Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Slavko Linić: Mislim da nije moguće telefonski tražiti nešto nezakonito

Bivši ministar financija potvrdio je i da je o Biloševu kreditu kod HBOR-a, a koji je Bilošu trebao pomoći u likvidnosti, razgovarao s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom
13. studenoga 2017. u 14:42 8 komentara 2655 prikaza
Slavko Linić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Slavko Linić, bivši ministar financija, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj šefici Porezne uprave i bivšoj SDP-ovoj saborskoj zastupnici. Osim nje optuženi su i poduzetnik Željko Biloš i Ružica Kovačević, bivša šefica Porezne uprave Osijek, a prema optužnici Čavlović Smiljanec i R. Kovačević terete se da su stopirale  naplatu  poreznog  duga Biloševe tvrtke OLT, čime  je, prema optužnici, proračun oštećen za oko 9,5 milijuna kuna. Bivši ministar financija detaljno je opisivao promjene zakona u njegovu mandatu koje su, kako  je kazao, za cilj imale smanjenje nelikvidnosti i povećanje naplativosti poreznih obveza..

Željko Biloš nastavak suđenja Kako je Biloš dogovarao kredit za porezni dug

- Na početku mandata krajem 2011. naišao sam na 52 milijarde kune nenaplaćenih poreznih obveza. To je povećavalo nelikvidnost, pa sam Vladi predložio mjere za povećanje naplate dugovanja i poboljšavanje likvidnosti. Prvom mjerom iz veljače  2012.  omogućen je trogodišnji reprogram dugova prema  državi na račun poreza, doprinosa i carina, a rok za podnošenje zahtjeva bioje 60 dana. Kada sam uočio da dio gospodarstvenika nije uspio pripremiti dokumentaciju išli smo s dopunama i produžili rokove. No, krajem 2012. vidjelo se da se bitno ne popravlja likvidnost što znači da nije bio problem samo poreznih dugova pa je u 10. mjesecu 2012. prihvaćen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama - kazao je Linić.

Potvrdio je i da je s Bilošem razgovarao o mogućem reprogramu.

- Kazao sam mu da mora ispuniti sve zakonske uvjete kako bi dobio odobrenje za reprogram i odgodu plaćanja te dobivanje kredita od HBOR-a. Zvao me je i pokušao mi je reći da namjerava riješiti dug po otpisu kamata. Mislio je da može  nastaviti  s ulaganjem. Pritom nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti - kazao je Linić .

Rekao  je  da ga Biloš nije tražio da kao ministar utječe na druge osobe pa ni na Čavlović Smiljanec.

- Razgovarali smo o njegovom zahtjevu za reprogramom i problemima s dokumentacijom  uz  jasno objašnjenje da se sva potrebna dokumentacija mora skupiti. Svaki  poduzetnik  je  optimist i misli da može riješiti dug. No, morao je dokazati  da  redovito  plaća novopridošle obveze i jasno sam mu stavio do znanja da dugovi moraju biti plaćeni - dodao je Linić.

Bivši ministar financija potvrdio je i da je o Biloševu kreditu kod HBOR-a, a koji je Bilošu trebao pomoći u likvidnosti, razgovarao s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom.

- Razgovarao sam i s Čavlović Smiljanec jer je ona bila zadužena za provedbu  svih uputa i provedbu zakona i najviše je kontaktirala s terenom. Preko nje sam saznao, da se za Biluša kao poduzetnika koji zapošljava velik broj ljudi zalagala i SDP-ova  eurozastupnica  Biljana  Borzan. Zbog neažurnosti u Poreznoj  upravi  u to vrijeme, mnogi zahtjevi za reprogram nisu riješeni.  Bilošev je riješen, ali nakon što sam ja otišao s dužnosti ministra financija - kazao je Linić.

SLavko Linić Bivši ministar Vraća li se Linić u politiku? Evo što danas radi suđenje, smiljanec, STOPIRANJE OVRHE Počelo suđenje bivšoj šefici Porezne uprave, optuženici poručili da nisu krivi nada čavlović smiljanec zagreb Iz drugog pokušaja potvrđena optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • narod1:

    Kad će priupitati Linića zašto je oprostio dugove vlasniku Cammea i zato ga štiti dok krši zakon

  • busbus59:

    A oproštenih 6oo ooo ooo kuna duga europa press holdinga? Linić,Hanžeković,Sanader,Pavić,sve je to ista mafijaška skupina!!!

  • Deleted user:

    Sad se sudi njima, za pet godinama će bit suđenje današnjim "spašavateljima radnih mjesta".