Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR PRAVOSUĐA

Malenica: Prof. Đurđević sama sebe dovela u nezgodnu situaciju

Zagreb: Izjava za medije ministra Ivana Malenice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
24.03.2021.
u 10:53

Ministar se osvrnuo i na tezu po kojoj bi nova osoba na čelu Vrhovnog suda "reformirala hrvatsko pravosuđe", rekavši kako ovlasti predsjednika VS-a u tom dijelu nisu velike jer najveći utjecaj u normativnom dijelu ima predlagatelj propisa i Hrvatski sabor.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' odluku Ustavnog suda koja pobija tumačenje predsjednika Milanovića o neustavnosti Zakona u sudovima u dijelu koji se odnosi na izbor predsjednika Vrhovnog suda. 

- Mi smo od samoga početka kao Vlada, i ja kao ministar, tvrdili kako odredba iz članka. 44. Zakona o sudovima nije neustavna, već da samo razrađuje ustavnu ovlast Predsjednika Republike - rekao je ministar Malenica i ustvrdio sljedeće: - Naš stav je od početka bio jasan. Po Zakonu o sudovima, predsjednik je dužan poštivati Zakon o državnom sudbenom vijeću. Zakon o sudovima je propisao javnu proceduru, odnosno javni poziv kao proceduru predlaganja kandidata. Time se nije ograničila ustavna ovlast Predsjednika Republike koji je samo trebao predložiti jednog od kandidata koji se javio na javni poziv

Ministar smatra kako se trenutno nalazimo u situaciji u kojoj je, prema njegovom mišljenju, predsjednik Zoran Milanović dužan obavijestiti Državno sudbeno vijeće da se raspiše ponovni poziv. On očekuje kako će predsjednik Milanović izvijestiti DSV kako ne prihvaća nijednoga od dva trenutačna kandidata koji su se javili na javni poziv i da DSV raspiše ponovni poziv.

17.03.2021. Zagreb - Ministar Ivan Malenica prije satanka uzeg kabineta Vlade RH obrati ose medijima i dao izjavu o navodima Zdravka Mamica o potkupljivanju sudaca. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Malenica je stava kako ovo nije sukob između predsjednika Milanovića i Vlade u kojemu je Ustavni sud arbitrirao i stao na stranu Vlade. 

- Jučerašnjom odlukom Ustavni je sud štitio Ustav Republike Hrvatske. Svi su dužni poštivati odluku Ustavnog suda, i predsjednik i Sabor i Vlada i Državno sudbeno vijeće. Zakon o sudovima nije uredio ponovno raspisivanje javnog poziva. međutim, u pravnoj teoriji i praksi koroste se određene metode tumačenja pa se može sadašnja situacija protumačiti kao ona kada treba raspisati ponovni javni poziv, kaže Malenica.

Đurđević je samu sebe dovela u pitanje

Na pitanje voditeljice hoće li Milanovićeva kandidatkinja prof. Zlata Đurđević biti prihvatljiva vladajućoj većini, ministar Malenica je rekao kako je ona prihvaćanjem kandidature od predsjednika Milanovića pristala sudjelovati u jednoj nezakonitoj proceduri.

- Samim time se postavlja pitanje, dosta je problematično da je osoba koja pretendira na mjesto predsjednika Vrhovnog suda pristala sudjelovati u nezakonitoj procederi. Mislim da je prof. Đurđević sama sebe dovela u situaciju da će teško biti prihvaćena kada se javi, zaključio je ministar Malenica u emisji 'A sad Vlada'.

Ministar se osvrnuo i na tezu po kojoj bi nova osoba na čelu Vrhovnog suda "reformirala hrvatsko pravosuđe", rekavši kako ovlasti predsjednika VS-a u tom dijelu nisu velike jer najveći utjecaj u normativnom dijelu ima predlagatelj propisa i Hrvatski sabor. 

Komentirajući situaciju nastalu nakon optužbi Zdravka Mamića o sucima koji su mu presudili, a koje su objavljene u medijima, ministar Malenica pozvao je USKOK i DORH da što prije istraže utemeljenost tih optužbi.

 


 

Komentara 7

DO
Domumom
13:20 24.03.2021.

Najveći ministar u povjesti Hrvatske i najbolja vlada ??? `

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
11:56 24.03.2021.

Koji ste ministre vi faktor da profesoricu na pravnom fakultetu bez mrlje u karijeri ovako opisuješ? Otišli ste predaleko, bez poštovanja, a sudstvo je politizirano a dijelom u ovisnosti o kriminalnim skupinama ili partijama, uključivši svakako i HDZ. Vaši se rezultati ne vide, vi ste cijelu Hrvatsku doveli u nezgodnu situaciju, dio ljudi se iselio baš zbog toga što je nered u vašem resoru. Sebe izgleda nikako ne vidite, zar ne?

BU
Bubalamala
12:04 24.03.2021.

Činjenica je da vladajući HDZ sprječava svaki pokušaj promjena pa onda koriste ne do reečenosti ustava donose pod zakone koji štite njih same!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije