Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski dan pravosuđa

Malenica komentirao Dobronićev stav o pozdravu 'ZDS': 'Imamo dostatan pravni okvir'

Zagreb: Održan okrugli stol "Pravosuđe i javnost"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
25.10.2021.
u 12:53

Malenica je rekao kako će u narednim danima sjesti i porazgovarati s Dobronićem o mnogim temama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u ponedjeljak da će u narednim danima održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, no smatra da Hrvatska ima kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe utemeljen na praski europskih sudova. 

- Smatram da imamo kvalitetan zakonodavni okvir koji je utemeljen i na praksi europskih sudova, što je potvrdio i Ustavni sud RH - izjavio je Malenica komentirajući Dobronićevu najavu da će sazvati Opću sjednicu Vrhovnog suda oko ovrha. Dobronić je u nedjeljnom intervjuu ustvrdio da se u trenutnoj proceduri ovrhe potrošača krše pravila EU-a. 

Malenica je rekao kako će u narednim danima sjesti i porazgovarati s Dobronićem o mnogim temama, kao i o toj. 

- Ministarstvo je, naravno, otvoreno za sve sugestije i izmjene u cilju da imamo kvalitetniji zakonodavni okvir - poručio je Malenica i ponovio da je izmjenama Ovršnog zakona prošle godine, uveden niz socijalnih kriterija kod provođenja ovrha. Dodao je i da je sudska zaštita osigurana svim strankama, bez obzira što ga provode javni bilježnici kao povjerenici suda. 

Ministar je komentirao i Dobronićev stav da je pozdrav "Za dom spremni" nedopustiv u svakoj prilici. 

- Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje koriste ustaško znakovlje - kazao je dodavši da bi pravnoj sigurnosti građana zasigurno doprinijelo ujednačavanje sudske prakse. 

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, uz ministra Malenicu, sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda, pravosudni službenici, glasnogovornici suda, novinari, a ministar uprave je okupljenima predstavio dosadašnje i buduće izmjene zakona.

- Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe, ali isto tako da kroz niz aktivnosti koje poduzimamo vratimo povjerenje građana u institucije. Učinit će se to kroz razne izmjene zakona, reforme i ulaganja, za koje je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 740 milijuna kuna. Cilj je i ubrzati donošenje odluka - kazao je Malenica dodavši da je početkom ove godine bilo 460 tisuća neriješenih predmeta. 

- Svjesni smo velikog broja neriješenih predmeta, ali isto tako i dugotrajnosti sudskih postupaka - kazao je, no napomenuo da su zbog toga pokrenuti akcijski planovi koji kroz individualizirani način za svaki sud u Hrvatskoj nastoje riješiti taj problem. 

- Krajem ove godine, nadamo se smanjiti broj neriješenih predmeta - poručio je Malenica. 

 

Komentara 6

JA
jabzek15
13:09 25.10.2021.

Birači HDZa, tzv "desni centar", je progutao Plenkovićevu radikalno liberalnu kobasicu, začinjenu Istanbulskom, rodnom ideologijom, udomljavanje djece od strane LGBTa, sprema se i posvajanje od istih... realno, HDZovim biračima je mačji kašalj prihvatiti zabranu insagnija pobjedničke vojske... već ih je Plenković naviknuo da se slavi agresorska petokraka, od Sutjeske, Neretve i Brezovice gdhe su utemeljitelji agresorske JNA imali svoja okupljanja. Ni tu nije kraj, navikli su HDZovci kad Plenković financira chetnickhe ustanke po Srbu. Jer HDZ zna. Samo im dajte zastave da mašu, i to je to, "desni centar".

SE
serafin002
14:37 25.10.2021.

a što očekivati od degenerika kojeg je nametnu slučajni delikvent.

KO
kobran
20:11 25.10.2021.

Podrška HDZ-u protiv pretulavih glasača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije