Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Majica radio samo trećinu norme

24. svibnja 2008. u 19:31 7 prikaza

Zašto Tonči Majica nije dobio stalno sudačko mjesto? Državno sudbeno vijeće utvrdilo je da je Majica 2005. godine odradio samo 42 posto norme, 2006. godine 34 posto, a lani samo 43 posto odluka utvrđenih okvirnim mjerilima za prekršajne sudove!

Kad neki sudac u tri godine ne uspije dosegnuti ni polovicu norme, to bi već bio razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv njega. Umjesto toga, predsjednik Prekršajnog suda u Sisku Mladen Kauzlarić dao je ocjenu njegova rada uspješan!

Majica nije ni približno donio dovoljan broj odluka, a za to nije bilo opravdanih razloga, ocijenilo je Državno sudbeno vijeće na čelu s Ivanom Mikšićem te je odbilo imenovati Majicu na trajnu sudačku dužnost, do navršenih 70 godina života.

Zbog takvih slučajeva zapravo i postoji ustavno ograničenje po kojem se sudac prvi put imenuje na pet godina, a tek nakon toga trajno. Očekivalo bi se, logično, da sudac tih prvih pet godina da sve od sebe, a ne da radi tako malo. Čini se da su spekulacije o naftnom lobiju u ovom slučaju posve nevjerojatne... Kako bilo, Majica ima mogućnost tužbe Upravnom sudu, koji će donijeti i konačnu odluku.

Zanimljivo je kako je i predsjednik Državnog sudbenog vijeća vijeća iz Siska. Ivan Mikšić bio je sudac Općinskog, kasnije Županijskog suda, a sada je član Vrhovnog suda i ujedno predsjednik DSV. Za razliku od ostalih aktera, Tonči Majica je iz Zagreba. (S. P., Ž. G.)

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti