Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Makedonija i dalje ne popušta oko imena

16.01.2009.
u 15:53

Makedonija nije spremna popustiti Grčkoj u sporu oko imena, zaključuje se iz današnjega nastupa zamjenika makedonskoga premijera Ivice Bočevskoga pred novinarima u Bruxellesu.

Grci, naime, blokiraju pristup Makedonije NATO-u i otežavaju početak njezinih pristupnih pregovora za članstvo u EU, zahtijevajući da Makedonci “preciziraju” ime svoje zemlje - npr. Gornja Makedonija ili Sjeverna Makedonija - kako bi odagnali sumnje da posežu za zemljom grčke Makedonije.

- To je suludo, da Makedonija ima takve zahtjeve! Mi smo jedina balkanska zemlja koja nikada nije izazvala nikakav sigurnosni izgred. Ali temeljno nam je pravo da izrazimo svoj identitet – rekao je Bočevski.

Na “Večernjakovo” pitanje zašto je onda makedonska vlada autocestu nazvala po Aleksandru Makedonskome, skopsku zračnu luku “Aleksandar Veliki”, a skopski stadion “Filip II.”, dakle, prema povijesim likovima iz grčkoga dijela Makedonije, Bočevski je odgovorio: “Pa i Grci su solunsku zračnu luku imenovali ‘Makedonija’”!?!

Pregovori o imenu nastavljaju se pod okriljem UN-a 11. veljače, no, Bočevski je ugasio nade da bi oni mogli ishoditi sporazumom.

- Nemamo partnera za dogovor s druge strane – ustvrdio je unaprijed. Dodao je da, “ako je EU umorna od proširenja, zemlje zapadnoga Balkana umorne su od europskih obećanja”. (SdP)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije