Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ma bolje da nam se ulica zove Mile Budaka nego kao prije - Balkanska

Sporne su ulice naziva Mile Budaka i 10. travnja – vrijeme osnivanja NDH. Ako se utvrdi da nisu u skladu sa zakonom, morat će se mijenjati
12. ožujka 2013. u 08:10 16 komentara 1661 prikaza
mladen kovač,ulica mile budaka,mile budak (1)
Foto: Goran Ferbezad/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je promjenu naziva svih ulica koje nosi ime ustaškog ministra i književnika Mile Budaka te prema danu osnivanja NDH – 10. travnja. Ulice su te nazive dobile dolaskom hrvatske vlasti 1990. godine. Prema Budaku ulice su imenovane u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Virovitici, Pagu, Pleternici, Komiži, Lovincu, Jasenici, Klakaru i u Pakoštanima čak dvije, a naziv 10. travnja nosi ulica u Slatinskom Drenovcu.

Iako Bauk tvrdi kako je zatražio od njih da se utvrdi jesu li u skladu sa zakonom, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kaže da Grad nije dobio službenu obavijest.

– O tome bi trebali odlučiti građani, a i zašto bi se mijenjao naziv? Ako iz Ministarstva dobijemo naredbu da ga promijenimo, mijenjat ćemo ga i Grad će sufinancirati građanima izmjenu dokumenata – kazao je gradonačelnik Karlić.

Stanovnici Budakove na periferiji Vinkovaca nisu za izmjenu imena.

– Živim ovdje 16 godina i ne smeta mi ime. Tako misle svi stanovnici ovih 20 kuća u ulici – kaže branitelj Mladen Kovač, a njegov susjed Stjepan Kuzmanović kaže kako iz principa neće mijenjati dokumente.

– Dobro, bio je u ustaškoj vlasti, ali bio je i književnik. Pekao sam rakiju i darovao je prijateljima s etiketom na kojoj je pisalo “Šljivovica iz sokaka Mile Budaka”. Uostalom, bolje da je Budakova nego Balkanska, kako se zvala prije rata – kaže Kuzmanović.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • crna vrana:

  12.03.2013. u 11:24h ritobriselac je napisao/la: ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Treba promijeniti naziv ulice Mile Budaka , tako da bude Ulica Grozde i Mile Budaka. O toj mučenici - Milinoj kčeri Grozdi bi jedan Frljić mogao također raditi kazališnu predstavu, kako mentalnim totalitaristima ... prikaži još! i selektivnim pravednicima nebi više na pamet padalo adorirati tzv. antifašističke zločince samo zato jer su se našli na tzv. pobjedničkoj strani.

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  "Najbolje" mi je objašnjenje: "Dobro, bio je u ustaškoj vlasti, ali bio je i književnik." Po istoj logici mogli bi reći: Dobro, dr. Josef Mengele bio je nacist, ali je bio i liječnik. Koja lakrdija!

 • RINMA:

  A zašto ne Balkanska? Prvo, zemljopisno pripada, a također i po mentalnom sklopu.