Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa HGK

Lokalne tvrtke će preko konzorcija dobiti posao obnove poplavljenih područja?

poplava
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
05.07.2014.
u 11:20

Ideja je HGK da se organizira konzorcij građevinskih tvrtki iz Vukovarsko-srijemske županije koji će se zajednički kandidirati za izvođenje radova

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore u Drenovcima se održao sastanak predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, HGK i HOK-a u vezi inicijalnog sastanka građevinskih tvrtki s područja Gunje održanog u HGK uredu u Drenovcima 23. lipnja na kojemu je dogovoreno organiziranje konzorcija za javljanje na natječaj za obnovu u poplavi stradalih objekata u županjskoj Posavini.

Naime, ideja je HGK da se organizira konzorcij građevinskih tvrtki iz Vukovarsko-srijemske županije koji će se zajednički kandidirati za izvođenje radova što je ocijenjeno pozitivnim pomakom budući je to u cijelosti prihvatljiv model sudjelovanja manjih tvrtki u obnovi. Poseban problem tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske županije, rečeno je na skupu u Drenovcima gdje su pozvani predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, gospodarstvenici, predstavnici HGK Županijske komore Vukovar i Hrvatske obrtničke komore, predstavlja obveza ishođenja bankovne garancije i posjedovanje licenci za izvođenje građevinskih radova prema pravilniku ministarstva.

"S jednim će se izvođačem ugovarati obnova više objekata"

Iako je riječ o objektima koji su u pravilu površinom manji od 400 četvornih metara i za koje zakon ne zahtijeva posjedovanje licenci, zamjenik ministrice graditeljstva, Željko Uhlir je objasnio kako ministarstvo mora osigurati brzu i učinkovitu obnovu. - Osim toga, s jednim će se izvođačem ugovarati obnova više objekata, pedeset, sto pa i više, pa će slijedom toga licenca biti jedan od uvjeta za sudjelovanje - rekao je Uhlir dodajući kako Ministarstvo planira u sljedećih desetak dana objaviti poziv građevinskim tvrtkama na podnošenje ponuda.

Odabrani poduzetnici, podsjetio je Uhlir, morat će imati podmirene sve obveze prema javnim davanjima i djelatnicima, a predmeti obnove bit će i gospodarski objekti odnosno pogoni. Slavko Čukelj, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, objasnio je način formiranja cjenika koji će biti korišten prilikom ugovaranja posla u obnovi i to tako da će se od svih pristiglih ponuda za svaku pojedinačnu stavku izračunati ponderirana cijena, odnosno za svaku stavku će deset posto najvećih i deset posto najmanjih cijena biti odbačeno, a od ostalih će se izračunati prosječna cijena koja će biti osnova za ugovaranje.

Naznačeno je također da će javni poziv biti otvoren kratko zbog očekivanja i zahtjeva za brzom obnovom. HGK je sastavila popis tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su zainteresirani za sudjelovanje u obnovi i one koje se prijave na natječaj za obnovu dobit će dodatne bodove u ocijeni njihovih ponuda te će time steći prednost u kandidiranju na javni poziv.

>>Ministar Maras u Gunji predstavio program pomoći poduzetnicima i obrtnicima

>>Poznati modeli obnove kuća stradalih u poplavama

Komentara 5

KK
kreso.korbelj
12:26 05.07.2014.

hmmm...ljudi su stradali, lova je iz cijele hrvatske, pa onda neka i svi izvode radove, a ne da se pogodje lokalnima, po toj logici bi i lokalne samouprave mogle tako razmisljati

KO
Kongora1
12:31 05.07.2014.

Kakve pripreme za zamračiti pare!!! Dajte ljudima keš, nemojte ih zamračivati preko desetak firmi. Na kraju će neki mali izvođač ostati kratki rukava!

ZD
zdepar
17:43 05.07.2014.

samo ako su sdp- ovi miljenici i uhljebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije