Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puštena kući iz Klaićeve

Malena je Maša simbol napretka naše medicine

Izlazak iz bolnice najmanje bebe koja je preživjela kompleksnu abdominalnu operaciju
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/9
19.05.2018.
u 16:40

Kompleksnu abdominalnu operaciju na nedonoščetu je izveo tim pod vodstvom dr. Stjepana Višnjića, bila je važna svaka sekunda.

Nakon što su se liječnici pet mjeseci borili za njezin život, jučer je iz Klaićeve kao zdrava beba puštena malena Maša, rođena pred Božić sa svega 450 grama.

Četiri operacije

Kao nedonošče rođeno u 27. tjednu trudnoće, iz rodilišta u KBC-u Sestre milosrdnice dopremljena je u Klaićevu s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa, toksične upale crijeva s višestrukim perforacijama. Kompleksnu abdominalnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice na sićušnoj bebi staroj sedam dana liječnički tim pod vodstvom dr. Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju, izveo je u rekordnom roku, jer svaka je sekunda bila važna za preživljavanje. Ovo je prva ovakva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijeva tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu, objasnili su u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Maša je tijekom prvih pet mjeseci života podvrgnuta i drugim zahvatima – laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca te rekonstrukciji crijeva i trbušne stijenke.

Izlazak iz bolnice najmanje bebe koja je preživjela kompleksnu abdominalnu operaciju
1/9

– Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije, starosti bebe i porođajne težine dobili smo tri djevojčice u svijetu koje su preživjele tu kompleksnu operaciju – Emilija iz Njemačke, Maša iz Hrvatske i Abigail iz Engleske. Sve tri bebe od prvog dana bili su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine – rekao je dr. Stjepan Višnjić.

Na razini svjetske medicine

– Današnji dan velik je i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog rariteta – izjavio je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ministar prof. Milan Kujundžić čestitao je timu iz Klaićeve, Vinogradske i Rebra, odakle su posudili respirator Vinogradskoj po rođenju. – Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske medicine – ustvrdio je Kujundžić.

Ključne riječi

Komentara 3

VE
velebit1
17:26 19.05.2018.

ma kako su joj pogodili tako prekrasno ime baš je mala slatka Maša sva srića ovog svita neka je prati

TR
tramontana
16:52 19.05.2018.

Neka je prati sva srića i neka joj svaki novi dan dođe na njeno dobro.

Avatar whitesox
whitesox
17:32 19.05.2018.

Život nema cijenu!Maša je život!Bog te ljubi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije