista u afričkoj državi Mali. Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian kazao je jučer da su artiljerijske operacije u sklopu francuske vojne intervencije izvedene na tri pobunjenička kampa na sjeveru Malija.

Do konačne pobjede

Pobunjenici povezani s Al-Qa’idom kontroliraju sjever zemlje, a sada su krenuli u napad prema jugu i glavnome gradu Bamaku.

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius istakao je da pobunjeničke snage u Maliju žele osnovati državu terorizma i kazao da će Francuska biti uključena u borbu protiv terorista u toj zemlji sve do konačne pobjede. Osman Fani, zapovjednik vojske Malija u regiji Mapti Liftinanet, priopćio je da su vojne snage Malija preuzele kontrolu nad gradom Konna i da je u operacijama poginulo više od 100 islamističkih pobunjenika. S druge strane, Veled Hamaha, zapovjednik pobunjeničke formacije Ensaruddin Omer, priopćio je da su pobunjeničke snage srušile dva francuska helikoptera u posljednjih 24 sata.

Islamisti su uputili žestoku prijetnju Francuzima:

– Zaustavite svoje napade, inače ćete morati kopati grobove svojoj djeci – poručili su islamisti.

Francuski predsjednik Hollande kazao je da će mjere sigurnosti u Francuskoj biti podignute na najvišu razinu zbog prijetnji upućenih nakon početka vojnih intervencija u Maliju i Somaliji. Ističući da će pojačane mjere sigurnosti biti najvidljivije oko zgrada državne službe i javnog prijevoza, Hollande je kazao da će Francuska odlučno nastaviti borbu protiv terorizma u i izvan zemlje. Zapadnoafrička zemlja Burkina Faso poslala je 500 vojnika u Mali kako bi podržala vojnu intervenciju na sjeveru te zemlje. Vlasti Malija proglasile su izvanredno stanje u državi, a pobunjenički nacionalni pokret Azavad pozvao je na dijalog.

Najmanje 12 ljudi, među kojima i lider islamističke grupe Ansar Dine, ubijeni su u vojnoj intervenciji protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, javili su u nedjelju svjetski mediji.

– Islamistički borci pretrpjeli su velik gubitak smrću Abdela Krima – kazao je izvor u regionalnoj službi sigurnosti agenciji AFP.

U nedjelju ujutro u sukobima s islamskim fundamentalistima, u gradu Kona poginulo je 11, a ranjeno više od 60 vojnika, izjavio je predsjednik Malija Dijonkounda Traore na državnoj televiziji.

Gradonačelnik Konne Sori Dijakite rekao je agenciji Associated press da među poginulima ima najmanje troje djece.

UN priprema akciju

U sukobima je poginuo i pilot jednog francuskog helikoptera koji je služio kao podrška snagama na kopnu. Džihadisti nisu objavili broj žrtava na svojoj strani, ali vojska je priopćila da ih ima 100-tinjak. Pobunjeničke snage zauzele su Konnu u četvrtak, a oko 1200 islamističkih boraca približilo se na 20 kilometara od Moptija, strateški važnog grada na granici između područja pod kontrolom pobunjenika i onog kojim upravlja vlada.

UN je dao zeleno svjetlo da 3000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije bude upućeno u Mali, ali njihovo razmještanje neće biti provedeno prije rujna.

>> Hollande: Francuska će pomoći Maliju u borbi protiv pobunjenika

Ključne riječi

Komentara 18

AA
aabbcc
08:16 14.01.2013.

. Na jednoj strani podrzavati, naoruzavati a na drugoj napadati iste (pobunjenike), nekome ce se to od glavu obiti u tom UN-u...

UM
umpahpah
08:45 14.01.2013.

Znaci da po izjavi francuskih saveznika u siriji, mozemo i u francuskoj ocekivati freedom fightere? Neka im je sa srecom :)

UN
unbekant
10:57 14.01.2013.

Francuzi se opet poceli baviti kolonijalizmom,Libiju su napali bez suglasnosti ostatka svjeta,evo sada i Mali,sve s izmisljenim islamskim "terorizmom",da bih se docepali nafte i i ostali bogati resura doticni drzava,ali neka cuvaju svoju kucu,jer imaju 10 milijona muslimana,i ni je bas sve bajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije