Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Douglas McElhaney, diplomat za posebne zadatke

Majstor za pregovore

bih_douglas_tx.jpg
import
19.01.2007.
u 19:38

- Daytonski sporazum je pod, a ne plafon, koji je najviša točka. Ako ljudi u ovoj zemlji žele stvoriti jednostavniju strukturu, mi ćemo biti tu da im pomognemo to uraditi -  riječi su kojima je aktualni američki veleposlanik u BiH, Douglas McElhaney, najavio prošlogodišnju seriju maratonskih pregovora političkih stranaka o reformi državnog ustava. 

Iako međustranački dogovor o prvim stvarnim ustavnim promjenama nakon završetka rata nije dobio potrebnu dvotrećinsku potporu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, taj dokument iza kojeg stoji veleposlanik McElhaney nije “mrtav”. Naprotiv, postoje realne šanse da upravo postojeći paket ustavnih promjena bude temelj za nove razgovore vodećih političkih čimbenika u BiH.

Zbog toga je McElhaneya pogrešno doživljavati kao gubitnika. Da je tomu tako pokazao je ovaj američki diplomat zadnjih dana prošle i prvih dana ove godine, kada je uspio vrlo uspješno posredovati u stvaranju nove vladajuće koalicije na državnoj razini. McElhaneyu je uspjelo ono što našim političarima tri mjeseca nije.

Naravno, “snaga” McElhaneyovog autoriteta u ovom slučaju dijelom proizlazi iz činjenice da je on diplomatski predstavnik najveće svjetske sile. Međutim, ne treba zanemariti ni njegovo osobno diplomatsko-političko umijeće i sposobnost, koju je više puta demonstrirao u protekle dvije i pol godine. Takav aktivan angažman i pristup rezultirao je i nemalim brojem kritika na McElhaneyev račun.

Jedni mu zamjeraju da često prelazi okvire diplomatske službe, a drugi idu i korak dalje, ocjenjujući da se aktualni američki veleposlanik ponaša kao protektor.
Bez obzira na sve te ocjene, nedvojbena je činjenica da je prošlogodišnji angažman veleposlanika McElhaneya vrlo jasno pokazao da Sjedinjene Američke Države nisu “digle ruke” od Bosne i Hercegovine. Za zemlju bez nafte i drugih vrijednih energenata to je veliki uspjeh.

 S druge strane, McElhaney je sudjelujući u brojnim humanitarnim i društvenim akcijama u BiH pokazao da se i takvim pojedinačnim akcijama može učiniti mnogo, pokazati privrženost i ljudsku potporu ljudima kojima je ona potrebna. U svim tim aktivnostima našao je vremena i za učenje našeg jezika, ne libeći se koristiti ga i u javnim i medijskim istupima.

Veleposlanik McElhaney, profesionalni je diplomat već 34 godine. Na veleposlaničku dužnost u BiH stupio je u rujnu 2004. godine, kao iskusan i prekaljen diplomat. Za State Department počeo je raditi još 1973. godine, kada je imenovan za vicekonzula u američkom veleposlanstvu u Lisabonu, glavnom gradu Portugala.  Nakon što je 1975. godine radio u Operativnom centru State Departmenta, nastavio je profesionalno usavršavanje na Univerzitetu Stanford 1977. i 1978. godine.  U iduće četiri godine radio je na pregovorima vezanim za Namibiju, koji su rezultirali neovisnošću ove afričke države, a nakon toga je službovao u američkom veleposlanstvu u Belgiji. 

Impozantnu diplomatsku karijeru u službi vodeće svjetske sile nastavio je u Veleposlanstvu SAD-a u Egiptu, gdje je kao zamjenik političkog savjetnika od 1987. do 1989. godine intenzivno radio na bliskoistočnim pregovorima. Nakon mandata u američkom veleposlanstvu u Rimu, vratio se u Washington kako bi radio na vojnim pitanjima vezanim za Europu. Od 1995. do 2000. godine radio je kao politički savjetnik, a potom kao zamjenik stalnog američkog predstavnika u Misiji SAD u NATO savezu.  Bio je zamjenik šefa misije u američkom veleposlanstvu u Parizu, gdje je često obavljao dužnost otpravnika poslova, prije imenovanja za generalnog konzula SAD u Milanu. 

Veleposlanik McElhaney je član Udruge radnika u američkoj diplomatskoj službi i tijekom dugogodišnje karijere dobio je niz vrijednih nagrada za svoj rad.  Diplomirao je sa najvišim ocjenama na Sveučilštu Michigan, a magisterij u oblasti međunarodnih odnosa stekao je na Sveučilištu Columbia. “Večernjakov pečat” mogao bi biti još jedan u nizu zlatnih biljega u životopisu ovog uspješnog čovjeka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije