Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virovitica

Maletić: U Europu smo uplatili 3 milijarde kuna, a iz fondova nismo povukli niti jednu

Virovitica
Marija Lovrenc
03.05.2014.
u 20:09

- Vlada ne raspisuje natječaje za EU fondove, taj novac ne dolazi do općina i gradova, a novac koji se danas troši je onaj iz starih natječaja, iz pretpristupnog razdoblja, naglasila je europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ)

- Vlada ne raspisuje natječaje za EU fondove, taj novac ne dolazi do općina i gradova, a novac koji se danas troši je onaj iz starih natječaja, iz pretpristupnog razdoblja, naglasila je europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ) u subotu u Virovitici, predstavljajući predizborni program „Zelene skupine“ za EU parlament s naglaskom na gospodarstvo.

 – Svakog mjeseca u proračun Europske unije uplaćujemo 300 milijuna kuna kao zemlja članica. U ovih deset mjeseci, dakle, uplatili smo ukupno 3 milijarde kuna, no iz Europe zasad nismo projektima izvukli niti jednu kunu. Cilj nam je bio godišnje iskoristiti 12 milijardi kuna i taj novac uložiti u gospodarski rast i razvoj – naglasila je Ivana Maletić.

Kritizirala je Vladu koja je propustila iskoristiti 3,5 milijarde kuna, koje je Hrvatska imala na raspolaganju u prvoj godini članstva, te dodatnih 6,5 milijardi kuna u okviru projekata za gospodarstvo i razvoj u ovoj godini, dodala je.

 – Hrvatska ima ogroman potencijal koji treba iskoristiti, mnoge općine i gradovi prepoznali su taj potencijal i pripremaju projekte za EU fondove. Samo na području Virovitičko-podravske županije u jednoj od faza pripreme nalaze se projekti vrijedni 1,6 milijarde kuna, od čega su za natječaje potpuno spremni projekti vrijedni čak 400 milijuna kuna – upozorila je I. Maletić, koja ističe da je vrijeme da Hrvatska dobije Vladu koja će konačno definirati strateške prioritete i potencijale te konačno uložiti u područja koja su joj  važna.  

- Vlada stalno govori da je potrebno osam ili deset godina kako bi se promijenili trendovi u Hrvatskoj, jer su u tako teškom stanju zatekli zemlju nakon prijašnje vlasti. No to su neistine. Ako imate vladu koja zna što i kako napraviti, trend se mijenja u roku od godinu, dvije. I to je ono što pokazuju iskustva drugih država članica u Europi – poručila je Ivana Maletić, pozivajući se na gospodarski rast zemalja poput Litve, Latvije ili Estonije koje su po ulasku u Europsku uniju bile daleko ispod Hrvatske po razini razvijenosti.     

Zajedno sa Andrejom Plenkovićem, nositeljem liste „Zelene skupine“ kandidati HDZ-a na izborima za Europski parlament u Virovitici u okviru predizbornog predstavljanja susreli su se i sa gospodarstvenicima u okviru HGK te sa mladima na tribini kojoj je tema bila zapošljavanje i poduzetništvo. 

Komentara 29

Avatar Carrera
Carrera
20:16 03.05.2014.

eto, podatak da nismo niti jednog eura povukli iz eu fondova je dokaz nesopsobnosti ministra grčića i cijele vlade uopće. sramota!

XA
xanderr
20:18 03.05.2014.

Branko "nula eura iz EU fondova" Grčić je definitivno najgori ministar ove nesposobne vlade i najgori hrvatski ministar ikad

BA
balic
20:33 03.05.2014.

Kako nismo ,pa neki da je Grcic rek'o da smo povukli..grcic se kiti tudjim perjem tudje zasluge pripisuje sebi i ovoj nesposbnoj vladi. lazu i dalje bez imalo srama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije