Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korak u život

Lucija iz udomiteljske obitelji: Bez ove stipendije ne bih mogla biti tu gdje sam danas

Lucija Ivanjko
Foto: Linda Draškić
1/14
31.10.2017.
u 12:30

Luciju je majka napustila nakon rođenja, a otad je imala tek povremene kontakte s njom. Umrla je kada je Lucija išla u peti razred osnovne škole, a zahvalna je obitelji koja joj je pružila bezuvjetnu ljubav i podršku u svemu.

Humanitarna akcija Korak u život već devetu godinu uspješno prikuplja sredstva za stipendiranje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji. Pruža im se prilika da stjecanjem visokog obrazovanja lakše zakorače u život., a veliko finale akcije obilježit će se 12. studenoga 2017. godine baletnom predstavom Labuđe jezero u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

– Ovo je već deveta godina da pomažemo petogodišnjim stipendijama djeci bez roditeljske skrbi koja imaju ambicije nastaviti školovanje. Dosad smo okupili 220 štićenika, a u ovom humanitarnom projektu sudjeluje više od 40 tvrtki i privatnih osoba koje svojim donacijama pomažu stipendiranje studenata – rekao je Dražen Mavrić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol koji je pokrenuo ovu akciju 2008. godine. 

Lucija Ivanjko
1/7

Lucija Ivanjko (24.) jedna je od stipendistica kojoj je ova akcija pomogla da postane apsolventica studija Projektnog menadžmenta na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću .  

– Za stipendiju Korak u život doznala sam od prijateljice koja je također bila korisnica te stipendije dok je studirala. Prikupila sam potrebnu dokumentaciju, upisala treću godinu redovitoga studija – što je ujedno i najvažniji uvjet – i nadala se da ću biti izabrana. Plakala sam od sreće kada sam dobila obavijest o stipendiji.

Luciju je majka napustila nakon rođenja, a otad je imala tek povremene kontakte s njom. Umrla je kada je Lucija išla u peti razred osnovne škole, a zahvalna je obitelji koja joj je pružila bezuvjetnu ljubav i podršku u svemu. 

Foto: Linda Draškić
Foto: Linda Draškić

– Stipendija mi je mnogo pomogla da budem tu gdje sam danas, više je ne primam i radim uz studij kako bih mogla pokriti sve troškove – kaže Lucija. 

Hrvatsko narodno kazalište prepoznalo je važnost ove humanitarne akcije te je partner u projektu. Upravo stoga 12. studenoga u zagrebačkom HNK održat će se baletna predstava Labuđe jezero.  

– Danas svakako najpopularniji bijeli balet, djelo koje je postalo sinonimom klasične baletne umjetnosti, poslije neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu palo je u zaborav te postalo jedno od najvećih životnih razočarenja genijalnog skladatelja Čajkovskoga. Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je poslije autorove smrti 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu u slavnoj koreografiji Petipe i Ivanova i od tada nije moguće zamisliti ni jednu svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dragu i razumljivu priču o princu koji se beznadno zaljubi u začaranu princezu – labudicu i zbog te ljubavi smrtno strada. Upravo je taj balet već više od sto dvadeset godina jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, a mi u HNK posebno smo ponosni da je novu predstavu Labuđega jezera na zagrebačkoj sceni uprizorio "plesač stoljeća" i koreograf Vladimir Malakhov – rekao je Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. 

– Suradnja HNK s humanitarnom akcijom Korak u život započela je iznimno uspješno prošle godine. Stoga mi se činilo iznimno važnim pomoći u organizaciji te akcije koja je prošle godine dovela Prljavo kazalište na pozornicu HNK. Ove godine uključili smo se ne samo s dvoranom HNK već i izvedbom jedne od naših najatraktivnijih baletnih predstava. Nadam se da će 12. studenoga HNK biti ispunjen do posljednjeg mjesta te da će gledatelji koji će te večeri biti nazočni u našoj dvorani pomoći onima koji koračaju u život – izjavila je intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Leonard Jakovina te Dražen Mavrić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol  i Lucija Ivanjko, bivša stipendistica Koraka u život pozvali su građane da kupe ulaznice za Labuđe jezero te da i dalje pomažu ovoj humanitarnoj akciji pozivima na broj telefona 060 9002. 

Komentara 2

AR
Armagedon
15:38 31.10.2017.

Sram i stid bilo majku državu koja ovakvu djecu drži u domovima i ne dozvoli posvajanje ( tj. oteže i traži nemoguće uvjete da ih obitelji ne mogu usvojiti, ) da djeca imaju dom i obitelj koja će ih voljetii i školovati...... nego kada navrše 18 godina šutnu ih vani na cestu i skupljaju se donacije da djeca mogu ići na fakultet....Ako je država a jest skrbnik te djece mora im imogućiti školovanje i srednju i fakultet i neki smještaj dok si ne nađu posao da mogu kao i svako dijete iz obitelji negdje samostalno živjeti.... PRESTRAŠNO ! Mogla bi se ministrica Murganić pozabaviti ovim problemom kad već Opačićka nije koja je i sama usvojila dijete, ali ništa nije napravila da pomogne obiteljima koje vape za djecom jer svoje nemaju

DO
Dolinski
16:04 31.10.2017.

Onako od oka bi rekao da bi puno radije bio udomljen nego posvojen. Posvajanje je zasnovano na obmanama i glumi (prvo se dijete obmanjuje da ste mu "mama" i "tata", nakon što sazna, onda se prelazi na glumu, jedni glumee roditelje, drugi glume djecu, uvijekprisutna unutarnja borba kad god izgovori riječ "mama" ili "tata"), to često završi frustracijama i revoltom usvojene djece, jer uz sve navedeno, čak nije poželjno niti pristojno da upoznaju svoje prave roditelje ili rođake (ako je ko živ od istih). S druge strane dobra strana posvajanja je što posvojeno dijete može naslijediti imovinu i tako imati dobar start za osamostaljenje. Trebalo bi istražiti koja forma je bolja u transformaciji socijalnog slučaja u samostalnog odgovornog člana društva, ali nisam baš siguran da je posvajanje pravi način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije