Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ IZ ŠIROKOG BRIJEGA

Snimka dječaka s Downovim sindromom koja slama srce: 'Tete mu nisu dale da bude u predstavi'; Vrtić: 'Pogrešno je shvaćeno'

Me?unarodni dan obitelji
Sanjin Strukic/PIXSELL
21.12.2022.
u 20:23

Majka Dragana je u međuvremenu potvrdila kako je ispisala djecu iz tog vrtića jer smatra kako im je potrebna ''socijalizacija i druženje kao i ostaloj djeci'', što će potražiti u drugom vrtiću

Društvenim mrežama širi se snimka iz Širokog Brijega u BiH na kojoj dječak s poteškoćama u razvoju sjedi u hodniku dječjeg vrtića ''Trnoružica'', dok se u pozadini čuju ostala djeca koja prisustvuju božićnoj priredbi. Cijelu snimku dječaka, inače s Downovim sindromom, navodno je snimila njegova majka.

''Dok su druga djeca na pozornici, pjevaju, Jakov je na klupi pleše i čeka da sve završi. Znači da se radilo sa njim, kojim povodom on nije mogao na binu i zašto je skinut sa iste? Kad sam pitala ravnateljicu zašto Jakov nije sudjelovao rekla je: 'Gospođo ako vam se ne sviđa ima još 10 drugih vrtića idite slobodno!' Mi idemo naravno, ali nećemo šutjeti i stavit sve pod tepih to ne zaslužuje nitko, a najmanje dijete od 5 godina'', objavila je majka objašnjenje uz snimku, koju možete pogledati OVDJE.

Osim toga, kasnije se pojavila i snimka na kojoj se vidi kako teta u vrtiću podiže dječaka i miče ga s pozornice na kojoj su bila ostala djeca. 

Majka ispričala detalje

Majka je kasnije za Jabuku TV ispričala detalje cijele situacije te kazala kako je prije predstave uočila svog sina kako sjedi sa strane te pitala tetu zašto i on nije na pozornici, na što joj je ona rekla kako je ''bolje da on nije gore''.

''Vidno potresena sam uzela Jakova od tete. Jakov je čitavo vrijeme pokazivao rukom da želi ići na pozornicu i sudjelovati i ja sam ga spustila, a on se popeo na pozornicu dok su djeca izvodila nastup, sjedio i plesao. Čak je i djevojčicu iz skupine dirao po haljini i mazio po ruci. Kad je pjesma završila, neka druga teta, koju ja osobno ne znam, uzima Jakova s pozornice. Opet sam otišla po njega i uzela ga sebi. Nisam ga mogla više držati i spuštam ga na pod, on se penje ponovno na pozornicu i teta ga skida sa iste'', ispričala je.

''Nakon što ga je teta uzela s pozornice ja sam sklonila dijete sa strane, moja kćer Rita je počela plakati i došla mi je, a ja sam onda otišla u garderobu da ih spremim kući'', dodaje majka. 

'Pogrešno shvaćeno'

Na novinarske upite dječji vrtić, inače osnivača Grada Široki Brijeg, odgovorio je kako je cijela priča ''pogrešno shvaćena''.

''Dječak se više puta penjao na pozornicu i sudjelovao je u priredbi. Kada je s recitacijom trebala početi njegova sestra, on se opet popeo, a teta ga je sklonila s pozornice da ne bi pao te ga je držala u naručju, a u tome nije bilo nikakve zle namjere. Također, vidjela sam snimku na kojoj dječak sjedi obučen u garderobi te bih istaknula da on nije izdvojen s priredbe nego ga je majka odvela.

Nakon toga sam došla do gospođe i htjela sam provjeriti što je bilo, a ona je emotivno reagirala i rekla da će ispisati djecu iz vrtića. Rekla sam joj da za to nema potrebe te da djeca slobodno mogu ići u naš vrtić. Ona je nakon toga opet rekla da će ih ispisati, a onda sam ja rekla: ”Roditelji imaju pravo birati za svoju djecu ono što je najbolje i hvala Bogu da imamo deset vrtića u Širokom Brijegu tako da svaki roditelj može upisati svoje dijete gdje smatra da će mu biti bolje'', objasnila je ravnateljica Trnoružice Zdenka Zovko.

Zovko je također kazala kako je spremna ispričati se, no smatra kako za to ne postoji razlog. Majka Dragana je u međuvremenu potvrdila kako je ispisala djecu iz tog vrtića jer smatra kako im je potrebna ''socijalizacija i druženje kao i ostaloj djeci'', što će potražiti u drugom vrtiću.

''Ovaj događaj je na društvenim mrežama vidjelo preko pola milijuna ljudi, ako to nije dovoljno za neku reakciju nadležnih institucija – suvisno je da bilo što kažem'', zaključila je majka Dragana.

>> VIDEO U prometu tri nova elektromotorna vlaka, postižu brzinu od 160 km/h


 

Komentara 33

JO
jogobelica
21:35 21.12.2022.

Naravno kad se proziva vrtić da je pogrešno shvaćeno...sramota

RE
reborn
09:29 22.12.2022.

Ako se radi o predstavi koju su uvježbala sva djeca iz iste vrtičke skupine u kojoj je i taj dječak onda sam na strani dječaka i njegove majke. Ako se radi o predstavi koju su uvježbala samo neka djeca iz vrtića te u kojoj ne sudjeluje većina djece, onda sam na strani vrtića. Na žalost iz članka se ne vidi o kojem slučaju se tu radi.

NA
Namcor
00:18 22.12.2022.

Treba prespavati i hladne glave razmotriti situaciju. Majci svako poštovanje, ali vjerujem da ipak nije bilo tako. Zasigurno je dječak bio uključen u neke izvedbe, u skladu sa svojim mogućnostima. On ima svako pravo na to, ali i druga djeca imaju pravo uspjeti u izvedbi koju su uvježbali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije