Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompromis

Zaev: Mičemo Aleksandra i mijenjamo ime. VMRO: Rušit ćemo izdajice!

Skoplje, Makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.01.2018.
u 20:02

Alexis Tsipras kazao je nakon razgovora sa Zaevom kako će u slučaju postizanja dogovora Grčka otvoriti put Skoplju prema EU i NATO-u

Problemu s Grčkom oko imena Makedonije koji traju još od 1991.godine, kako bi ta zemlja konačno mogla ući u NATO i EU, po svemu sudeći, došao je kraj. Naime, makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da je u razgovoru na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom pristao, kako to traži Grčka, promijeniti ime međunarodne zračne luke u Skoplju koja se sada zove “Aleksandar Veliki”.

“Autocesta prijateljstva”

– Naša vlada promijenit će imena zračne luke i autoceste koja će se zvati ‘autocesta prijateljstva’, kako bismo u praksi pokazali da smo snažno angažirani u tome da pronađemo rješenje” za spor s Grčkom o imenu Makedonije – naglasio je Zaev ističući kako “to pokazuje našu dobru volju i dokaz je da nemamo teritorijalnih težnja prema našem susjedu.

Skoplje, Makedonija
1/7

S druge strane, grčki premijer Alexis Tsipras kazao je kako je njegov sugovornik Zaev “preuzeo važne inicijative koje će omogućiti da se rasprše sumnje u iredentizam” naglašujući kako će poslije rješavanja dugogodišnjeg spora, njegova zemlja povući veto na članstvo Makedonije u NATO i EU. Međutim, pitanje kako i na koji način će makedonski premijer Zoran Zaev uspjeti uvjeriti makedonsku javnost da pristane na promjene imena Makedonije na referendumu koji bi trebao biti raspisan.

Isto tako VMRO-DPMNE je najavio kako neće dopustiti promjenu imena Makedonije. Izvor blizak bivšem premijeru Nikoli Gruevskom kazao je za Večernji list kako će u slučaju da dođe do promjene imena organizirati prosvjede kojima će rušiti “izdajničku vlast”. VMRO-DPMNE koji je Makedonijom vladao deset godina nikada nije pristao ni na kakve ucjene i uvjete po cijenu da Makedonija nikada ne uđe u NATO i EU. Osim zbog imena Makedonije, Grčka godinama prosvjeduje protiv odabira imena svoga antičkog vojskovođe za ime zračne luke u Skoplju.

Tvrdi da je to uzurpacija njezine povijesne baštine i pokazatelj iredentizma sjeverne države prema grčkoj pokrajini Makedoniji u kojoj je bilo središte Aleksandra Velikog, vladara iz 4. stoljeća prije Krista.

Zbog spora o imenu, Grčka koja Makedoniji priječi put prema punopravnom članstvu u NATO-u i EU, uspjela je ishoditi da 1993. ta država, koja je postala neovisna nakon raspada bivše Jugoslavije bude primljena u Ujedinjene narode pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Prijedlozi imena na stolu

Iako još nije definirano točno kako će se Makedonija zvati, na stolu su se našla tri prijedloga imena, “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”. Obje strane, za sada, usuglasile su se oko imena „Republika Nova Makedonija“.

Osim samog imena države, promijenit će se i naziv jezika koji će se na makedonskom zvati “suvremeni makedonski jezik”, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”. Isto tako, naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”.

Pogledajte i galeriju prosvjeda u Makedoniji:

Skoplje, Makedonija
1/12
Ključne riječi

Komentara 74

BT
btw
20:33 26.01.2018.

tesko ce makedonci se izboriti sa grcima...to su stari prevaranti

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:57 26.01.2018.

Pa promijenite ime, pa kad uđete u EU i NATO vratite staro ime, u čemu je problem? Ko Edhem von Beus Richemberg.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
21:02 26.01.2018.

sramotno da eu dopušta ucijenu. ah da njihova se politika bazirane na tome.katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije