Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Darko Milinović: Linić me podsjeća na Einsteina

milinovic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
26.11.2013.
u 12:23

Darko Milinović rekao je da bi Linić trebao biti ministar zdravstva jer očito i njime upravlja

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

Na početku sjednice zastupnici Hrvatskih laburista i HDZ-a Branko Vukšić i Željko Reiner zatražili su stanku od 10 minuta zbog ''nemilih'' događaja u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Raspravu  je otvorio Branko Vukšić koji apelira da se zaustavi sanacijski upravitelj Kliničke bolnice Dubrava Dragan Korolija Marinić, ministar Ostojić i štrajk liječnika.

Smijenjeni predstojnici

– Korolija je smijenio predstojnike klinika za kirurgiju i unutarnje bolesti zato što nisu vodili evidenciju o tome tko štrajka, izjavio je Vukšić i dodao kako su se smjene odigrale ''mučki', iz zasjede.

HDZ-ov Željko Reiner rekao je kako je iz rebalansa proračuna razvidno kako u zdravstvu nisu napravljene nikakve reforme i nisu pokriveni dugovi

– Bolnice su od početka sanacije napravile novi dug u iznosu od gotovo milijardu kuna. Neka se organizira smjenski rad. To bi se moglo kada bi se zaposlilo 20 do 30% više ljudi. Današnji liječnici su umorni. Problemi postoje, oni su golemi. Jeste li vi svjesni da klinički bolnički centri danas imaju 50% iznosa novca potrebnog za lijekove? Pa kako oni tako mogu funkcionirati? – upitao je Reiner.

Nakon izlaganja Vukšića i Reinera, Sabor je nastavio sjednicu predstavljanjem izmjena proračuna koje je izložio ministar financija Slavko Linić:

– Rashodi su veći od planiranog. Kad govorimo o prihodovnoj strani sa 113,4 milijarde kuna ukupnih prihoda, proračun za 2013. smanjuje se za 2,9 milijardi kuna. Planirani prihodi ne ostvaruju se na PDV-u i porezu na dobit, kaže Linić i dodaje kako smo zbog ulaska u EU na carini izgubili 380 milijuna kuna.

– Naše projekcije gospodarskog rasta nisu realizirane, pa rast od 1,3 posto nije ostvaren, a zato je i manji iznos PDV-a. Efekti nešto povećanih prihoda rezultat su veće discipline u naplati poreza i niza mjera kojima smo gospodarstvo pokušali oporaviti nizom poticajnih mjera. Rezultat se ne vidi jer privatni sektor nije pokrenuo ciklus povećane proizvodnje i investicija s obzirom na ulazak na novo tržište, kaže Linić i dodaje kako se rast ne postiže pritiskom na dugme.

Ministar Linić objasnio je i zašto je došlo do porasta rashoda 2013. godine:

– Najveći su razlog rasta rashoda dugovi od 3,3 milijarde kuna koji su podmireni kliničkim bolničkim centrima. Zdravstveni sustav troši previše. Bit ćemo sretni ako sve ove dubioze nastale u proteklih 20 godina riješimo do kraja 2014. godine. U bolničkom sustavu vlada nered i trajat će dok se on sredi. Tek smo počeli, a sanacija će trajati još barem godinu dana, kaže Linić.

Osvrnuo se i na obrazovni sustav:

– Prekoračenje plaća u sustavu obrazovanje je najveće. To je sustav koji još nije reorganiziran i zbog niza pregovora koji se vode oko kolektivnog ugovora i plaćanja prijevoza. Tu nismo postigli uštede. U ostalim ministarstvima više ili manje postigli smo uštede oko plaća – istaknuo je Linić.

Ministar je komentirao i mirovinski sustav i istaknuo da 80 posto umirovljenika ima primanja manja od 2400 kuna i to ne zato što su imali niske prihode nego zato što su se prijašnjih godina gurali u prijevremenu mirovinu.

– Deficit se popeo na 5 posto, što je rizično za Hrvatsku jer se pojavio i veliki javni dug – završio je izlaganje ministar.

Vlastite pogreške

Ministrovo predstavljanje komentirao je HDZ-ov Gordan Jandroković:

– Danas ste bili vrlo iskreni i govorili ste o vlastitim pogreškama. To je korektno jer ste priznali vlastiti neuspjeh. Ali ipak, hoćete li snositi posljedice ako rast BDP-a ne poraste za 0,2 posto, kao što ste najavljivali? Svi znamo da se to neće dogoditi. Zanima me hoćete li odgovarati za neuspjeh – kaže Jandroković.

Linić mu nije ostao dužan te je izjavio kako je HDZ godinama građane gurao u potrošnju te ni sami nisu snosili odgovornost osim na izborima.

– Izbori će odlučiti o našoj odgovornosti – rekao je Linić.

Bivši ministar financija, HDZ-ov Ivan Šuker rekao je kako se sljedeće godine Vlada neće moći izvlačiti na bilo koga jer će 2014. potpuno biti rezultat njihova rada ili nerada.

HSS-ov Branko Hrg primijetio je kako se ministru na licu očituje zabrinutost te da građane ne zanima tko je što ostavio i preuzeo.

Pogrešno planiranje

Darko Milinović rekao je kako do rebalansa dolazi zbog pogrešne ekonomske politike ove nesposobne vlade. – Vrijeđate liječnike, a ja to neću dopustiti ni vama ni ministru Ostojiću, rekao je Milinović.

Linić mu je uzvratio i rekao da je bio neuspješan ministar koji je zdravstvo ostavio u dugovima. – Vi ste stvorili nered u zdravstvu i kreirali kolektivne ugovore kojima se on potiče – rekao je Linić.

Jadranka Kosor istaknula je kako smatra da nije dobro da gospodarsko socijalno vijeće nije imalo priliku reći što misli o rebalansu.

– Govoreći o smanjenju prihoda, istaknuli ste da je najveće smanjenje na PDV-u, a kao razlog navodite ulazak u Europsku uniju. Činjenica je da niste dobro planirali. Ulazak u EU bio je izgledan još sredinom 2011. i znalo se što nas čeka – rekla je Kosor.

Linić joj je odgovorio da se slaže s njom i ponovio kako je u izlaganju rekao da je Vlada pogrešno procijenila i planirala.

– Planirali smo koliko ćemo izgubiti, ali očito nismo očekivali toliki gubitak – rekao je Linić.

Nakon replika na ministrovo izlaganje otvorena je rasprava o proračunu.

– Ova vlast nije ostvarila ni rast koji bi se mogao okarakterizirati kako statistička pogreška, rekao je laburist Branko Vukšić i dodao kako zdravstveni doprinos moramo vratiti na 15 posto ako ne želimo da pacijenti u bolnicu sa sobom moraju nositi hranu i WC papir.

– Oko nas bi trebalo biti toliko dobre atmosfere koliko i magle u Londonu, a mi umjesto toga hrlimo u sve dublju depresiju – rekao je Vukšić.

'Linić kao Einstein'

Darko Milinović rekao je kako bi Linić trebao biti ministar zdravstva jer očito i njime upravlja.

– Nije sve loše. Linić me podsjeća na Einsteina i njegovu izreku 'Nisam pogriješio već sam našao tisuću razloga zašto ne mogu doći do cilja" – rekao je Milinović.

– Došli smo do 200 milijardi kuna javnog duga, 45 milijardi neplaćenih računa  i 300.000 građana koji ne plaćaju svoje obveze. Stopu rasta ostvarit ćemo investiranjem u proizvodni sektor i izvoz. Da bismo izašli iz ove situacije, gospodarstvo mora biti konkurentnije i zato dajemo olakšice i smanjujemo poreze – kazao je Linić i dodao kako je popravljanje pogrešaka umjesto novih investicija najskuplja opcija.

HDZ-ov Domagoj Milošević istaknuo je da je privatni sektor ključ za otvaranje novih radnih mjesta te se pita zašto fondovi gospodarske suradnje nisu dovoljno iskorišteni. – Jedno radno mjesto u proizvodnji vrijedi otprilike 100.000 eura i moramo ih čuvati – rekao je Milošević, a Linić mu je odgovorio kako su fondovi bili dobra mjera, ali i dalje nam nedostaje privatne inicijative.

– Krivi smo što smo privredi dali 5 milijardi kuna da bi počela zapošljavati i zato što smo rekli da nećemo dopustiti da pravosuđe 15 godina rješava bankrote – rekao je Linić i dodao kako je bivša vlada prodala Inu za male novce i za to dobila mito i korupciju.

– Sve su to prljavi poslovi vaše vlade – rekao je Linić i još jednom istaknuo kako štednje na socijalnim davanjima neće biti.

SDP-ov Igor Rađenović pitao je HDZ zašto, dok su bili na vlasti, nisu uveli zakon o poticanju strateškog financiranja, fiskalizaciju, zašto su tolerirali nelikvidnost te zašto sami nisu osmislili predstečajne nagodbe.

– Zašto ste 2009. ukinuli sve porezne olakšice, zapošljavali razne Buljubašiće i potpisivali neosnovane i nerealne kolektivne ugovore – upitao je HDZ-ovce Rađenović.

– Potpisali smo kolektivni ugovor uoči izbora, ali novom sam ministru dao rok od godinu dana da otvori socijalni dijalog – rekao je Milinović.

>> Liječnici traže smjenu upravitelja

Komentara 49

NB
Navrnuti Bracanin
10:24 26.11.2013.

A ko ga je uzrokovao? Pa vi ste smanjili doprinos za zdravstveno osiguranje pod "krinkom" pomoći i rasterečenja gospodarstva. I ja sam gospodarstvenik pa ako mi želite pomoči vratite 2% doprinosa za zdravstvo a ukinite doprinos za HGK, doprinos za šume (nikad nisam shvatio zašto ga plačam), doprinos za zapošljavanje ( ni to mi nije jasno zašto na račun poduzetnika), mjesečno očitavanje HEP-a koje plačam 70 kuna a trošim 15 kuna struje, spomeničke rente koja se ne troši na spomenike i sličnih paranameta.

DE
denis12345
11:22 26.11.2013.

Ako se gubitak 60 tisuća radnih mjesta u nepune 2 godine Linićevog mandata može smatrati usjehom, onda je Linić definitivno vrlo uspješan. Dodajmo tome i opći pad svih ekonomskih pokazatelja, enormno zaduživanje, pad standarda i rastuće siromašto, tada je slikaa Linića kao najsposobnijeg ministra u hrvatskoj povijesti potpuna. Uspješan je u očima onih koji Hrvatskoj žele zlo.

PI
pidohca
10:26 26.11.2013.

tako je g.liniću,nerad i nerad,..u zdravstvu ne rade samo doktori,a oni su najbitniji u zdravstvu...eo podatak,u četiri miseca otišlo u inozemstvo 145 goktora,a prošle godine "samo"40...iduću godinu taj će se broj vjerojatno povećati na ,kažu procjene oko 400...što znači da ćemo za četiri pet godina ići kod babe vande,jove travara i inig iscjlitelja ...briga vas i te okolo vas,vi se ni dosad niste ličili po hr bolnicama,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije