Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najnepopularnija u povijesti

Liz Truss ljulja se fotelja nakon mjesec i pol, mnogi zazivaju povratak Borisa Johnsona

FILE PHOTO: Conservative Party Conference 2022
Foto: POOL/REUTERS
1/4
20.10.2022.
u 08:35

Čak 80% Britanaca ne podržava rad premijerke, a iza nje stoji tek svaki deseti birač. Neki konzervativci također žele da ode

Borac sam, a ne netko tko odustaje, rekla je jučer još uvijek nova britanska premijerka Liz Truss parlamentarcima koji traže njezinu ostavku. Iako je premijerka postala prije samo mjesec i pol, neuspjeh ekonomskih planova koje je najavila srušio joj je rejting, i Truss se našla suočena s nizom zahtjeva za trenutačnim odlaskom.

'Dajte joj priliku'

Jučer je u parlamentu prvi put na sjednici odgovarala na pitanja članova parlamenta, i to samo dva dana nakon što je njezin novi ministar financija Jeremy Hunt poništio gotovo sva smanjenja poreza koje je Truss najavila prije mjesec dana. Paket sniženja poreza, koje je planirala financirati državnim posuđivanjem, Truss je najavila 23. rujna, što je stvorilo pomutnju na financijskom tržištu jer su investitori vjerovali da se radi o nesuvislim ekonomskim planovima. Kako bi smirila tržišta, Truss je najprije otpustila svog ministra financija i postavila iskusnog Hunta umjesto njega. Kao prvi potez, Hunt je najavio poništenje ekonomskog plana.

Zbog toga se jučer Truss ispričala parlamentu te je priznala svoje pogreške, ali tijekom njezina govora neki su oporbeni zastupnici vikali "odstupi". Kada ju je šef oporbe i Laburističke stranke Keir Starmer pitao zašto je još uvijek premijerka, odgovorila je da je borac.

– Postupala sam u skladu s nacionalnim interesima kako bih osigurala da imamo ekonomsku stabilnost – rekla je premijerka.

Liz Truss
Foto: POOL/REUTERS

No, premijerka ima zaista nepovoljan status u javnosti. Truss je najnepopularnija premijerka u povijesti anketa koje provodi agencija YouGov. Čak 80% Britanaca ne podržava njezin rad, a iza nje stoji tek svaki deseti birač. Taj višak od 70% protivnika u odnosu na pristalice najveća je brojka u dva desetljeća mjerenja YouGova. Također, druga anketna kompanija, Redfield and Wilton Strategies, pokazala je laburisti u ovom trenutku imaju podršku od 56%, a konzervativci Liz Truss tek 20%, i ta prednost od 36% najveća je koju je neka stranka imala u anketama u posljednjih četvrt stoljeća. Rušenje svih rekorda nepopularnosti obilježilo je još uvijek mladi mandat liderice.

Kako brojni konzervativci vjeruju da će na sljedećim izborima pobjedu moći odnijeti samo ako Truss ode s vlasti, premijerka se našla suočena i s oporbom unutar vlastite stranke. Ministar vanjskih poslova James Cleverly potaknuo je zato stranačke kolege da daju premijerki još jednu šansu.

– Greške se događaju. Morate ih prepoznati i imati poniznosti napraviti promjene kada stvari ne idu dobro – rekao je Cleverly. Prema trenutačnim pravilima, Truss je sigurna kao šefica stranke još idućih godinu dana te u tom periodu ne postoji mehanizam kojim bi je unutarstranački oponenti mogli srušiti. No, skupi li se dovoljan broj nezadovoljnika, oni bi mogli promijeniti pravila. Ne postoji figura koja je jasno označena kao siguran nasljednik premijerke, i neki su zbog toga počeli zazivati povratak Borisa Johnsona koji je smijenjen kao premijer i šef stranke tijekom ljeta. Johnson ni u jednom trenutku svog mandata nije bio ni blizu nepopularan kao Truss.

Inflacija problema

Uz sve ove probleme, jučer je vlada objavila još jedan crni podatak – inflacija u rujnu dosegla je 10,1%, i izjednačila se s porastom cijena u srpnju koji je tada označen kao najveći u posljednjih 40 godina. Mnogi Britanci krive vladu za loše ekonomske brojke, no neki ekonomisti ističu da se trenutačno većina svijeta bori s istim problemom.

Komentara 1

KO
koraknaprijed
09:09 20.10.2022.

Plodovi ludog BREKZITA,treći premijer za redom i solucije nigdje na vidiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije