Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuda Zakona

Lj. Hotujac: Zašto i naši sabornici ne bi k psihijatru?

psihološko testiranje
arhiva vl
21.03.2010.
u 19:30

Obavezno psihološko savjetovalište za pacijente koji idu na postupak potpomognute oplodnje diskriminira pacijente i zadire u intimu, te je gotovo protuustavan, smatra struka

Obavezno psihološko savjetovalište za pacijente koji idu na postupak potpomognute oplodnje –- propisano Zakonom o medicinskoj oplodnji –- a koje vode psihijatri ili psiholozi, ne samo da je nepotrebno, da diskriminira pacijente te zadire u intimu, nego već je i gotovo protuustavno, smatra struka. Kritičan stav prema obvezi iznijeli su psiholozi i psihijatri, istaknuvši da je Zakon pisan bez konzultacije sa strukom.

–- Zašto bi se ikoga tjeralo k psihijatru ako za to nema potrebe? Postoje slučajevi prislinog psihijatrijskog liječenja, no Zakon vrlo jasno navodi u kojim slučajevima se smije provoditi.

Gotovo protuustavno

Narediti nekome tko živi normalnim životom da ide na psihijatrijski pregled  gotovo je protuustavno –- kaže predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva Ljubomir Hotujac te dodaje: –- Po istoj logici, mogli bismo propisati da saborski zastupnici prije stupanja na dužnost moraju na psihijatrijski pregled.

U praksi savjetovališta –- kod psihologa i psihijatara –- ima rješenja koja, kako su već upozorili neki intelektualci, predstavljaju kršenje ljudskih prava. Nedavno smo pisali o potvrdama iz KBC-u Rijeka s kvalifikacijama o “psihopatologiji”. Odmah nakon članka, riječ “psihopatologija” je izbačena, no i dalje stoje dubiozne kvalifikacije, poput onih da “je par ekonomski i stambeno situiran te da se zdravo hrani”. I psihijatri izdaju slične “nalaze”, poput ovoga: “Oboje su adekvatne spontane verbalne produkcije,... eksplicitne psihopatologije se ne nalazi ni kod jednog partnera”. Pacijenti takve procjene, kao i prisilan odlazak k psihijatru ili psihologu smatraju degradirajućima.

–- Razumljivo je da to tako doživljavaju. Ni jedan drugi oblik liječenja ne predviđa takvu obavezu. Nijedna druga kategorija građana – uključujući i i ovisnike o drogama ili kriminalce - ne mora na savjetovanje da bi postali roditelji. Očita je namjera zakonodavca da oteža postupke MPO i dodatno viktimizira neplodne parove. To je nastavak represije koju je donijela restrikcija u postupcima oplodnje –- smatra psihologinja i aktivistica udruge RODA Jasna Belamarić, koja još jednom ističe da je Zakon donesen bez konzultacija sa strukome.

Nije željela komentirala slučaj iz KBC-a Rijeka jer nije s njime upoznata, no kaže: –- Dok se ne donesu smjernice, a Psihološka komora, koja je tek odnedavno upoznata s problemom, radi na njima, svatko je ostavljen da radi na svoj način.

Dobrovoljno i besplatno

No osobno i profesionalno smatram nedopustivim da se procjenjuje psihološki status pacijenata, jer to opasno zadire u intimu koju nisu odlučili izložiti. Osim toga, nije u skladu sa Zakonom prema kojem treba “upoznati par s mogućim psihičkim učincima“, a ne “procijeniti psihološki status”.

Psihološko savjetovanje prije postupaka zadovoljavanje je forme, kaže psihologinja Ida Šamanović: –- Bitno je da ljudima datimo mogućnost da potraže savjetovanje jer iskustva govore kako parovi uglavnom traže pomoć tijekom postupka, nikako prije.

Na pitanje kako bi trebalao izgledati psihološka pomoć, kažu: –- Dobrovoljna, besplatna i dostupna.

Komentara 2

CM
crni_marko
20:39 21.03.2010.

mislim da je psihijatar najpotrebniji onima koji donose ovakve KRETENSKE zakone, a takvih je pun sabor i vlada! al neka - narod ima vlast kakvu zaslužuje, sami smo si ih birali! (uz VELIKU pomoć \"dijaspore\") FUJ pitanje koje se postavlja: koliko puta je milinović bio u psihića? manje boli nego zubar :))))))))))))

MK
mala_kap
21:04 21.03.2010.

Prvi koji bi trebao na psihotest je Milinović. A možda i ispit iz matematike za 5. razred ne bi bio loš. On uporno tvrdi kako se je uspjeh povećao zato jer ima više trudnoća (što znači da ne razlikuje broj od postotka!) Osobno sumnjam u istinitost bilo kojeg podatka koji on iznosi. Je li to spada pod psihopatologiju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije