Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza negativna

Linić: Ako ne dignemo gospodarstvo, moramo dirati plaće

Slavko Linić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2012.
u 17:52

– To što je naveo Fitch doista jesu karakteristike proračuna 2013. Slabost proračuna jest nagli rast rashoda – rekao je Linić

Ministar financija Slavko Linić na početku konferencije za medije rekapitulirao je sve stavke zbog kojih je agencija Fitch okrenula prognozu iz stabilne u negativnu i dodao da on osobno nema nikakvih prigovora na te kritike.

Podsjetimo, Fitch je danas promijenio prognozu rejtinga zbog povećanja proračunskog deficita s ovogodišnjih 3,5 posto BDP-a na 3,8 posto BDP-a u proračunu predloženom za 2013. godinu. Iz agencije dodaju kako su u predloženi prijedlog proračuna uvršteni neki troškovi i prihodi koji prije nisu bili predviđeni.

"Slabost proračuna je nagli rast rashoda"

– To što je naveo Fitch doista jesu karakteristike proračuna 2013. Slabost proračuna jest nagli rast rashoda. Međutim, pošto je od svih ministarstava došao zahtjev za dodatnih 3,5 milijardi kuna na rashodovnoj strani, a koje nismo ni mogli razmatrati, smatram da su rashodi najmanji što su ovoj situaciji mogli biti. Također, evidentno je da je naš osnovni problem poštovanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, jer ove godine nije ostvaren rast BDP-a. Ostaje nam borba za investicije jer će pozitivni pomak biti nemoguće napraviti bez investicija unatoč svim uštedama koje planiramo ostvariti – rekao je Linić.

Ministra financija pitali smo kako komentira činjenicu da je Vlada rast BDP-a u 2013. godini procijenila na 1,8 posto, dok Fitch procjenjuje da će taj rast biti tek 0,3 posto u idućoj godini. – Razlikujemo se tu od Fitcha koji smatra da su naše prognoze gospodarskog rasta preoptimistične, a koji to dijelom temelji na činjenici da je kriza u Italiji velika, ali da će i ostala tržišta EU stagnirati. A mi se, pak, u Vladi borimo za smanjenje uvoza energenata i povećanje turističke ponude tako da kriza u EU neće utjecati na naše gospodarstvo jer želimo jačati ponudu na domaćem tržištu. Prognozom rasta BDP-a od 1,8 posto Vlada jasno želi poručiti da su uštede nemoguće bez gospodarskog rasta i zato to možemo gledati i kao naš optimizam, ali i kao naš zadatak. Bitka za gospodarski rast jednako nam je bitna kao i borba za uštede – rekao je Linić i dodao da Vlada neće ništa mijenjati u prijedlogu proračuna za 2013. bez obzira ne kritike Fitcha.

 "Nema razloga ništa mijenjati"

Linić kaže da jednostavno nema razloga ništa mijenjati te da su dodatne uštede moguće samo ako će se rezati osnovica plaća, mirovine i izdvajanja za zdravstveni sustav. - Ako bi zaista bili neuspješni u dizanju gospodarskog rasta, onda ne bi bilo drugog rješenja osim diranja plaća, mirovina i izdvajanja za zdravstvo. Jedino to bi još mogli dirati, ali to ne treba dirati, to nije u programu naše Vlade - rekao je Linić. Upitan hoće li ova negativna prognoza Fitcha utjecati i na cijenu zaduživanja, ministar financija je rekao da to ne bi trebalo imati utjecaja na cijenu našeg zaduživanja jer je kreditni rejting ipak ostao isti i još uvijek je taj rejting investicijski.

>>Kako je Fitch ukrao Božić – Hrvatskoj snizio prognozu rejtinga

Komentara 86

VE
velika
18:40 29.11.2012.

sad se trenutno iživljavaju na prosvjetnim radnicima i med sestrama a ja imam 2 pitanja 1) glasnogovornici u svim mupovima u Hrvatskoj... po meni svi nepotrebni neka me netko iko dematnira ...neka mi napiše što ti ljudi rade 8 satiti dnevno 22 dana u mjesecu .... 2) koliko je služenika porezne uprave dobilo otkaz ?? ajd evo znam da si ministar Liniću i da su ti takvi poslovi ispod nivoa al brate evo ti početka spiska za otpuštanje

VE
velika
20:19 29.11.2012.

slažem se s jednim komentarom tu ispod država je kao poduzeće i treba njome tako upravljati i prestanite više lupati po decentralizaciji sve te općine i županije otpustiti ... neka mi netko u 2 riječi i objasni čemu služe

ST
stargate
21:08 29.11.2012.

Cijela svijetska ekonomska plotika ide u pogresnom smjeru pa tako i nasa ! a na to su mnogi pametniji ekonomicari vec izjavili mnogo puta,jer zapravo smanjiti place mozes samo onima koji imaju ogromne place kao politicari menageri i pojedinci u administracijama sve drugo je pogresno jer ako meni smanje placu onda ja mogu jedino da smanjim na hrani jer ja MORAM otplacivati bankama mejesecno za ono sto sam se zaduzio inace ode kuca auto i naposljetku raspada se moja Obitelj.Ako ja ne kupujem stime netko negdje gubi posao pa zar je to za izlazak iz krize ili je samo vazno da banke imaju svoje a politicari duk jezim da govore gluposti koje moze samo papir podnjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije