Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Makedonci zbog zabrane pušenja zatvorili ugostiteljske objekte

Pušenje
Arhiv VL/Reuters
22.01.2010.
u 13:45

Za kršenje zakona predviđene su velike novčane kazne. Tako će vlasnik ugostiteljskog objekta koji prekrši zakon o zabrani pušenja biti kažnjen novčanom kaznom u visini od 2500 do 4500 eura.

Ugostiteljski objekti u Makedoniji zatvoreni su na 24 sata u znak prosvjeda protiv zabrane pušenja koja je u toj zemlji nastupila 1. siječnja. Novi rigorozni zakon zabranjuje pušenje čak i na terasama kafića i restorana.

Ugostitelji tvrde da im je zabrana pušenja donijela pad prometa između 50 i 80 posto. Vladajući VMRO-DPMNE predložio je neke izmjene prema kojima bi od 1. ožujka do 31. listopada pušenje bilo dopušteno na terasama ugostiteljskih objekata i plažama, javlja Mondo.rs.

Za kršenje zakona predviđene su velike novčane kazne. Tako će vlasnik ugostiteljskog objekta koji prekrši zakon o zabrani pušenja biti kažnjen novčanom kaznom u visini od 2500 do 4500 eura. Građani koji budu uhvaćeni s cigaretom u prostorima gdje je pušenje zabranjeno, morat će platiti od 150 do 300 eura.

Od ukupno dva milijuna stanovnika procjenjuje se da u Makedoniji ima milijun aktivnih pušača.

U Hrvatskoj je sličan zakon propao zbog pritisaka ugostitelja na Vladu i unatoč tome što je pušenje na terasama kafića bilo dopušteno.

Komentara 12

BO
bomba
14:04 22.01.2010.

ja sam 20 g. bio aktivni pušač, dogurao sam do tri kutije dnevno. Prestao sam prije tri godine, i udebljao sam se 15 kg, i nije mi žao jer tek sad vidim kako je kulturno ne pušiti. Što se tičee ovih zakona protiv njih sam. Ako se u jednoj državi legalno sadi duhan, legalno prerađuje, legalno prodaje onda treba da se legalno i konzumira. U Hrvatskoj je donešen sličan zakon, i ja pitam nepušače što oni nisu napunili restorane, kavane ... jer su napokon dobili ono što su htjeli restorane bez dima, ali i bez društva s kojima su se ugodno osječali.

Avatar jura-100
jura-100
14:10 22.01.2010.

Eto, i Makedonci su bolji od nas jadnika, kojima birtijaši kroje zakone

TN
terra_nuova
14:02 22.01.2010.

Kaj je to v Makedoniji? Birtasi su tam gorji od ovih nasih...samo nek sve zapreju...ljudi buju pijacu kupovali v ducanima i veselili se buju doma... Nadam se samo,da bu makedonska vlast cvrsca od hrvatske,i ne bu popustila pred ucjenama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije