Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DANAŠNJI DAN

Makarsko primorje prije 60 godina pogodio jak potres: Poginulo dvoje, oštećene tisuće kuća

Makarska, turistički grad podno Biokova
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
07.01.2022.
u 14:54

Prema službenom izvještaju, nakon potresa bilo je više od 3200 neupotrebljivih i gotovo 15.000 oštećenih kuća

Na današnji dan prije 60 godina Makarsko primorje pogodio je prvi od dva jaka potresa, u nedjelju 7. siječnja u 11,03 sati magnitude 5,9 Richterove ljestvice, a četiri dana poslije, 11. siječnja još jači, magnitude 6,1.

Potres je oštetio stambene zgrade, škole, Dom zdravlja i druge zgrade, zamutili se izvori, a poginulo je dvoje ljudi, u Podgori i Drašnicama.

Zbog potresa, kamenje s Biokova obrušilo se na podbiokovska sela.

Dio stanovništva otišao je iz grada, većinom u Baško Polje i Dječje Selo, kamo su Makarani i prije 147 godina bježali od epidemije kuge, no život u opustošenom gradu ipak se postupno organizirao.

Prema službenom izvještaju, nakon potresa bilo je više od 3200 neupotrebljivih i gotovo 15.000 oštećenih kuća, srušeno je ili oštećeno 108 škola, 25 kilometara cesta i više od 1300 metara obale. Najviše su stradali Podgora, Drašnice, Igrane, Tučepi, Živogošće, Zaostrog, Gradac, Brist, Drvenik i Podaca, Makarska i Ploče.

Inače, makarski je potres prema definiciji seizmologa u kategoriju jakih, magnitude 6 - 6,9 po Richteru.

>> VIDEO Ruska podmornica udarila u sonar britanskog broda, posada se uspaničila: 'Što je to, dovraga, bilo?'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije