Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR NAJAVIO REFORME

Malenica: Nema kompromisnog rješenja kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda

Zagreb: Malenica i Aladrović obratili se medijima prije sjednice Vlade u NSK
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
10.03.2021.
u 14:17

Ako se predsjednik i parlamentarna većina usuglase oko Đurđević, onda će biti izabrana, a ako se ne usuglase, onda neće. Ustav traži dogovor između predsjednika Republike i parlamentarne većine, a ostalo su nadmudrivanja, što zabavlja javnost, smatra Bauk.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je u srijedu da kod izbora predsjednika Vrhovnog suda nema kompromisnog rješenja već je jedino rješenje poštivanje Ustava i Zakona o sudovima koji je već tri godine na snazi i nitko ga dosad nije osporavao.

Malenica je poručio da cijeni profesoricu Zlatu Đurđević koju za čelnicu Vrhovnog suda predlaže predsjednik republike Zoran Milanović, no naglasio je da treba poštovati zakon i proceduru i javiti se na javni poziv kako bi se vidio njen program rada.

Upitan je li kompromisno rješenje da se raspiše novi poziv na koji će se javiti Đurđević, Malenica je rekao da "nema tu kompromisnog rješenja" i da je "jedino rješenje poštivanje Zakona o sudovima i zakona u Državnom sudbenom vijeću na kojem je da rastumači tu situaciju i postupi po propisima".

"Očekujem da se u narednom razdoblju ova situacija razriješi, da li činjenica da je predsjednik u Hrvatski sabor poslao prijedlog Zlate Đurđević predstavlja razlog za poništenje, ja osobno smatram da, ali tu će odluku donijeti DSV koje može poništiti poziv i raspisati novi", rekao je. Ponovio je i da Ustavni sud treba odlučiti o ustavnosti zakona koji propisuje proceduru izbora čelnika Vrhovnog suda.

Novinarima je odgovorio da institut javnog poziva nije farsa jer se kroz njega vidi životopis kandidata i program rada kako bi se vidjelo što se može očekivati od potencijalnih kandidata.

Za sadašnji javni poziv rekao je da je raspisan po važećem zakonu koji su svi podržali prilikom izmjena u Saboru pa ne zna što se dogodilo u nešto manje od tri godine do danas jer su tada svi pozdravili uvođenje određenih demokratskih standarda kroz institut javnog poziva.

"Taj važeći zakon obvezuje sve nas, i predsjednika Republike koji se obvezao na poštivanje Ustava i zakona, ali i saborske zastupnike koji su prisegnuli za poštivanje Ustava i zakona", zaključio je.

Vezano za Istanbulsku konvenciju Malenica je rekao da su imali sastanak s predstavnicama Ženske sobe na kojem su zaključili da je unatrag nekoliko godina kroz izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji napravljen velik iskorak u zaštiti žena od seksualnog uznemiravanja.  Tome ide u prilog i izmjena Kaznenog zakona gdje se za spolno uznemiravanje uvodi kazneni progon po službenoj dužnosti, pojačavaju se dvije sigurnosne mjere i uvodi se nezastarijevanje za spolno iskorištavanje djeteta.

Upitan za presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) po kojoj je HZZO 2009. u slučaju Jurčić protiv Hrvatske povrijedio prava trudnice, Malenica je rekao da ne zna detalje predmeta, ali je stava da bi sudovi trebali uzeti u obzir sve činjenice i pravodobno donijeti odluku.

Odgovorio je i da hrvatski sudovi imaju dosta "srušeni presuda" u Strasbourgu, ali da nisu najgori, a Ministarstvo pravosuđa priprema akcijske planove kako bi sudovi bili ažurniji.

Bošnjaković: Vidjet ćemo hoće li Đurđević biti kandidatkinja i je li nam prihvatljiva

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković (HDZ) izjavio je u srijedu da u duhu Ustava treba raspisati novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a nije se htio izjasniti je li Zlata Đurđević prihvatljiva vladajućoj većini.

"Predsjednik treba poštivati Ustav, po kojem ima ovlast predložiti kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ali i zakonsku proceduru. To uključuje Zakon o sudovima, po kojem se provodi javni poziv, i Zakon o Državnom sudbenom vijeću, koji propisuje uvjete koje mora ispuniti kandidat za predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Bošnjaković novinarima u Saboru.

Predsjednik Sabora već je rekao da mora predsjedniku Republike vratiti njegov prijedlog na doradu jer kandidatkinja koju je predložio Saboru nije prošla javni poziv. Sve što dolazi u Sabor mora biti u skladu sa zakonom, što ovdje nije slučaj jer nedostaje prijava na javni poziv, naglasio je Bošnjaković.

21.01.2021., Zagreb - Sabor RH. Sjednica Hrvatskom sabora. Drazen Bosnjakovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ponavljanje javnog poziva nije posebno propisano, ali u duhu sustava, ako se nitko nije javio na javni poziv ili ako se ne želi predložiti nekoga od onih koji su se javili, tada se napiše dopis DSV-u da nitko neće biti predložen i ide novi javni poziv, pojasnio je Bošnjaković.

U kontekstu izjave predsjednikove kandidatkinje Zlate Đurđević da je spremna javiti se na novi javni poziv, Bošnjaković nije htio odgovoriti je li ona prihvatljiva vladajućoj većini nego je tek rekao da će to vidjeti kada i ako bude kandidatkinja.

Na podsjećanje da je Vlada već predlagala Đurđević kao kandidatkinju za međunarodne pravne institucije, Bošnjaković je rekao kako je to pitanje "što bi bilo, kad bi bilo". Kada bude, onda ćemo razgovarati o tome, dodao je naglasivši da je riječ o visoko formaliziranom procesu.

Bauk: Ustav traži dogovor između predsjednika Republike i parlamentarne većine

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je da bi Zlata Đurđević trebala biti izabrana većinom glasova u Hrvatskom saboru na prijedlog predsjednika Republike, a u ovom trenutku procedura je tehničko pitanje.

Ako se predsjednik i parlamentarna većina usuglase oko Đurđević, onda će biti izabrana, a ako se ne usuglase, onda neće. Ustav traži dogovor između predsjednika Republike i parlamentarne većine, a ostalo su nadmudrivanja, što zabavlja javnost, smatra Bauk.

"Zakon je očito u potpunosti ispunio svoju svrhu jer ovo je najtransparentniji izbor predsjednika Vrhovnog suda u povijesti, ovako transparentno se neće ponoviti u idućih nekoliko izbornih ciklusa", ocijenio je.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Ako je HDZ-u Đurđević prihvatljiva kandidatkinja, sasvim je svejedno hoće li se izabrati na temelju ovog prijedloga ili će se javiti na javni natječaj pa ćemo glumiti javni poziv. Da se našalim, da je poštena tražila bi da bude izabrana na namještenom javnom pozivu. Ili će se dogovoriti oko nekog drugog imena, ako se mogu dogovoriti, ali ima još četiri mjeseca", kaže Bauk.

SDP neće prikupljati potpise za uvrštenje te točke na dnevni red jer je, kaže, predsjednik Sabora može staviti na 143. mjesto.

"To ne doprinosi rješenju nego dodatnom konfliktu jer se predsjednik Sabora odlučio ponašati kao batler premijera. Ili će se parlamentarna većina i predsjednik Republike dogovoriti ili nećemo imati predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Bauk.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:28 10.03.2021.

puno ce vode proteci savom dok u hrvatskoj bude oformljena bilo koja drzavna institucija...ovo sa vrhovnim sudom je tipican primjer da imamo institucije koje ne funkcioniraju....zasto je to tako.????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije