Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPOVI AFERE AGRAM

Ljubičić teško bolestan, rasprava odgođena, spis ide na Ustavni sud

Slobodan Ljubičić i Drago Prgomet dolaze se upisati u knjigu žalosti za Bandića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
29.11.2023.
u 15:00

Kako je Ljubičić duže vrijeme ozbiljno i teško bolestan, postupak je u odnosu na njega razdvojen, još dok je trajalo suđenje ostalima optuženima u aferi Agram

Repovi afere Agram u kojoj je nepravomoćna  presuda donesena u lipnju 2022., a nedavno je o žalbama na tu presudu raspravljao i Visoki kazneni sud (VKS), pa bi se uskoro trebalo znati i je li nepravomoćna presuda potvrđena, preinačena ili ukinuta, još se vuku po zagrebačkom Županijskom sudu. Jer tom je aferom svojevremeno bio obuhvaćen i Slobodan Ljubičić Kikaš, bivši predsjednik uprave zagrebačkog Holdinga. USKOK ga je teretio u točki optužnice koja se odnosila na  nezakonito zapošljavanje u Gradskoj plinari Zagreb. No kako je Ljubičić duže vrijeme ozbiljno i teško bolestan, postupak je u odnosu na njega razdvojen, još dok je trajalo suđenje ostalima optuženima u aferi Agram. Nakon toga je vještačen, utvrđeno je da nije raspravno sposoban, te po stavu vještaka svojevremeno nije čak bio sposoban ni svjedočiti na prijedlog jedne od obrana u aferi Agram.

U međuvremenu, protiv njega je i pokrenut  zasebni sudski postupak na zagrebačkom Županijskom sudu, a u svibnju 2021. USKOK je sudu predočio podatke iz kojih je proizlazilo da je Ljubičić za sud trajno raspravno nesposoban, dok on istovremeno  vozi automobil i prelazi državnu granicu. Zbog toga je sud naložio da ga se ponovo vještači. Ovaj put vještaci su utvrdili da bi Ljubičić bio u stanju pratiti sudsku raspravu i shvatiti što se na njoj događa.

VEZANI ČLANCI: 

No problem je i dalje njegovo teško zdravstveno stanje, koje se, ako je suditi po medicinskoj dokumentaciji koju je njegova obrana dostavila sudu, još pogoršalo. Liječnici predlažu i njegovu hospitalizaciju pa je  rasprava jučer ponovo odgođena. A dok se ne vidi hoće li se Ljubičiću stanje popraviti, nova rasprava se ne može sazvati. No on je u međuvremenu podnio i ustavnu tužbu jer smatra da mu se opetovanim zahtjevima za vještačenjem njegovog zdravstvenog stanja krše prava, pa je sutkinja Rahela Valentić zbog te ustavne tužbe   odlučila spis dostaviti Ustavnom sudu, jer su tražili očitovanje na ustavnu tužbu.

Što se pak tiče optužbi za nezakonito zapošljavanje, u toj je točki optužnice Ljubičić imao dva suoptuženika: jedan je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om prije početka suđenja za aferu Agram te je bio uvjetno osuđen, dok je drugi nakon provedenog suđenja nepravomoćno oslobođen optužbi. 

Komentara 1

GE
generacija57
15:30 29.11.2023.

Znači ako si bolestan ti si van zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije