Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne vjeruju vladi

Kako je Fitch ukrao Božić – Hrvatskoj snizio prognozu rejtinga

Kreditna agencija Fitch
Reuters/ PIXSELL
29.11.2012.
u 15:51

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade kazao je da se smanjenje prognoze neće odraziti na cijenu zaduživanja države niti očekuje povećanje kamata.

Kreditna agencija Fitch unutar samo tri mjeseca promijenila je mišljenje o radu Vlade pa prognozu kreditnog rejtinga snizila sa stabilne u negativnu. 

Promjena prognoze rejtinga rezultat je povećanja proračunskog deficita s ovogodišnjih 3,5 psoto BDP-a na 3,8 posto BDP-a u proračunu predloženom za 2013. godinu. 
Iz agencije dodaju kako su u predloženi prijedlog proračuna uvršteni neki troškovi i prihodi koji ranije nisu bili predviđeni. 

Fitch je u rujnu bio objavio da je rejting zadržan prvenstveno zbog napora Vlade Zorana Milanovića na smanjenju deficita.

Rejting je za dugoročno zaduživanje na stranom tržištu BBB–, a na domaćem BBB, prenosi Reuters. 

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade kazao je da se smanjenje prognoze neće odraziti na cijenu zaduživanja države niti očekuje povećanje kamata. Negativna je prognoza posljedica rebalansa proračuna za 2012. godinu i nešto većeg deficita što nismo mogli izbjeći, kaže Grčić.

>>Agencija Fitch: Hrvatska vlada dobro radi, treba joj dati šansu

Ključne riječi

Komentara 40

VO
vordag
17:59 29.11.2012.

Dobar rejting je poruka bankarima da se može izvuči PUNO novaca, a sa manjim rejtingom manje. Drugi kriterij je sigurnost naplate. ako je sigurnost velika, rejting je visok i obrnuto. Bankari se ponašaju po onoj, Tko ima dat će mu se, a tko nema, uzet će mu se i to što ima.

DU
Deleted user
16:29 29.11.2012.

karamarka za ministra financija, kad će srbija platit odštetu, što ne bi i on bio financ.Usput gledam nultu točku od 26. Minuta 17.(nitko ništa nije znao, ni vidio, sad isti guštaju)

NA
new age
20:02 30.11.2012.

ma zbilja zasto su nam to izjavili pred bozic, vlast nam je mogla lagati o stanju mi bi bili sretni i bozic bi u veselju prosao, pa onda ste mogli paf ,kkkkrk,tresss,buuuum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije