Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud za ljudska prava:

Imali su pravo dužnosnika nazvati 'najidiotskijim političarem', a gradonačelnika 'nepoštenim i kukavicom'

Europski sud za ljudska prava
Foto: Reuters
1/3
24.09.2019.
u 14:43

U raspravama od javnog interesa novinarske slobode obuhvaćaju i izvjesna pretjerivanja i provokativne ocjene

Europski sud za ljudska prava objavio je danas još jednu presudu važnu za slobodu izražavanja u političkim debatama i medijskim komentarima. ESLJP je utvrdio da je novinaru prekršeno pravo na slobodu izražavanja kad su ga portugalski sudovi osudili na plaćanje po 2500 eura globe i naknade štete zbog toga što je državnog tajnika za poljoprivredu, šume i regionalni razvoj u svom osvrtu nazvao "najidiotskijim političarem kojeg znam".

ESLJP je odredio da Portugal sada treba platiti odštetu od 5285 eura i troškove postupka od 918 eura. Jednako je odlučeno i u slučaju liječnika koji je zbog toga što je gradonačelnika u pismu objavljenom u medijima okarakterizirao kukavicom bez karaktera i poštenja, kažnjen, a morao je platiti i odštetu od 18.000 i 4500 eura. Portugal će liječniku morati isplatiti 22.500 eura i naknaditi mu 459 eura troškove postupka.

Antunes Emídio (64) objavio je utuženi citat o državnom tajniku u kritici na račun portugalske političke elite u regionalnom tjedniku "O Mirante" pod naslovom "Ostale su samo kokoši". Portugalski sudovi ocijenili su da je prešao granicu objektivne kritike. ESLJP se složio kako je sporni citat vrijednosni sud koji nije podložan dokazivanju istinitosti. Ali, izrečen je u kontekstu političke situacije koja je od općeg i javnog interesa pa stoga uživa visoku razinu sudske zaštite. Izraz "idiotski" ne predstavlja, po ocjeni ESLJP-a, osobni napad na državnog tajnika već treba biti razmatran u kontekstu političkih okolnosti gdje novinarske slobode obuhvaćaju i izvjesna pretjerivanja i provokativne ocjene.

Soares Gomes da Cruz, liječnik i partner zdravstvene klinike u gradu Lourinhã, objavio je  otvoreno pismo nakon što njegova klinika nije pozvana da sudjeluje u pregovorima s gradskim vlastima o organizaciji zdravstvene službe. Dio osude koji se odnosio na vrijeđanje pravne osobe, po ocjeni ESLJP-a nije zadovoljio kriterij zakonitosti jer se sporna odredba na temelju koje je osuđen odnosila samo na "neistinite činjenice", a ne i na vrijednosne sudove.

Kako se i liječnik bavio pitanjima od javnog interesa, ESLJP se nije složio s portugalskim sudovima koji su dali prednost zaštiti gradonačelnikove reputacije u odnosu na slobodu izražavanja. Također, iznosio je svoje vrijednosne sudove, a ne činjenične tvrdnje. S tim da je liječnik svoje stavove potkrijepio dovoljnom činjeničnom osnovom. Gradonačelnik je tvrdio kako liječnikova tvrtka nije pozvana jer nije imala službenu akreditaciju, ali su među pozvanima bile dvije tvrtke bez takve akreditacije. Portugalski sudovi, ocijenjeno je, premašili su diskrecijsku slobodu ograničavajući svojim presudama raspravu od javnog interesa.

Video: Prosvjed novinara

Komentara 4

DU
Deleted user
15:02 24.09.2019.

E sad deri tužbe protiv adezeja i plenkija za hapšenja prosvjednika i novinara!

Avatar VinkoL
VinkoL
15:18 24.09.2019.

A da ja to velim za pupavca, za drugove partijce, uvredil bi te najidio...

TO
torente
17:01 24.09.2019.

Lopovi-lopine više ne mozete zatvara ljude. Jesi cuo anemicno njonjavi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije