Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS BBŽ-a:

'Linić će uzimati siromašnima da bi dao bogatima'

hsls damir lujanac
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
27.11.2013.
u 19:07

Mnogi su nekretnine stekli nasljeđivanjem od svojih roditelja, djedova i baka, ali njihova primanja danas su takva da ne mogu podnijeti nikakva daljnja porezna opterećenja

Dođe li do uvođenja poreza na imovinu bit će to "alanfordovski" potez. Ministar Linić u tome podsjeća na Superhika jer uzima siromašnima da bi dao bogatima - konstatacija je to bjelovarsko-bilogorskih HSLS-ovaca koji su se danas uz ostalo očitovali i na tu najnoviju Linićevu najavu.

- Najavljeni porez na imovinu teško će pogoditi građane bjelovarske županije, čak puno teže nego one razvijenih regija. Proizvest će duboke društveno-socijalne štete, a za posljedicu će vrlo vjerojatno imati i devastaciju seoskog prostora - poručio je Damir Lujanac, potpredsjednik županijskog HSLS-a.

Procjena vrijednosti imovine

Ističući da mnogi koji žive u gradskim sredinama bjelovarske županije po selima i zaseocima imaju i po dvije-tri nekretnine, Lujanac tvrdi da to nisu nikakvi bogataši, upravo suprotno. Mnogi su nekretnine stekli nasljeđivanjem od svojih roditelja, djedova i baka, ali njihova primanja danas su takva da ne mogu podnijeti nikakva daljnja porezna opterećenja. Uz kritike najavljenog zakona  Lujanac nudi i rješenje, a to je po njemu uvođenje procjena vrijednosti ukupne imovine i uvođenje imovinskog cenzusa.

- U Sloveniji je to milijun eura, ali Hrvatska nije tako bogata pa bi kod nas to moglo iznositi, primjerice, 200.000 eura. Dakle, na svu imovinu vrjedniju od 200.000 eura bi se tada plaćao porez neovisno da li imali jednu ili pet nekretnina - ističe Lujanac.

HSLS-ovci su se slično očitovali i na stanje u zdravstvu i poljoprivredi iznoseći zamjerke na račun aktualne državne vlasti. Kritizirajući reformu koja se provodi u zdravstvu, HSLS-ov županijski vijećnik dr. Bruno Zadro ustvrdio je da u Bjelovaru i bjelovarskoj županiji nema krize zdravstva nego je prisutna kriza zdravlja.

Kronični nedostatak kadrova

- Naše stanovništvo je sve starije i bolesnije, troškovi života su sve viši, platežna moć sve lošija, narod živi sve gore i Zagreb mu je sve dalji. Ništa ne vrijedi što ćemo možda uskoro dobiti brzu cestu kada građani neće imati za kartu da odu do Zagreba i natrag da bi napravili neke elementarne pretrage - kazao je dr. Zadro.

- Problem ove županije nije ni u opremi, a ni u zgradama zdravstvenih ustanova, nego u kroničnom nedostatku kadrova - poručio je dr. Zadro.

Na lokalnoj razini HSLS-ovi su izrazili podršku županu Bajsu za poteze koje je povukao u prvim mjesecima svog mandata, no podrška, kako je istakao njihov predsjednik i bivši dožupan Alen Baščevan, nije bezuvjetna i HSLS će kao oporba nastaviti pratiti Bajsov rad i o njemu se redovito očitovati. Podsjetimo HSLS je na prošlim lokalnim izborima sudjelovao u koaliciji s SDP-om i HSS-om te za župana podržavao SDP-ovog kandidata Vedrana Babića. HSLS je u svom političkom djelovanju i dosad "šarao" malo lijevo, malo desno pa najnoviji zaokret nikog više ne iznenađuje.

Komentara 1

BB
brle brkić
20:46 27.11.2013.

politika koja nastavlja kontinuitet prošlih politika od devedesetih,tko ima daj mu još tko nema uzmi mu ito malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije