Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri male rode

Malena i Klepetan jedanaesti put donijeli mlade na svijet

klepetan,malena,rode (1)
Foto: Vedran Balen/VLM
1/3
17.05.2013.
u 15:02

Nikada se svi ptići ne izlegu isti dan. Ovih se troje izleglo zajedno zato što Malena kada snese treće jaje počinje ih intenzivno grijati i ležati na njima, priča Stjepan Vokić

Najpoznatiji ljubavni par roda na svijetu, Malena i Klepetan, na svijet su danas (petak) donijeli dvoje mladih ptića. Ujutro u 6 sati bilo je hladno, pa se umirovljeni domar Područne škole u Brodskom Varošu Stjepan Vokić uspeo do gnijezda da provjeri je li sve u redu i treba li štogod pticama. Ugledao je dvoje mladih, jedno na putu i još dva jaja, iz koji bi se ptići trebali izleći u idućih nekoliko dana. Ako vremenske prilike budu povoljne, broj potomaka varoških roda u ovih jedanaest godina tako će se s 42 popeti na 47. 

- Nikada se svi ptići ne izlegu isti dan. Ovih se troje izleglo zajedno zato što Malena kada snese treće jaje počinje ih intenzivno grijati i ležati na njima. Sada ne smijem dirati jaja na kojima leže Malena i Klepetan, jer bi me inače udarili – priča Stipa. Iako i sam kaže da se \"ne valja miješati u prirodu\", ptića koji posljednji ugleda svjetlo dana Stipa će morati uzeti \"pod svoje\". Inače bi uginulo, jer je manje, pa ostali ptići koji su jači uzmu svu hranu i njemu ništa ne ostane.

Roda slomljenog krila Malena i njezin dragi po točno određenom rasporedu stražare nad mladima. U gnijezdu je ipak češće Malena, jer klepetan odlazi u 28 kilometara udaljene bare kako bi nahvatao skakavce, gliste i razne kukce i njima nahranio potomke. Ribu čuva za sebe i malenu, jer ih mladi ionako još ne mogu jesti. Ptići će u roditeljskom gnijezdu ostati do 4. ili 5. srpnja, kada odlaze u prirodu i uče se živjeti i letjeti. U Afriku će definitivno odletjeti 15. kolovoza i nikada se više neće vratiti.

- Mladim pticama, kao ni Klepetanu, ne želim stavljati prsten, da eventualno ne bih saznao kako je neki od njih uginuo. To bi mi bilo jako teško. I ovako me svake godine ispuni tuga kad Klepetan odlazi. Međutim, to je priroda i to tako mora biti – nastavlja Stipa. Ovaj veliki zaljubljenik u životinje nedavno je saznao kako u Europi, točnije u Nurnbergu, ipak postoji još jedan čovjek koji se uspijeva približiti rodama koje nisu u zatočeništvu. Dosad je mislio da je sam. Jer, ljudi su za rode uvijek neprijatelji. Jedino je Klepetan shvatio da Stipa i njemu i njegovoj invalidnoj ženki pomaže u životu i da im je u Varošu puno lakše živjeti nego da su sami u prirodi.

>>Klepetan se na Veliki petak opet vratio svojoj Malenoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije