Naslovnica Vijesti Svijet

Louisiana šesta američka država koja zabranjuje pobačaj

Louisiana je time postala peta država koja ima takav zakon, nakon Mississippija, Kentuckyja, Ohija i Georgije. Alabama je otišla korak dalje i zabranila doslovno sve pobačaje.
31. svibnja 2019. u 13:00 3 komentara 208 prikaza
ginekologija,abortus
Foto: Matija Topolovec/Pixsell

 Guverner Louisiane John Bel Edwards potpisao je zakon kojim se zabranjuje pobačaj moguće već i u šestom tjednu trudnoće, čime se pridružio čelnicima još pet konzervativnih južnih američkih država koje su ove godine usvojile sličnu mjeru.

Aktivisti prosvjedovali protiv Hoda za život kratki incident Hod za život omele protuprosvjednice, policija ih prenijela u marice

Edwards je potpisao zakon koji je prethodno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu Louisiane u kojima većinu imaju republikanci. 

Službeno, pobačaj se zabranjuje kada se "detektiraju otkucaji srca ploda", što se može zbiti već u šestom tjednu trudnoće.

Iznimka je jedino situacija u kojoj bi život majke bio ugrožen. Silovanje i incest nisu argumenti za izuzeće. 

Louisiana je time postala peta država koja ima takav zakon, nakon Mississippija, Kentuckyja, Ohija i Georgije. Alabama je otišla korak dalje i zabranila doslovno sve pobačaje. 

Hod za život u Splitu `svaki je život vrijedan` U splitskom Hodu za život nekoliko tisuća sudionika

U svim navedenim državama, do Louisiane, guverneri koji su potpisali zakone su republikanci. Edwards je, međutim, demokrat. Sponzor zakona, državni senator John Milkovich isto je demokrat. Iako su svojim stavom o pobačaju iznimke u Demokratskoj stranci, obojica su u svojim političkim karijerama i ranije naglašavala da su protiv pobačaja. 

Zakon u Loiusiani, međutim, neće stupiti na snagu sve dok o zakonu u susjednom Mississippiju, koji je blokirao niži sud, ne odluči savezni žalbeni sud. 

Niti u ostalim navedenim državama zakoni zapravo nisu stupili na snagu i očekuje se da će svi biti preispitivani na sudovima. 

Američki mediji pišu kako je na djelu evidentan trend konzervativnih zastupnika i aktivista "za život" da se poništi presuda Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. godine kojim na saveznoj razini dopušteno pravo na pobačaj. Nadaju se da će nova ograničenja pobačaja dospijeti do najvišeg američkog suda gdje bi dva nova konzervativna suca koje je imenovao predsjednik Trump mogla pomoći da se obori Roe vs Wade.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo inicijative "Hod za život" Danas hod za život Ima li mjesta za religiju u javnom prostoru?

Stručnjaci, pak, tvrde da je formulacija o "otkucajima srca" manipulativna, uz to što u šestom tjednu trudnoće većina žena još niti ne zna da je trudna. 

"U toj fazi trudnoće to nije plod nego zametak veličine sedam do osam milimetara. Ono što se tada može detektirati nisu otkucaji srca nego električna aktivnost nakupine stanica koje su programirane da se kasnije razviju u srce", rekla je Jennifer Kerns, profesorica ginekologije i opstetricije na Kalifornijskom sveučilištu (UC). 

 "Otkucaji srca" namjerno se pogrešno koriste kako bi zamaskirali "pravu namjeru zakonodavaca, a to je da se, u biti, pobačaj potpuno zabrani", rekla je.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Avatar Balcanicus
  Balcanicus:

  Njihalo uvijek ode na drugu stranu prije nego što se zaustavi u sredini. Previše je otišlo u lijevo, ovo je samo početak.

 • vjaceslav:

  nije srce! naime "Ono što se tada može detektirati nisu otkucaji srca nego električna aktivnost nakupine stanica koje su programirane da se kasnije razviju u srce" - a otkriće i najsitnije bakterije na nekom planetu bio bi dokaz postajanja života ... prikaži još! na njemu dok plod u majci nije živo biće!?!?

 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  živo ljudsko biće je onda kad je svijesno svojeg postojanja