Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lorenin zaštitnik Deur: Na raspolaganju im je 24 sata dnevno

Tko je krivo pogleda ili dirne, neka računa da je dirnuo u mene. Ja ću je štititi isto kao što štitim i svoju obitelj, kaže Deur
19. prosinca 2018. u 10:12 116 komentara 110139 prikaza
Josip Deur
Foto: Facebook

Divljački premlaćena Lorena Gurlica - kojoj je umalo smrtonosne udarce zadao Darko Kovačević Daruvarac, a kasnije i pravna država koja ga je pustila na slobodu - nije sama.

Suđenje Darku Kovačeviću zbog premlaćivanja djevojke BOJI SE NAVIJAČA Daruvarac pušten na slobodu, dobio je policijsku pratnju

No, premda su uz 18-godišnju Zadranku i njezinu obitelj barem deklarativno stali mnogi, od državnog vrha do navijačkih skupina, samo im se jedan čovjek stavio na raspolaganje 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Riječ je o Josipu Deuru (36), zadarskom poduzetniku i majstoru borilačkih vještina, koji se Loreni i njezinoj majci Ani, kao i preostalo dvoje djece, ponudio kao zaštitnik premda ih ranije nije poznavao. Naime, Lorena nema oca, nakon što je počinio suicid prošloga ljeta zbog tegoba s PTSP-om od kojeg je obolio kao logoraš kninskog zatvora i dragovoljac Domovinskog rata

Čuju se svakodnevno

- Tko je samo pomisli krivo pogledati, a kamoli dirnuti, neka računa da je pogledao i dirnuo u mene. Ja ću je braniti, štititi i čuvati isto kao što štitim i svoju obitelj. Ona je dijete prerano preminulog hrvatskog branitelja, ona je dijete koje je jedino čudom Božjim preživjelo sve one batine. I na koncu, ona je dijete zbog kojeg nisam mogao ostati ravnodušan i za koje sam osjetio da se i ja moram trgnuti, ostaviti sve svoje obveze, kao i svoju obitelj, te pružiti ruku pomoći koliko je to bilo u mojoj moći - rastumačio je Josip Deur svoju motivaciju da se aktivno uključi u slučaj koji je šokirao Hrvatsku. 

>> Pogledajte videokomentar Ive Puljić - Šego o slučaju 'Daruvarac'

Obitelj Gurlica njegovu je pomoć prihvatila objeručke: Lorena mu je toplim riječima zahvalila na društvenoj mreži i otada se, otkriva Josip, čuju svakodnevno.

- Shvatio sam da ih muči strah, da su bespomoćni pored ovog, s punim pravom mogu reći, nakaradnog i beskorisnog sustava, da su prepušteni sami sebi i svojoj sudbini u kojoj su se našli ni krivi ni dužni - kaže Josip dodajući kako "slučaj Daruvarac" više nije problem pojedinca, jer svi dobro znamo što je taj pojedinac napravio, već sustava koji je zakazao. 

Darko Kovačević SLUČAJ DARUVARAC Zaiskrilo na gradskom vijeću, a građani masovno pišu negativne komentare za sporni kafić

- Nisam mogao više slušati kako se predsjednica javlja kao majka, a premijer kao otac jer se ovdje radi o tome da je zakazalo Općinsko državno odvjetništvo kvalificirajući djelo kao teške tjelesne ozljede umjesto pokušaj ubojstva. Sedam godina trenirao sam ultimate fight i džiju džicu te dobro znam što znači udarati nekoga pola sata - ogorčen je Josip Deur koji je ovu prigodu iskoristio za apel medijima da više ne emitiraju snimku brutalnog premlaćivanja djevojke jer je to iznova traumatizira. 

Snimka joj zabija nož u srce

- Pogled na taj događaj zabija joj nož u srce - prenio je Josip Lorenine riječi. Pitamo Josipa ostavlja li mu gorak osjećaj činjenica da žrtvu poput ove djevojke moraju štititi pojedinci umjesto sustava.

Galerija: Suđenje Darku Kovačeviću Daruvarcu

Josip Deur
1 / 13
Suđenje Darku Kovačeviću zbog premlaćivanja djevojke

- Mi se kao društvo moramo pozabaviti zaštitom žrtava od nasilnika. No sustav je pao. Zato sam ljutit na državne dužnosnike, pa i na ministra Bošnjakovića koji je u Zadar došao s tri automobila i 20 ljudi oko sebe, dok je Lorena sama - kaže Deur, inače dobitnik odličja Grba Grada Zadra, nakon što je u rujnu prošle godine, skupa sa starijim bratom Marinom, spasio četiri ljudska života u biblijskim poplavama koje su se sručile na Zadar.

Također, cijenjen je u braniteljskoj populaciji nakon što je nedavno iz Šepurina kraj Zadra krenuo na šest dana dugo putovanje do centra Zagreba s 18 kilograma teškim križem na leđima kako bi upozorio na neprocesuiranje ratnih zločina.

- Razlog ovog mojega čina isključivo je buđenje duhovne svijesti našeg naroda, koji je utonuo u zimski san i bolno se udaljio od Boga - kazao je početkom listopada nakon podviga o kojem se u Zadru i danas priča.

>> Pogledajte kako je bilo na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
 • Croman 95:

  Svaka čast.

 • Avatar IvanR
  IvanR:

  Trebalo bi se očevi suborci malo organizirati

 • trabant7:

  U cijeloj priči "najbolji" su mi vlasnici kafića koji su pojačali glazbu da se ne čuje. Zašto Zadrani ne bojkotiraju taj kafić pa nek propanu ionako su zvjeri i smeće.