Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepovoljan položaj

Uzbuna u Međimurju zbog četiri puta većih računa plina u školama, vrtićima, udrugama...

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
19.12.2022.
u 20:07

Naš gradski vrtić Fijolica je dobio račun za studeni 23.096 kuna, a za studeni prošle godine iznosio je 6233 kuna. Gradska uprava je lani za studeni dobila račun od 2536 kuna, a sad 15.455 kuna – kaže gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek (HDZ)

Svi koji su u ugovornom odnosu s Međimurje plinom i moraju plaćati veću cijenu plina jer ga ta tvrtka ne želi prodavati po povlaštenoj cijeni od 41 euro po MHw-u, građani su drugog reda, smatra zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak (HDZ), koja je podržala deset međimurskih gradova i općina koje traže hitno sazivanje sjednice Skupštine Međimurje plina u kojem su suvlasnici. Iako su još 25. studenog zatražili da se Skupština sazove, Nadzorni odbor to još nije učinio, pa vrtići, škole, sportski objekti, udruge i jedinice lokalne uprave i samouprave plaćaju i po četiri puta veće cijene od one povlaštene koju je omogućila Vlada.

- Dovedeni smo u nepovoljan položaj jer Međimurje plin jedini od 11 distributera u Hrvatskoj ne želi raskinuti ugovore, pa da javne ustanove mogu plin kupovati po povlaštenoj cijeni. Naš gradski vrtić Fijolica je dobio račun za studeni 23.096 kuna, a za studeni prošle godine iznosio je 6233 kuna. Gradska uprava je lani za studeni dobila račun od 2536 kuna, a sad 15.455 kuna – kaže gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek (HDZ). Deset gradova i općina koje traže hitno sazivanje sjednice imaju vlasnički udjel u Međimurje plinu od nešto više od 30 posto. Ostali suvlasnici zasad šute, uključujući i Grad Čakovec koji ima najveći udjel. Glavak je rekla da je jednoj srednjoj školi račun za plin sa 17.000 povećan na 88.000 kuna, a ako želi raskinuti ugovor, morala bi platiti 300.000 kuna penala.

- Ugovor s Međimurje plinom se može raskinuti, ali uz plaćanje penala, osim onima kojima ugovor istječe. Imam informaciju da Gradu Čakovcu krajem godine istječe ugovor s Međimurje plinom – tvrdi saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ) i dodaje da je Međimurje plin kupovao plin po većim cijenama i sad ne želi prodavati po povlaštenoj cijeni od 41 euro. Zašto, pita Kolarek, tvrtka taj plin koji je kupila skuplje ne prodaje po višoj cijeni na tržištu, a javnim ustanovama neka ga naplaćaje jeftinije? - Nije nam interes da Međimurje plin propadne – ističe Kolarek. U Međimurje plinu, koji ima klijente u cijeloj Hrvatskoj, opravdavaju se time što su plin ugovorili kad su cijene bile više, pa bi ih prodaja po povlaštenim cijenama dovela do financijskih problema, a i smatraju da je odluka Vlade o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina kojeg je HEP preuzeo od proizvođača prirodnog plina "izrazito diskriminirajuća i štetna" za njih jer količine plina moraju  platiti dobavljaču.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
22:29 19.12.2022.

Kako je moguće ? Zar je drugi plin 4x skuplji od ruskog? Jadni Rusi sada prodaju plin Kinezima i ostalim prijateljima duplo.ijateljima duplo.

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:49 20.12.2022.

Kada počnu stizati obračuni, zanima me tko bu još arlaukal "Slava Ukrajini!"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije