Naslovnica Vijesti Hrvatska

Luka Ploče: Tanker udario u dok, upitna opskrba naftom čitave Dalmacije

Brod je nakon udara prilično oštećen te je izvučen na sidrište
10. kolovoza 2018. u 14:42 15 komentara 2130 prikaza
Luka Ploče/Ilustracija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog havarije u luci Ploče u kojoj je tanker "STI Poplar" udario u tankersko pristanište i oštetio ga, zabranjeno je daljnje korištenje veza, potvrdio je u petak ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

Pod kontrolom Irana Huti zatvorili Crveno more, skaču cijene nafte

Ina: Opskrba se odvija redovito, iz ostalih Ininih skladišta 

Havarija se dogodila u nedjelju 5. kolovoza, no iz Ine, za koju je tanker bio dostavljač, ističu kako se opskrba tržišta naftnim derivatima odvija redovno, iz ostalih Ininih skladišta.

Ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur izvijestio je kako je tanker, koji plovi pod zastavom Maršalskih Otoka, prilikom manevra pristajanja, snažno udario o obalnu utvrdu te je oštetio.

"Lučka kapetanija obavila je uviđaj i zabranila upotrebu tog veza, a Lučka uprava Ploče je kod suda zatražila izricanje mjere privremene zabrane isplovljavanja dok se ne uplati odgovarajući polog za naknadu štete", rekao je Batur.

Nafta Slabija potražnja Cijene nafte prošloga tjedna u Europi porasle, u SAD-u pale

Dodao je kako pločanska Lučka uprava poduzima sve kako bi se utvrdio stupanj oštećenja i promet ponovno uspostavio.

"U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći kad bi to bilo, ali poduzimamo sve što je moguće, vodeći računa o svim mjerama predostrožnosti zaštite okoliša, što je iznimno važno”, izjavio je Batur.

Rekao je da su mogući poremećaji u pomorskom prijevozu robe, no da će logističari kompanija taj problem nastojati premostiti korištenjem drugih luka i skladišta.

Ilustracija Odgovor Trumpu Iran prijeti da će zatvoriti glavni morski put nafte

U luci Ploče brojne inspekcije za istraživanje pomorskih nesreća 

Lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić pojasnio je da je tanker udario u izvučnu platformu u kanalu "Vlaška" pri ulasku i privezu broda.

"Krmom je zakačio i polomio priveznu utvrdicu te manje oštetio oslonačku utvrdicu gdje se nalaze cijevi. Na brodu su se tijekom ulaska u luku nalazili pilot, zapovjednik i tri časnika, raspoređena na pramcu, sredini i krmi broda. Brod su asistirala dva tegljača", izjavio je Nikolić. Dodao je kako su vremenski uvjeti bili idealni.

Sjedište Enija u Rimu 'Epohalna' najava Talijanska naftna tvrtka: Poslovat ćemo ugljično neutralno

"S našim inspektorima odmah smo izašli na očevid. Razgovarali smo sa zapovjednikom i zaustavili brod dok se ne utvrde sve činjenice...Nastavili smo upravnu istragu, u skladu s propisima, a stigla je i neovisna agencija za istraživanje nesreća. Zatražili smo od broda da zove klasifikacijsko društvo i ronioca te je utvrđeno kako nema bitnih oštećenja na brodu. Također, dali smo brodu nalog da isplovi na sidrište Luke Ploče, a Lučkoj upravi, koja je nadležna za održavanje lučke infrastrukture, zabranili smo korištenje te operativne obale dok se ne sanira", rekao je Nikolić.

Nafta Ratko Bošković Uz sankcije Iranu – već 2019. svijetu prijeti nestašica sirove nafte

I on je potvrdio da je po rješenju Trgovačkog suda, koje je zatražila Lučka uprava Ploče, brod zaustavljen dok se ne obavi garancija naplate nastale štete.

"Brodu su oduzeti certifikati i nalazi se na sidru. Obavljamo daljnju istragu relevantnih činjenica, a izvijestili smo i sve mjerodavne službe te Državno odvjetništvo", dodao je.

Petrov o INA-i: 'Ukidanjem članka 10 odluka Ive Sanadera dobit će legitimitet'

Luka Ploče/Ilustracija
1 / 5
Petrov i Panenić govorili o Vladinom prepuštanju Ine MOL-u

 


 

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • kordunmoj75:

  A ni rejci tko je vlasnik broda,odakle nafta dolazi,tko je narucilac???????

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Kakvog li blesavog naslova! Opskrba Dalmacije naftom upitna?! Hahahahahahahaha! Jel li ovo sranje pisao novinar ili idiot?

 • ing-12345:

  Nevjerojatno je koliko su novinari u RH neznalice. Ovaj tanker nije prevozio naftu već dizel namjenjen tržištu BiH. U luci Ploče sirova nafta se doprema samo za potrebe BiH i skladišti je Naftni terminali Federacije koji su u 100% vlasništvu ... prikaži još!vu BiH. Dalmaciju benzinom i dizelom INA opskrbljuje iz svojih rafinerija u Rijeci i Sisku preko skladišta benzina i dizela u Solinu. Tako da bombastični naslovi da će Dalmacija ostati bez benzina i dizela nemaju nikakve osnove a pogotovo da će ostati bez nafte jer se sirova nafta ne isporučuje niti jednom kupcu.