Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNE PRIJETNJE

Lokalni izbori mogli bi ugroziti nacionalni duopol HDZ-a i SDP-a

Foto: Kolaž/Pixsell
1/5
11.03.2021.
u 08:19

Najmanje 20 posto birača u četiri najveća grada spremno je vezati se uz nove političke igrače, smatra analitičar Ivan Rimac

Ishod skorašnjih lokalnih izbora mogao bi znatno utjecati i na političku scenu na nacionalnoj razini. I dok se na lijevoj strani političkog spektra već neko vrijeme stabilizira konkurencija SDP-u u obliku stranke Možemo!, alternativa desno od centra dosad nije ozbiljnije ugrožavala HDZ.

No, tu je stranku posljednjih tjedana napustilo više utjecajnih članova u različitim dijelovima Hrvatske, vodeći za sobom i dio članstva. Pritom redom najavljuju da će na izbore kao nezavisni kandidati, ali mnogi uz potporu Domovinskog pokreta, što bi HDZ-u moglo prouzročiti ozbiljne probleme na svibanjskim izborima i nakon njih.

HDZ-u napeto u Slavoniji

Posebno je napeto u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, koji je još prošle godine napustio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, proces su ovih dana nastavili dožupan Josip Dabro i šef županjskog HDZ-a Damir Juzbašić, a ostavku je jučer dao i šef mladeži županijskog HDZ-a Slavko Grgić. Nezadovoljni HDZ-ovci žale se da stranački vrh odbija promjene i inzistira na očuvanju odnosa koji su i doveli do loših odnosa u županijskoj organizaciji HDZ-a. Uvjereni su kako iza svega stoji Tomislav Čuljak, siva eminencija slavonskog HDZ-a, a posebno problematiziraju lomljenje organizacije u Županji koja je, podsjećaju, na unutarstranačkim izborima poduprla Juzbašića, a ne aktualnog gradonačelnika Davora Miličevića, koji je ipak ponovno kandidiran za gradonačelnika.

Sve ovo ukazuje na duboke podjele u organizaciji, a loš dojam dodatno je podgrijao sukob potpredsjednika stranke i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i šefa vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ministra Marija Banožića.

Anušić je Banožića javno pozvao da se “vrati u županiju i počne rješavati probleme koji se gomilaju dva mjeseca prije izbora”. Banožić mu je uzvratio da “političku igru” nastavi voditi u svojoj županiji, čime mu je zapravo spočitnuo da se miješa u stranačke odnose u susjednoj županiji.

Anušić je jučer pozvan i u stranačku središnjicu, no iz Plenkovićeva kruga istodobno su stizali pomirljivi tonovi. Anušićeva je izjava, kažu, vjerojatno bila dobronamjerna i “više je išla u smjeru da ne dođe do novih osipanja”. U vrhu stranke umanjuju značaj osipanja članstva i u Slavoniji. Izvori bliski Plenkoviću tumače kako je zapravo dobro da se prije lokalnih izbora pokazalo “kako tko diše i za koga tko igra”.

Uvjereni su, naime, da su novi stranački disidenti ionako bliski Domovinskom pokretu i da bi za stranku Miroslava Škore igrali i da su ostali u HDZ-u. Takvi bi, kažu, na izborima sabotirali HDZ. Slično odgovaraju i na odlazak iz HDZ-a Ivana Šipića, gradonačelnika Trilja, koji će na izbore također kao nezavisni kandidat, a stranački mu vrh nije oprostio dobre odnose sa strujom Mire Kovača ni glasanje protiv Istanbulske konvencije u Saboru.

Da računaju na daljnje osipanje HDZ-a, jučer su jasno dali do znanja i iz Domovinskog pokreta, čija je kandidatkinja za osječko-baranjsku županicu Vesna Vučemilović izjavila kako je “očito da u HDZ-u još uvijek ima dovoljno hrabrih ljudi koji se ne slažu s lošim vođenjem, ne samo u Slavoniji, nego i u cijeloj Hrvatskoj”.A profitira li Domovinski pokret doista od nezadovoljstva u HDZ-u, dvije će stranke vjerojatno nakon izbora morati surađivati u mnogim sredinama, iako je poznato da je Plenkovićev odnos prema Škori i njegovoj stranci krajnje negativan.

U vrhu HDZ-a kažu kako o postizbornim koalicijama još nisu raspravljali, no poručuju da u obzir ne dolaze nikakve ucjene, što je bila retorika ove stranke i uoči parlamentarnih izbora, kada su iz Domovinskog pokreta poručivali kako neće s HDZ-om ako bi premijer bio Plenković.

Da će im o rezultatima lokalnih izbora ovisiti i nacionalna pozicija, u SDP-u su toga potpuno svjesni. Ključno im je stoga zadržati one gradove u kojima imaju vlast, poput Čakovca, Koprivnice, Siska i Ploča, a o Rijeci da i ne govorimo. Gubitak toga grada nakon 30 godina bio bi udarac od kojeg bi se stranka jako teško oporavila. Zagreb je posebna priča jer u njemu SDP već dugo nije ključni faktor, što bi se sada moglo promijeniti. No ta promjena nosi neke druge opasnosti za stranku. A to je rast stranke Možemo!.

Naime, njezinu kandidatu Tomislavu Tomaševiću ne samo da se smiješi siguran ulazak u drugi krug i moguća pobjeda, već po zadnjim istraživanjima Možemo! i u Skupštini grada osvaja dvostruko više mandata od SDP-a. A to bi značilo da bi SDP mogao završiti kao manji partner u koaliciji, što nije nimalo ugodna pozicija za još uvijek najjaču oporbenu stranku. Zamjena Gordana Marasa u zadnjoj sekundi i odluka da se na izbore u Zagrebu ide s Joškom Klisovićem pokušaj je da se “izvuče” bolji rezultat od onoga koji im je prijetio.

Zato Klisovićev zadatak nije samo ući u drugi krug, nego i složiti kvalitetnu listu kako bi SDP imao i znatno više skupštinara nego što ih je dobio prije četiri godine, kada je s liste koju je predvodio SDP ušlo tek sedmero kandidata, i spustiti zasad još uvijek popriličnu razliku između SDP-a i Možemo!.

– Ako Tomislav Tomašević doista postane gradonačelnik, gotovo sam siguran da ga čeka nešto što se zove „prokletstvo ljevice“. A to je situacija, već više puta viđena, kada biračko tijelo ljevice koje je euforično i želi nemoguće, pokaže svoja velika očekivanja od Tomaševića, a koji im neće moći isporučiti to što oni od njega traže i žele. To se dogodilo već i Ivici Račanu i Zoranu Milanoviću čiji je SDP nakon premoćne pobjede na parlamentarnim izborima, u roku od samo godinu i pol prestigao ORaH Mirele Holy. Isto tako će i Tomašević padati, a na tom njegovom padu i ruševinama stranke Možemo! rast će opet SDP – uvjeren je jedan zagrebački SDP-ovac.

Da će lokalni izbori biti veliki test za nove političke igrače smatra i politički analitičar Ivan Rimac.

Drži da bi ovi izbori mogli ugroziti duopol HDZ-a i SDP-a što se, kaže, posebno vidi u četiri najveća grada, gdje je najmanje 20 posto birača spremno ući u rizik i vezati se za nove političare koji nisu vezani uz tradicionalne stranke. A o tome kako će se ti novi igrači postaviti puno će toga i ovisiti u budućnosti.

Greška kao na EU izborima

– Za Tomislava Tomaševića, primjerice, osvajanje Zagreba značilo bi test ozbiljnosti i priliku da se vidi je li sposoban stvarati kompromise u svrhu održavanja na vlasti. Pokaže li sposobnost okupljanja, bit će to veliki uspjeh za ljevicu, ali SDP će participirati samo kao podrška, a ne kao vodeća stranka – kaže Rimac.

Slično je, dodaje, i s HDZ-om koji je u Zagrebu igrao na Milana Bandića i izgubio bitku za Zagreb, ali sada muku muči i u cijelom nizu drugih sredina u kojima ima odmetnike koji idu na izbore, što kao nezavisni što s nekim drugim opcijama. Prema Rimčevu mišljenju, dva su razloga zbog kojih članstvo uopće napušta vladajuću stranku uoči izbora.

– Parlamentarni izbori nisu pokazali prave odnose. Bili su u velikoj mjeri posljedica potpune kontrole medija koju je Andrej Plenković napravio s lockdownom i ta mu je manipulacija urodila plodom. Kao drugo, politika unutar stranaka ne daje puno mrvica lokalnim političarima. Plenković je potpuno koncentrirao moć u svojim rukama, centralizirao predsjedništvo, a penetracija na terenu nije dobra. Ponavlja pogrešku s EU izbora i ide s mladim ljudima, poslušnicima, a uza sve to nema više pokrivanja lokalnih šerifa koji padaju s različitim aferama – kaže Rimac.

 

Holding i Gradska groblja kažnjeni s ukupno 30.000 kuna zbog Bandićeva sprovoda

 

Komentara 48

Avatar dzambo
dzambo
08:35 11.03.2021.

Pa bilo bi i vrijeme....jedno iducih 50 god. da te obje partije presele se u oporbu....HR je skoto na zadnjem mjestu u EU A ovamo biraju se jedne te iste partije koje su i dovele do toga da je HR skoro zadnja u EU.........pa toga nema ni u fantazijama......skoro zadnji a jedno te isto dzi vlast.....

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:05 11.03.2021.

gotovo je lijevo i desno krilo KPJ

DU
Deleted user
08:53 11.03.2021.

Hrvatima je sve jasnije da je taj dupol produkt udbo komunisticke kuhinje...i to je na zalost na svakom jelovniku u hrvatskoj.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije