Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ljudske priče o ratu ispričane kroz strip

Knjiga ''Domovinski rat u stripu'', koja je izišla u izdanju udruge Stripforum i uz veliku potporu Večernjeg lista, danas je promovirana u zagrebačkom muzeju Mimara
26. lipnja 2014. u 17:12 6 komentara 2343 prikaza
Domovinski rat u stripu
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Knjiga ''Domovinski rat u stripu'', koja je izišla u izdanju udruge Stripforum i uz veliku potporu Večernjeg lista, danas je promovirana u zagrebačkom muzeju Mimara. Tom izuzetno važnom događaju za hrvatski strip nazočio je i predsjednik države Ivo Josipović koji je napisao i predgovor za tu knjigu.

– U knjizi su sačuvani radovi autora koji su nastali još u vrijeme Domovinskog rata. Izdavanjem ovog djela htjeli smo sačuvati sve te stripove o Domovinskom ratu, ali isto tako i potaknuti autore da naprave nove radove na tu temu. Naša udruga lani je uputila javni poziv za prijavu radova na temu Domovinskog rata i odazvalo nam se više od šezdeset autora – kaže Mladen Novaković, urednik Strip-revije koju izdaje udruga Stripforum u suradnji s Večernjim listom.

Plod suradnje Večernjeg lista i udruge Stripforum

Među autorima su i poznati svjetski crtači stripa, kao što su Goran Sudžuka, Dubravko Mataković, Edvin Biuković, Esad Ribić, Frano Petruša i brojni drugi.

Direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić naglasio je da je knjiga "Domovinski rat u stripu" plod suradnje Večernjeg lista i udruge Stripforum te najavio kako će u kolovozu uoči Oluje izići specijalno izdanje Strip-revije sa stripovima iz knjige ''Domovinski rat u stripu''.

- Već dva broja magazin hrvatskih branitelja Oluja, koji izdaje Večernji list, objavljuje stripove iz Domovinskog rata - dodao je Klarić naglasivši kako će Večernji list i ubuduće raditi na promicanju ove umjetnosti.

Domovinski rat u stripu | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ljudske priče ispričane kroz strip

Stripovi iz Domovinskog rata su zapravo ljudske priče ispričane kroz strip. To pokazuje i strip Haš kojega je nacrtao vinkovački strip crtač Nenad Barinić koji je i sam bio dragovoljac u ratu.

- To je priča o mom prijatelju vukovarskom borcu Mladenu Ćupiću Hašu koji je nestao u Vukovaru - kazuje Nenad. A Osječanin Milan Tomas nacrtao je strip Četvorica, koji je u novom broju objavila Oluja, o četiri prijeratne prijatelja i njihovoj sudbini u ratu.

Strip se za 150 kuna može kupiti u striparnici Lastan u Radničkoj cesti u Zagrebu.

>> Strip i ilustracije - blog Nenada Barinića

>>Stripovski prikaz rata i tragičnih razaranja

>>Doživite Marrakech tridesetih godina kroz strip!

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar zrnorazuma
  zrnorazuma:

  Hvale vrijedan projekt. No ne shvaćam zbog čega je na svakoj drugoj fotografiji Josipović. On, domovinski rat i branitelji su toliko suprotni pojmovi da graniče sa definicijom oksimorona.

 • kafka:

  Za pohvalu! S poštovanjem!

 • zelenakrava:

  Nije spomenuto najvažnije.Koliko taj album košta i gdje se može kupiti.