Naslovnica Vijesti Hrvatska

Malena je Maša simbol napretka naše medicine

Kompleksnu abdominalnu operaciju na nedonoščetu je izveo tim pod vodstvom dr. Stjepana Višnjića, bila je važna svaka sekunda.
19. svibnja 2018. u 16:40 3 komentara 942 prikaza
Izlazak iz bolnice najmanje bebe koja je preživjela kompleksnu abdominalnu operaciju
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Nakon što su se liječnici pet mjeseci borili za njezin život, jučer je iz Klaićeve kao zdrava beba puštena malena Maša, rođena pred Božić sa svega 450 grama.

Beba Maša ČUDESNA MAŠA Ovo je beba heroj, rođena sa samo 450 grama. Sada zdrava ide kući!

Četiri operacije

Kao nedonošče rođeno u 27. tjednu trudnoće, iz rodilišta u KBC-u Sestre milosrdnice dopremljena je u Klaićevu s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa, toksične upale crijeva s višestrukim perforacijama. Kompleksnu abdominalnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice na sićušnoj bebi staroj sedam dana liječnički tim pod vodstvom dr. Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju, izveo je u rekordnom roku, jer svaka je sekunda bila važna za preživljavanje. Ovo je prva ovakva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijeva tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu, objasnili su u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Maša je tijekom prvih pet mjeseci života podvrgnuta i drugim zahvatima – laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca te rekonstrukciji crijeva i trbušne stijenke.

Izlazak iz bolnice najmanje bebe koja je preživjela kompleksnu abdominalnu operaciju
1 / 9
Izlazak iz bolnice najmanje bebe koja je preživjela kompleksnu abdominalnu operaciju

– Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije, starosti bebe i porođajne težine dobili smo tri djevojčice u svijetu koje su preživjele tu kompleksnu operaciju – Emilija iz Njemačke, Maša iz Hrvatske i Abigail iz Engleske. Sve tri bebe od prvog dana bili su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine – rekao je dr. Stjepan Višnjić.

Na razini svjetske medicine

– Današnji dan velik je i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog rariteta – izjavio je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ministar prof. Milan Kujundžić čestitao je timu iz Klaićeve, Vinogradske i Rebra, odakle su posudili respirator Vinogradskoj po rođenju. – Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske medicine – ustvrdio je Kujundžić.

Goran Roić Ravnatelj Goran Roić: Drugi slučaj u svijetu: Spasili smo bebu rođenu s 450 grama Kandi Jackson završila na operaciji Doktori ju uvjeravali da je alergična, a iz nosa joj curila moždana tekućina Hanna Hollins Ovo se ne viđa često Već je na ultrazvuku začudila majku, a kada se rodila, svi su pričali samo o jednom
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

 • velebit1:

  ma kako su joj pogodili tako prekrasno ime baš je mala slatka Maša sva srića ovog svita neka je prati

 • tramontana:

  Neka je prati sva srića i neka joj svaki novi dan dođe na njeno dobro.

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Život nema cijenu!Maša je život!Bog te ljubi !