Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lucija iz udomiteljske obitelji: Bez ove stipendije ne bih mogla biti tu gdje sam danas

Luciju je majka napustila nakon rođenja, a otad je imala tek povremene kontakte s njom. Umrla je kada je Lucija išla u peti razred osnovne škole, a zahvalna je obitelji koja joj je pružila bezuvjetnu ljubav i podršku u svemu.
31. listopada 2017. u 12:30 2 komentara 1628 prikaza
Lucija Ivanjko
Foto: Linda Draškić
Pogledajte galeriju 1/14

Humanitarna akcija Korak u život već devetu godinu uspješno prikuplja sredstva za stipendiranje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji. Pruža im se prilika da stjecanjem visokog obrazovanja lakše zakorače u život., a veliko finale akcije obilježit će se 12. studenoga 2017. godine baletnom predstavom Labuđe jezero u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

HNK Zajc Labuđe jezero vratilo se u Rijeku nakon 22 godine

– Ovo je već deveta godina da pomažemo petogodišnjim stipendijama djeci bez roditeljske skrbi koja imaju ambicije nastaviti školovanje. Dosad smo okupili 220 štićenika, a u ovom humanitarnom projektu sudjeluje više od 40 tvrtki i privatnih osoba koje svojim donacijama pomažu stipendiranje studenata – rekao je Dražen Mavrić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol koji je pokrenuo ovu akciju 2008. godine. 

Lucija Ivanjko
1 / 7
Poziv na baletnu predstavu Labuđe jezero u sklopu akcije Korak u život

Lucija Ivanjko (24.) jedna je od stipendistica kojoj je ova akcija pomogla da postane apsolventica studija Projektnog menadžmenta na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću .  

– Za stipendiju Korak u život doznala sam od prijateljice koja je također bila korisnica te stipendije dok je studirala. Prikupila sam potrebnu dokumentaciju, upisala treću godinu redovitoga studija – što je ujedno i najvažniji uvjet – i nadala se da ću biti izabrana. Plakala sam od sreće kada sam dobila obavijest o stipendiji.

Luciju je majka napustila nakon rođenja, a otad je imala tek povremene kontakte s njom. Umrla je kada je Lucija išla u peti razred osnovne škole, a zahvalna je obitelji koja joj je pružila bezuvjetnu ljubav i podršku u svemu. 

Lucija Ivanjko | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić Foto: Linda Draškić

– Stipendija mi je mnogo pomogla da budem tu gdje sam danas, više je ne primam i radim uz studij kako bih mogla pokriti sve troškove – kaže Lucija. 

Hrvatsko narodno kazalište prepoznalo je važnost ove humanitarne akcije te je partner u projektu. Upravo stoga 12. studenoga u zagrebačkom HNK održat će se baletna predstava Labuđe jezero.  

– Danas svakako najpopularniji bijeli balet, djelo koje je postalo sinonimom klasične baletne umjetnosti, poslije neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu palo je u zaborav te postalo jedno od najvećih životnih razočarenja genijalnog skladatelja Čajkovskoga. Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je poslije autorove smrti 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu u slavnoj koreografiji Petipe i Ivanova i od tada nije moguće zamisliti ni jednu svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dragu i razumljivu priču o princu koji se beznadno zaljubi u začaranu princezu – labudicu i zbog te ljubavi smrtno strada. Upravo je taj balet već više od sto dvadeset godina jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, a mi u HNK posebno smo ponosni da je novu predstavu Labuđega jezera na zagrebačkoj sceni uprizorio "plesač stoljeća" i koreograf Vladimir Malakhov – rekao je Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. 

– Suradnja HNK s humanitarnom akcijom Korak u život započela je iznimno uspješno prošle godine. Stoga mi se činilo iznimno važnim pomoći u organizaciji te akcije koja je prošle godine dovela Prljavo kazalište na pozornicu HNK. Ove godine uključili smo se ne samo s dvoranom HNK već i izvedbom jedne od naših najatraktivnijih baletnih predstava. Nadam se da će 12. studenoga HNK biti ispunjen do posljednjeg mjesta te da će gledatelji koji će te večeri biti nazočni u našoj dvorani pomoći onima koji koračaju u život – izjavila je intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Leonard Jakovina te Dražen Mavrić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol  i Lucija Ivanjko, bivša stipendistica Koraka u život pozvali su građane da kupe ulaznice za Labuđe jezero te da i dalje pomažu ovoj humanitarnoj akciji pozivima na broj telefona 060 9002. 

Humanitarna akcija Uz nas niste sami dobrotvorni koncert U humanitarnoj akciji 'Uz nas niste sami' prikupljeno 830 tisuća kuna Tomislav Mužek: U Njemačkoj puno mlađa publika dolazi u operu i kazalište. A kod nas sve više mladih sluša cajke Igraj srcem Igraj srcem Prikupljena sredstva za stipendiranje 50 studenata s invaliditetom
WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Armagedon:

    Sram i stid bilo majku državu koja ovakvu djecu drži u domovima i ne dozvoli posvajanje ( tj. oteže i traži nemoguće uvjete da ih obitelji ne mogu usvojiti, ) da djeca imaju dom i obitelj koja će ih voljeti ... prikaži još!i i školovati...... nego kada navrše 18 godina šutnu ih vani na cestu i skupljaju se donacije da djeca mogu ići na fakultet....Ako je država a jest skrbnik te djece mora im imogućiti školovanje i srednju i fakultet i neki smještaj dok si ne nađu posao da mogu kao i svako dijete iz obitelji negdje samostalno živjeti.... PRESTRAŠNO ! Mogla bi se ministrica Murganić pozabaviti ovim problemom kad već Opačićka nije koja je i sama usvojila dijete, ali ništa nije napravila da pomogne obiteljima koje vape za djecom jer svoje nemaju

  • Dolinski:

    Onako od oka bi rekao da bi puno radije bio udomljen nego posvojen. Posvajanje je zasnovano na obmanama i glumi (prvo se dijete obmanjuje da ste mu "mama" i "tata", nakon što sazna, onda se prelazi na glumu, jedni glume ... prikaži još!e roditelje, drugi glume djecu, uvijekprisutna unutarnja borba kad god izgovori riječ "mama" ili "tata"), to često završi frustracijama i revoltom usvojene djece, jer uz sve navedeno, čak nije poželjno niti pristojno da upoznaju svoje prave roditelje ili rođake (ako je ko živ od istih). S druge strane dobra strana posvajanja je što posvojeno dijete može naslijediti imovinu i tako imati dobar start za osamostaljenje. Trebalo bi istražiti koja forma je bolja u transformaciji socijalnog slučaja u samostalnog odgovornog člana društva, ali nisam baš siguran da je posvajanje pravi način