Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum u Italiji

“Madrid izveo državni udar u Barceloni”

Veneto, Italija
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
22.10.2017.
u 21:14

Talijanske regije Lombardija i Veneto u kojima je jučer održan referendum o većoj autonomiji nisu Katalonija i njihovo izjašnjavanje potpuno je neusporedivo

Talijanske regije Lombardija i Veneto u kojima je danas održan referendum o većoj autonomiji nisu Katalonija i njihovo izjašnjavanje nije usporedivo. U Kataloniji se glasovalo za neovisnost i to je bilo protuustavno, a u Lombardiji i Venetu bira se prema ustavnim načelima.

Autonomno školstvo

Lombardija i Veneto, koji ukupno imaju dvostruko više stanovnika (15 milijuna) od Katalonije (7,5 milijuna) i više nego dvostruko veći BDP (Lombardija 357 milijardi eura, a Veneto 152 milijarde) od Katalonije (212 milijardi eura), traže veću decentralizaciju, odnosno regionalnu kontrolu nekih ovlasti, primjerice školstva. Takve ovlasti već ima pet od 20 talijanskih regija.

Gotovo da i nema stranaka (osim krajnje ljevice i krajnje desnice, čiji su razlozi različiti, no te stranke nemaju gotovo nikakav utjecaj u parlamentu) koje nisu za davanje veće autonomije regijama. Možda će ubuduće svih 20 regija imati identičan autonomni status. Pa i Sjeverna liga, čiji su članovi i dvojica predsjednika regija (Lombardije Roberto Maroni i Veneta Luca Zaia), više ne propagira odcjepljenje sjevera od juga Italije. A koliko su i sjeverne regije međusobno različite vidi se i po tome što u Lombardiji nije potreban kvorum za valjanost referendumskog rezultata, a u Venetu je potrebno da se na birališta odazove 50 posto plus jedan upisani birač.
Dakle, dva referenduma, onaj u Kataloniji i ovaj u talijanskim regijama, potpuno su različita, a i atmosfera je drugačija. U talijanskim regijama nitko ne prosvjeduje ni “za” ni “protiv”, a u Barceloni se u subotu okupilo 450 tisuća ljudi koji su prosvjedovale protiv odluke vlade Mariana Rajoya o aktiviranju članka 155. ustava. Rajoy će preuzeti ovlasti katalonskog premijera Puigdemonta kako bi raspisao nove izbore. Puigdemont je za odluku madridske vlade kazao da je “najgori napad od vremena Franca”, španjolskog fašističkog diktatora, te dodao da je riječ o “državnom udaru”. Pozvao je da se sastanak katalonskog parlamenta održi sljedeći tjedan i da se donese odgovor na odluku Rajoyeve vlade.

Veneto, Italija
1/16

Ključni ljevica i socijalisti

Katalonske stranke vezane za ljevičarski Podemos već tjednima traže od katalonske vlade da u pregovorima s Madridom nađe rješenje za izlazak iz krize. I gradonačelnica Barcelone Ada Colau i katalonska socijalistička stranka (PSC), koja je dio španjolskih socijalista (PSOE) koji podupiru Rajoya, kritizirale su odluku Madrida. I drugi katalonski gradonačelnici protive se i Rajoyu i PSOE-u. Upravo su stajališta Podemosa i katalonskih socijalista (PSC) važna za odluku koju će donijeti katalonski parlament.

U međuvremenu je Rajoy poslao policiju i civilnu zaštitu u vojarne u Kataloniji, a mnoge je smjestio na kruzere u barcelonskoj luci.

Komentara 4

Avatar ivek
ivek
21:59 22.10.2017.

vis niko nikog nevoli

ZA
!zagreb!
07:30 23.10.2017.

Neće. Katalonci nisu spremno poginuti za samostalnomst. Oni bi paradama i hodočašćenjam to toga.

DU
Deleted user
23:02 22.10.2017.

Bit će balvana i u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije