Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tuškan: Zvali su nas neki roditelji i plakali, ne žele se odvojiti od djece u ovim trenucima

Grad je trenutno siguran, a bilokakva tunelizacija je bila nepotrebna, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje
18. siječnja 2021. u 23:13 6 komentara 3567 prikaza
Ana Tuškan
Foto: Screenshot HRT
Pogledajte galeriju 1/2

Većina hrvatskih učenika danas se vratila u škole, online ili uživo, a u Zagrebu su i postavljeni 'tuneli' kako bi djeca mogla sigurno proći do svojih škola.

ŠKOLA, KORONA I POTRES Počinje drugo polugodište: Online nastava započela i u Srednjoj školi Petrinja

 - U pet mjeseci smo uspjeli obnoviti 161 objekat, a ostalo nam je još 13 - dakle oko šest tisuća učenika. Većina njih će biti završena do rujna, a njih dva tek iduće godine. Trebat će ukupno milijardu kuna, a zasada sve daje grad. Dobili smo sredstva iz EU fondova i nadamo se da će se to uskoro i izrealizirati, kazao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Zagreb.

Lovrić je također iznio kako je ''bilokakva tunelizacija u potpunosti bila nepotrebna jer je sve sigurno''.

- Grad je trenutno siguran. Vatrogasci su neki dan skidali štećenja, tako da je vijest o tome da je pao dio fasade u centru gradau potpunosti lažna, govori.

A Ako padne fasada na neko dijete, kaže Lovrić da će za to krivac biti vlasnici zgrada.

- Mi smo osigurali Zagreb i otklonili sva potencijalno opasna oštećenja. Jako dobro znamo da suvlasnici zgrada u Zagrebu nisu jako dobro održavali svoje fasade, tako da će za takve stvari biti odgovorni vlasnici. To je tako, to tako funkcionira, napomenuo je.

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je kako je stanje zgrada velik problem, mnogi se roditelji ne usude pustiti djecu u takve škole.

- Informacije koje smo dobili s terena su bile te da je velika potreba za odgodom nastave, ne samo zbog stanja zgrade, nego i zbog psihičkog stanja pojedinih roditelja i zaposlenika. Nas su zvali mnogi roditelji koji su doslovno plakali da se ne žele odvojiti od djece u ovim trenucima, da im treba vremena za psihički oporavak, a isto tako da se organizira i internetska veza, da se porazgovara, da se čuje mišljenje s terena, da se vidi kako to najbolje organizirati - rekla je Tuškan, dodavši da se situacija razlikuje od škole do škole - u nekim sisačkim školama više od 90 posto roditelja bilo je za online nastavu.

- Spomenička renta se u centru plaća već godinama, a ništa se ne radi s tim. Djeci se treba osigurati siguran prolaz do škole. Ne priča se o Markuševcu, Karlovcu i Zaprešiću koji su također oštećeni i trebaju im se osigurati sigurni uvjeti jer ako ih nema, ne može se ljudski život plaćati time, odgovorila je Lovriću glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Lovrić.

- Nisu tu bitna politička prepucavanja i tko će biti odgovoran, bitno je da su djeca sigurna, nadodaje.

Život u centru Petrinje nakon razornog potresa NEKE ŠKOLE ODGODILE NASTAVU Srednja škola u Petrinji ipak počinje s nastavom 18. siječnja: 'Djeca ne mogu čekati'

Sudionici emisije naglasili su i važnost toga da se djeca što prije vrate u svoje klupe, ne samo kako bi što efikasnije shvatili gradivo, već i radi njihovog psihičkog zdravlja.

- Prvi razlog otvaranja škole su naši maturanti, kojima će svaka nadoknada biti ključna, a puno naših učenika je ipak ostalo u gradu, te imamo i servere kako bi to moglo funkcionirati. Od 290 učenika, njih 274 je danas prisustvovalo nastavi, a samo dva profesora nisu održali nastavu. Idućih desetak dana ćemo raditi na tome kako provesti gradivo i vidjeti tko nema knjige i opremu, kazao je ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić te najavio kako će se u novu školu ''u najoptimističnijoj varijanti preseliti s 15. svibnjom''.

- Odgovornost škole je trenutno još veća nego prije. Učenici se javljaju da imaju tjeskobu, ne mogu se koncentrirati. Tinejdžeri su trenutno u jako osjetljivoj dobi, a škola je tu da im pomogle, nadovezala se pedagoginja i ravnateljica Upravne škole Zagreb Suzana Hitrec.

Ipak, sudionici govore kako se sistem bodovanja i provedbe online nastave znatno promijenio, kako se prošle godine uspostavilo da je puno provjera znanja bilo nepouzdano.

Zagreb: Izjave ministara nakon po završetku sjednice Vlade RH ODGODA U 17 ŠKOLA Fuchs o nastavi u Sisačko-moslavačkoj županiji: Moguća i dulja odgoda nastave

- U provjerama znanja su znale sudjelovati i cijele obitelji kako bi učenici imali bolje ocjene. Ove godine smo to poboljšali - shvatili smo da treba sve ići u realnom vremenu, a ne sa puno zadaća i zadataka. Promijenili smo i način pisanja ispita, a zadaci su u se prilagodili ovakvoj nastavi, naglasila je Hitrec.

Državna matura bit će znatno otežana, pogotovo u Banovini, no državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak napomenuo je kako se prvenstveno planiraju držati rokova.

- Ništa što nije obrađeno neće ni biti na maturi. Može doći do produljenja nastave, a može se odraditi i s nadoknadama tipa subotom. Još sve razmatramo, govori.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • vedran.topic.3:

    Ovo nije online nastava!!! Nastavnici mojoj djeci zadaju da naprave nešto i to je to. Nema nikakvog predavanja i to se ne može i ne smije zvati online nastava nego dopisna nastava!

  • Nez:

    Ako je škola po pregledana i označena kao sigurna djecu treba pustit u školu ,te iste škole prije su bile 100% sigurne,kada ste vi išli u iste ???? I to sve učenike čim prije i nikakve online nastave.

  • kerbi:

    To da sad sve ide u relanom vremenu okačite mačku o rep. Ima još nastavnika koji se nikad nisu pojavili u vrijeme kad bi trebali imati sat nego kad im se sprdne (doslovno koji da i u koliko sati im ... prikaži još! se sprdne), a velika večina još uvijek fuinkcionira po principu: Obradite u uđbeniku od -do i rješite u RB od-do. Uz napomenu da vam zadaću neću pregledavati jer ju pišete radi sebe a ne radi mene.